Bucură-te de vacanța mult așteptată, dar fără rău de mișcare!
Pe scurt
Copilul tău este predispus la răul de mișcare (Kinetoză)?
Atunci, înainte de a planifica următoarea vacanță în familie, citește sfaturile noastre pentru a-l ajuta pe cel mic să aibă parte de o călătorie mai plăcută de această dată.
Răul de mișcare poate apărea la orice vârstă
Răul de mișcare sau Kinetoză poate apărea la orice vârstă și poate afecta până la jumătate din copii. Fie că are loc într-o mașină sau într-o barcă, într-un avion sau tren, cauza de bază este aceeași. Ochii și urechea internă simt mișcarea și transmit acele informații către creier. Problemele apar atunci când există o inconsecvență între aceste mesaje primite (ceea ce experții numesc o „nepotrivire senzorială”). De exemplu, dacă copilul tău se uită pe tabletă în avion, urechile lui simt mișcarea avionului, dar ochii lui percep că stă pe loc. Când aceste semnale conflictuale se ciocnesc, el poate prezenta simptome precum transpirații, amețeli, dureri de cap și, în unele cazuri, un val de greață care poate duce la vărsături.
Unii copii sufera de Kinetoză în aproape orice mijloc de transport, în timp ce, copiii mai norocoși au o rezistență ridicată și nu prezintă astfel de probleme. Anxietatea poate juca, de asemenea, un rol: un copil este mai probabil să sufere de Kinetoză dacă a avut o experiență neplăcută într-o călătorie anterioară.
Desigur, anumite tipuri de mijloace de transport sunt mai susceptibile să afecteze copiii decât altele. Balansarea lentă a unei bărci mari nu este ceva la care mulți dintre noi suntem obișnuiți și este un tip de mișcare pe care urechea internă nu o simte bine. O călătorie cu avionul fără turbulențe, în schimb, nu este de obicei problematică, deoarece viteza constantă elimină semnalele urechii interne.
Faptul că micuțul tău suferă de Kinetoză depinde de o serie de factori, inclusiv traseul călătoriei, lungimea drumului și locul în care copilul stă în mașină (ceea ce îi afectează percepția vizuală). Factorii declanșatori clasici sunt: călătorii care implică schimbări frecvente de bandă, drumuri cu serpentine, căldură sau trafic intens.
Odată ce observi că devine vulnerabil la călătoriile în mijloace de transport, există o serie de pași pe care îi poți face:
Poziția copilului în mașină
Așează scaunul auto al copilului în mijlocul banchetei din spate, astfel încât să aibă o vedere clară a geamului din față. Spune-i să-și sprijine capul pe spate de scaun, mai degrabă decât să-l lase să se miște. Dacă se simte dezorientat, fă-l să privească direct spre orizont, la un punct fix. Când creierul are informații despre ce mișcare să anticipeze, acesta poate anula nepotrivirea senzorială. De aceea șoferii rareori suferă de Kinetoză, deoarece anticipează fiecare mișcare.
Nu lăsa copilul să privească în jos
În timp ce dispozitivele digitale sunt practic echipamente necesare într-un vehicul de familie, experții spun că nu sunt indicate copiilor predispuși la rău de mișcare. Imaginile din filme și jocuri video (în special cele cu grafică în mișcare rapidă) creează o stimulare vizuală excesivă care poate confunda percepția unui copil asupra mișcării și poate provoca simptomele menționate mai sus. Lectura/cititul poate provoca, de asemenea, un dezacord senzorial, deoarece ochii unui copil sunt fixați în timp ce urechile sale detectează mișcarea. Este mai bine să-l lași pe copilul tău să asculte cărți audio sau un iPod.
Cronometrează-ți timpul corect
Dacă este posibil, este o idee bună să programezi plimbările cu mașina pentru a coincide cu orarul de somn al copilului, deoarece indiciile vizuale nu sunt trimise la creier când acesta doarme. Călătoriile pe întuneric, noaptea, sunt o altă strategie inteligentă, deoarece elimină majoritatea semnalelor vizuale.
Urmărește simptomele
Dacă copilul tău spune că începe să-i fie rău, pune-l să se uite pe fereastră, spre orizont. De asemenea, antrenarea copilului să respire adânc și lent ajută la normalizarea ritmului burticii. Dacă greața se intensifică, trage pe dreapta. Pune-l să se odihnească cu ochii închiși până când simptomele se estompează. Dacă este cald, îndepărtează straturile suplimentare de îmbrăcăminte și șterge-i pielea cu un prosop de hârtie umed.
Atenție cu ce îți hrănești copilul
Dacă copilul este predispus la rău de mașină, s-ar putea să fii tentat să îl lași să călătorească cu stomacul gol. Nu face asta! Faptul că nu mănâncă face ca stomacul unui copil să fie mai susceptibil la un ritm anormal, care este legat de greață. În timp ce nu vrei să mănânce în exces, copilul ar trebui totuși să consume ceva înainte de a începe călătoria. Mesele și gustările ușor de digerat, bogate în proteine (cum ar fi un sandviș cu pui la grătar) tind să fie cele mai bune opțiuni. Încheie cu un fursec sau ghimbir confiat - acesta blochează receptorii gastrici serotoninergici ducând la o reducere a stării de greaţă. Evită alimentele cu miros puternic. Asigură-te, de asemenea, că bea suficientă apă pentru a evita deshidratarea, care poate intensifica și greața.
Ghimbirul poate elimina disconfortul dat de greață și vărsături
Cum spuneam, ghimbirul blochează receptorii gastrici serotoninergici implicaţi în reflexul vomei, ducând astfel la o reducere a stării de greaţă. Acesta are o acţiune antiinflamatoare prin capacitatea de a influenţa activitatea Cox şi Lox, diminuând producţia de prostaglandine proinflamatoare.
Nausolvit® picături orale conține extract standardizat de ghimbir, fiind indicat în combaterea răului de mișcare dar și în reducerea stărilor de greață și vărsături legate de consumul excesiv de alimente și tratament medicamentos.
Supliment alimentar cu extract din plante și îndulcitori
BENEFICII:
Previne starea de rău de mişcare;
Reduce stările de greaţă;
Îmbunătăţeşte digestia;
Calmează crampele abdominale.
Combaterea răului de mişcare
Tulburările digestive legate de consumul excesiv de alimente şi tratament medicamentos
Copii 6 luni - 1 an: 2 picături/kg corp o dată pe zi
Copii 1 – 3 ani: 10 picături de 3 ori pe zi
Copii 3 – 6 ani: 15 picături de 3 ori pe zi
Copii 6 – 12 ani: 20 picături de 3 ori pe zi
Adulți: 20 picături de 3-4 ori pe zi
*0.5 ml de produs este echivalentul a 10 picături.
Extract standardizat de ghimbir (Zingiber officinalis)
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII