Plânsul PURPLE sau plânsul care pare imposibil de consolat: ce este și sfaturi pentru a calma bebelușul

Plansul PURPLE sau plansul care pare imposibil de consolat -  ce este si sfaturi pentru a calma bebelusul

Plânsul PURPLE sau plânsul care pare imposibil de consolat: ce este și sfaturi pentru a calma bebelușul

Bebelușii plâng uneori foarte mult. Acesta este modul în care ei comunică, mai ales în primele zile. Dar ce se întâmplă când bebelușul tău continuă să plângă chiar și după ce l-ai hrănit, schimbat și liniștit? Ei bine, s-ar putea să te confrunți cu ceva numit perioada „plânsului PURPLE”.

„Perioada plânsului PURPLE” este un concept dezvoltat special pentru a explica acest plâns total inexplicabil - și pentru a reduce riscul sindromului copilului zdruncinat care pot rezulta din frustrarea rezultată.

vei citi:
Ce este perioada plânsului PURPLE?
Plânsul PURPLE vs. colici
Sfaturi pentru a calma bebelușul în această perioadă
Relația cu Sindromul Copilului Zgâlțâit sau SCZ

Ce este perioada plânsului PURPLE?

Pe scurt: „Perioada plânsului PURPLE” este un concept dezvoltat special pentru a explica acest plâns altfel inexplicabil - și pentru a reduce incidentele sindromului copilului zdruncinat care pot rezulta din frustrarea rezultată.

Perioada plânsului PURPLE începe când bebelușul are aproximativ 2 săptămâni și se termină, în general, când împlinește 3 sau 4 luni. Dar această perioadă are un sfârșit, nu va dura pentru totdeauna.



După cum probabil ai bănuit, PURPLE este un acronim. Fiecare literă reprezintă un aspect al plânsului și la ceea ce te poți aștepta.

P - Peak of crying / Perioada de vârf a plânsului
U - Unexpected / Neașteptat
R - Resists soothing / Rezisteță la calmare
P - Pain-like face / Față asemănătoare durerii
L - Long lasting / De lungă durată
E - Evening / Seara

Din nou, deși pare o perioadă fără sfârșit, această etapă nu durează pentru totdeauna. Cu toate acestea, plânsul poate fi uneori excesiv. Plânsul neexplicat și prelungit este cel mai frecvent declanșator al zgâlțâirii unui copil, deci este important să știm la ce să ne așteptăm.

Vestea bună este că înțelegerea a ceea ce se întâmplă înseamnă jumătate din luptă câștigată. Continuă să citești pentru a găsi câteva sfaturi care te pot ajuta să faci față până ajungi la finalul perioadei.

P - Perioada de vârf a plânsului

Este posibil să observi o creștere a agitației bebelușului  începând de la aproximativ 2 săptămâni. Acest plâns poate crește până atinge vârful între 6 și 8 săptămâni, apoi se va diminua, pe la 3 -5 luni.

U - Neașteptat

Desigur, atunci când bebelușul tău plânge, vei pierde imediat acea listă de nevoi esențiale pe care le-ar putea avea. Îi este foame? Obosit? Scutecul este umed sau murdar?

Natura plânsului PURPLE este absolut neașteptată. S-ar putea să apară de nicăieri și fără motiv. Dar se poate opri la fel de neașteptat.

Ad-Extra3:

R - Rezistă la calmare

După ce ai încercat toate trucurile obișnuite și posibile, vei constata că bebelușul încă plânge. Nimic nu-l poate liniști. S-ar putea să rămâi fără idei și să devii destul de epuizată și frustrată. Asta pentru că plânsul PURPLE rezistă adesea la calmare.

P - Față asemănătoare durerii

Dacă îți iei un moment să-ți privești bebelușul printre lacrimi, s-ar putea săobservi că pare să sufere.

Majoritatea surselor pe această temă explică faptul că bebelușii ar putea părea că suferă, chiar dacă de fapt nu au dureri. Dar să te gândești că micuțul tău suferă poate fi un sentiment foarte dificil, mai ales dacă măsurile tale de a-l calma nu ajută la nimic.

L - De lungă durată

Plânsul în perioada PURPLE poate dura mult timp, depinde de fiecare copil. Dar, pentru a fi clasificat ca un plâns PURPLE, acesta trebuie să dureze până la 5 ore în fiecare zi și, uneori, mai mult. Dar se termină întotdeauna - în cele din urmă.

E - Seara

Ai auzit de witching hour / ora albastra, a lacrimilor? Acest termen descrie plânsul care tinde să apară sau să se intensifice după-amiaza târziu și seara, și este destul de frecvent. Deși plânsul PURPLE este neașteptat și înnebunitor, vei înțelege ritmul rapid, de la o zi la alta.

► Citeste si In brate la mami bebelusul simte mai putina durere. Studii noi confirma importanta contactului cat mai strans cu bebelusul

Plânsul PURPLE vs. colici

Părinții și bunicii experimentați pot spune că bebelușul are colici. Dar este oare adevărat?

Plânsul PURPLE și colicile sunt doi termeni care descriu felul în care plâng unii bebeluși în perioada de sugar. Dr. Ronald Barr, medic pediatru american și „expert mondial în plânsul sugarului”, a inventat termenul de plâns PURPLE ca o modalitate de a ajuta părinții să înțeleagă mai bine ce se întâmplă atunci când bebelușii lor plâng în perioada colicilor.

Informațiile pe care le vei găsi despre caracteristicile colicilor merg mână în mână cu acronimul PURPLE. Definiția reală a colicilor poate fi oarecum diferită, dar descrie același lucru în aceeași grupă de vârstă. Colicile sunt de obicei definite ca un bebeluș care plânge 3 sau mai multe ore în fiecare zi timp de 3 sau mai multe zile săptămânal, timp de 3 săptămâni sau mai mult.

De cele mai multe ori, nu există o cauză identificabilă pentru colici. Bebelușii cu colici - sau, altfel spus, bebelușii aflați în perioada plânsului PURPLE - sunt, în general, sănătoși.

Sfaturi pentru a calma bebelușul în această perioadă

Ce să faci? În primul rând, respiră adânc și nu uita că această perioadă de plâns a sugarului nu va dura pentru totdeauna. Dacă bănui că bebelușul este bolnav sau are o altă problemă care necesită atenție, mergi la medicul pediatru.

Încearcă să parcurgi acea listă de nevoi esențiale pentru bebe. În timp ce plânsul PURPLE este neașteptat, bebelușul poate fi în continuare flămând, obosit, umed / murdar, sau poate avea alte nevoi.

Ia în considerare purtarea bebelușului într-un sistem de purtare ergonomic, aproape de tine - va ajuta la calmarea puiului sau chiar la adormirea lui. De asemenea, îți va permite să faci câteva lucruri fără să ai mâinile ocupate.
În timp ce-l porți, încearcă să-l legeni ușor. Orice tip de mișcare ritmică poate ajuta.
Pune melodii sau alte sunete liniștitoare. Încearcă să îi cânți copilului sau să pornești un aparat de zgomot alb. Orice sunet ritmic / repetitiv va avea efect, iar aparatele de zgomot alb vin adesea cu o varietate de opțiuni. Copilul poate dezvolta chiar o preferință, fie că este vorba de sunetul valurilor, o ploaie, păsări ciripind etc.
Oferă-i bebelușului o baie sau un masaj. Puiul tău poate răspunde bine la căldură și atingere.
Distrează-l. Arată-i o oglindă, o carte sau chiar televizorul pentru perioade scurte de timp pentru a vedea dacă îl ajută să se oprească din plâns.
Ia o pauză. Când orice altceva eșuează, roagă partenerul să stea cu bebelușul. Dacă nu ai pe nimeni, este ok să așezi copilul într-un spațiu sigur și să te îndepărtezi pentru câteva minute de răgaz. Pătuțul trebuie să fie gol: deci fără jucării, perne și pături.

Relația cu Sindromul Copilului Zgâlțâit sau SCZ

Plânsul excesiv timp de săptămâni la rând pot fi foarte multe de rezolvat. Și nu se întâmplă separat de celelalte provocări din perioada nou-născutului, cum ar fi recuperarea după naștere, posibila depresie postpartum, nopțile nedormite, hrănirile frecvente și multe altele.

Frustrarea cauzată de plânsul timpuriu al copiilor este principala cauză a abuzului la copii. Din acest motiv, este important să știm că Perioada Plânsului PURPLE există și că există modalități de a-i face față.

La Sindromul Copilului Zgâlțâit sau SCZ, un părinte sau un îngrijitor agită un copil suficient de tare pentru a-i face creierul să se miște înainte și înapoi în interiorul craniului. Creierul unui bebeluș este foarte fragil, astfel încât deplasarea în acest mod poate provoca orice, de la umflături la sângerări.

Deși poate fi dificil să înțelegem de ce cineva ar scutura un copil, acest lucru tinde să se întâmple din frustrare sau chiar din furie că un copil nu se poate opri din plâns.

Sindromul copilului zgâlțâit poate duce la complicații precum orbire, probleme de dezvoltare, tulburări convulsive și chiar moarte. Uneori este posibil ca un copil să nu prezinte simptome imediat după zgâlțâire.

Dacă te simți atât de frustrat, caută ajutor imediat.

Dacă ajungi în punctul în care simți că îi poți face rău copilului, nu înseamnă că ești un monstru. Înseamnă că ai nevoie de o pauză - imediat!

Despre plansul bebelusilor, cateva extra informatii care te pot ajuta

Cum stim ca bebelusului ii e foame si cum este plansul de foame al bebelusului? Iata cum plange si cand e flamand.

Cand bebelusul nu se opreste din plans: cele 5 sfaturi ale pediatrului celebru Harvey Karp

Plansul bebelusului ofera indicii despre dezvoltarea vorbirii sale

Bebelusii trebuie sa si planga - iata cat si de ce

Bebelusul este agitat si nervos: 5 modalitati de a-l calma

Bebelusul tau este agitat, nervos si pare ca nimic nu il multumeste. Ai da orice sa afli secretul care iti va calma copilul.

Iata cateva scenarii care il pot irita si agita pe bebe, dar si solutiile pentru a-l calma... ... articolul complet AICI 

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII