Copil dotat sau supradotat?
Termenii "copil dotat" și "copil supradotat" sunt adesea utilizați în mod interschimbabil, dar există o diferență majora între aceste denumiri.
Copil dotat sau copil supradotat? cum e corect?
Termenii "copil dotat" și "copil supradotat" sunt adesea utilizați în mod interschimbabil, dar există o diferență subtilă între aceștia.
"Copil dotat" se referă la un copil care are abilități sau talente deosebite într-un anumit domeniu, cum ar fi arta, muzica sau sportul, dar nu este neapărat clasificat ca fiind supradotat în general.
Citeste Dacă un copil este dotat, se vede din desenele sale: legătura dintre desenele sale și gradul său de inteligență
În schimb, "copil supradotat" se referă la un copil care are o inteligență extrem de ridicată și care poate fi clasificat în primele 2,5% din populația de vârsta sa în ceea ce privește performanța intelectuală.
Din punct de vedere medical, termenul "supradotat" este folosit pentru a descrie copiii cu un coeficient de inteligență (IQ) de 130 sau mai mare, în timp ce termenul "dotat" nu este specific în acest sens.
Ce este coeficientul de inteligenta a unui copil?
Coeficientul de inteligență (IQ) este o măsură a inteligenței unei persoane, obținută prin utilizarea testelor standardizate de inteligență. Testele de inteligență, cum ar fi testul Stanford-Binet sau testul Wechsler pentru copii, sunt concepute pentru a evalua capacitatea de a învăța, de a gândi abstract și de a rezolva probleme.
Coeficientul de inteligență al unui copil este calculat prin compararea scorului său la testul de inteligență cu scorurile altor copii de aceeași vârstă. Scorurile testelor de inteligență sunt standardizate, astfel încât media scorurilor este de 100 și deviația standard este de 15 puncte.
Este important de menționat că coeficientul de inteligență nu este o măsură absolută a inteligenței unei persoane și nu poate să ofere o imagine completă a capacităților unei persoane. Există multe alte factori care pot influența performanța unei persoane, cum ar fi motivația, experiențele de viață, educația și factorii genetici. De asemenea, coeficientul de inteligență poate fi afectat de factori precum stresul sau anxietatea în timpul testării, astfel încât rezultatele testelor de inteligență trebuie interpretate cu precauție și în contextul mai larg al capacităților și abilităților unei persoane.
Care este coeficientul mediu de inteligenta a unui copil?
Coeficientul mediu de inteligență al unui copil este de 100, conform standardelor de testare a inteligenței. Scorul mediu al testelor de inteligență este setat la 100, cu o deviație standard de 15 puncte, astfel încât majoritatea populației să aibă un scor cuprins între 85 și 115 puncte.
Ad-Extra3:
Cat de mare trebuie sa fie un IQ la copil sa il numim super inteligent?
Nu există o valoare specifică a coeficientului de inteligență (IQ) care să definească un copil ca fiind "super inteligent". De obicei, termenul "super inteligent" se referă la un copil cu un coeficient de inteligență mult peste media populației. În general, un IQ peste 130-140 este considerat înalt și poate fi indicativ al unei abilități cognitive peste medie.
► Citeste in continuare IQ-ul unui copil: cum se calculează și de ce trebuie atent evaluat
Despre parinti si copii inteligenti cititi si:
Scala de inteligenta Wechsler pentru copii
Copiii geniali ai României. ”Am schimbat 3 școli pentru că nu eram înțeles de învățătoare”
Importanta familiei in procesul de invatare
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Forum de Parenting modern
Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte. autor: Desprecopii.com - 2023
referinte: https://howardgardner.com/
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII