Rubeola in sarcină: ce trebuie să știi dacă ești expusă acestui virus
În timp ce rubeola la femeile gravide nu s-a dovedit a provoca defecte congenitale fătului în curs de dezvoltare, cercetările sugerează că expunerea la virus poate crește riscul de avort spontan și de naștere prematură. Dacă ești gravidă și te-ai expus la rubeolă, contactează imediat medicul. S-ar putea să primești injecții cu imunoglobulină pentru a încerca prevenirea dezvoltării rubeolei.
Cu toate acestea, vaccinul împotriva rubeolei este administrat ca parte a vaccinării împotriva rubeolei, oreionului și rubeolei (ROR) și NU poate fi administrat în timpul sarcinii.
- vei citi:
Rubeola este extrem de contagioasă
Sănătatea femeilor și riscul rubeolei
Dacă ești gravidă și te-ai expus la rubeolă
Alte riscuri in timpul sarcinii
Rubeola este o boala extrem de contagioasă
Rubeola este o boala extrem de contagioasă - virusul poate rămâne în aer două ore după ce o persoană infectată părăsește o zonă și virusul se răspândește ușor prin respirație, vorbire, strănut sau tuse. Infecția necesită o expunere foarte mică la virus.
9 din 10 persoane care nu au avut rubeolă înainte sau nu au fost vaccinate, vor fi afectate de boală atunci când vor fi expuse. Chiar și cele care au fost vaccinate pot face rubeolă, dar simptomele ar putea fi mai puțin severe.
Cele mai frecvente simptome ale rubeolei sunt febră, oboseală, tuse, curgerea nasului, mâncărime sau ochi roșii, pete Koplik (leziuni albe pe obrazul interior) și o erupție cutanată crescută. Poate dura între șapte și 21 de zile de la momentul în care sunteți expus la virusul rubeolic înainte ca simptomele bolii să apară.
Sănătatea femeilor și riscul rubeolei
Orientările revizuite includ trei considerații principale pentru femei:
Dacă ai în vedere o sarcină, acesta este momentul perfect pentru a-ți verifica fișa de imunizare.
Dacă ai un risc mediu și ai primit o doză de vaccin împotriva rubeolei, oreionului și rubeolei (ROR), ai făcut tot posibilul pentru a te proteja.
Dacă ai un risc crescut, ar trebui să ai două vaccinări ROR.
Dacă nu poți localiza înregistrările și ai incertitudini, testul de sânge IgG ELISA te poate ajuta să determini dacă ai primit vaccinul împotriva rubeolei sau dacă ai avut rubeola în copilărie.
Timp de aproximativ patru săptămâni după administrarea unui vaccin ROR, ia măsuri de precauție suplimentare pentru a evita sarcina.
Dacă ești gravidă și te-ai expus la rubeolă
Dacă ești gravidă și te-ai expus la rubeolă, contactează imediat medicul. S-ar putea să primești injecții cu imunoglobulină pentru a încerca prevenirea dezvoltării rubeolei.
După sarcină, ia în considerare administrarea unui vaccin ROR. Este sigur pentru femeile și bebelușii care alăptează.
Chiar dacă nu ai nicio dorință de a rămâne gravidă, administrarea unui vaccin ROR te poate ajuta să te protejezi pe tine dar și sănătatea celorlalți din comunitate care sunt expuși riscului de infecție (femeile însărcinate, sugarii și persoanele cu sistem imunitar slăbit).
Persoanele cu rubeolă sunt considerate contagioase încă cu patru zile înainte de izbucnirea erupției cutanate. Simptomele timpurii includ febră, tuse, slăbiciune generală și oboseală. Urmează o erupție roșie, de obicei după 14 zile de la expunere.
Ad-Extra3:
Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine să știi:
Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2021)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii
Material realizat cu sprijinul
Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII