Covid-19 - impactul asupra fertilitatii masculine
COVID-19 poate afecta negativ calitatea spermei și poate reduce fertilitatea la bărbați, iar amploarea acestui efect poate depinde de gravitatea bolii, au raportat cercetătorii.
- vei citi:
COVID-19 afectează calitatea spermei și potențialul reproductiv masculin?
Nu există dovezi ale virusului Covid-19 în material seminal
Un mic studiu de 84 de bărbați
Diferențele au crescut odată cu severitatea bolii
COVID-19 afectează calitatea spermei și potențialul reproductiv masculin?
Potrivit unui nou studiu publicat în revista Reproduction, cazurile severe de Covid-19 ar putea afecta calitatea spermei unui bărbat, afectând astfel fertilitatea acestuia. Acest raport oferă prima dovadă directă până în prezent că infecția COVID-19 afectează calitatea spermei și potențialul reproductiv masculin, a spus studiul.
Cu toate acestea, experții care nu au fost implicați în studiu au fost imediat sceptici cu privire la concluziile raportului și au cerut prudență în generalizarea excesivă a rezultatelor cercetării.
"Trebuie să ridic o notă puternică de prudență în interpretarea acestor date. De exemplu, autorii afirmă că datele lor demonstrează următoarele: "infecția COVID-19 provoacă afectări semnificative ale funcției de reproducere masculină", dar arată doar o asociere", a spus Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea Sheffield din South Yorkshire, Regatul Unit.
„A fi bolnav de orice virus, cum ar fi gripa, poate reduce temporar numărul de spermatozoizi (uneori la zero) timp de câteva săptămâni sau luni. Acest lucru face dificilă stabilirea a cât de multe dintre reducerile observate în acest studiu au specifice COVID-19 sau altei boli", a declarat într-un e-mail dr. Channa Jayasena, consultant în endocrinologie reproductivă și andrologie la Imperial College London.
Nu există dovezi ale virusului Covid-19 în material seminal
În plus, "este important de menționat că nu există dovezi ale virusului Covid-19 în material seminal și că nu există dovezi că virusul poate fi transmis prin material seminal", a declarat Alison Murdoch, care conduce Newcastle Fertility Center la International Center for Life, Universitatea Newcastle din Marea Britanie.
Un mic studiu de 84 de bărbați
Studiul a cuprins 105 bărbați fertili fără Covid-19 și 84 bărbați fertili diagnosticați cu coronavirus, din Iran. Acestora li s-a analizat materialul seminal la intervale de 10 zile timp de 60 de zile.
În comparație cu bărbații sănătoși fără Covid-19, studiul a constatat o creștere semnificativă a inflamației și a stresului oxidativ în spermatozoizii bărbaților cu Covid-19. Concentrația lor, mobilitatea și forma au fost, de asemenea, afectate negativ de virus.
Ad-Extra3:
Diferențele au crescut odată cu severitatea bolii
„Aceste efecte asupra celulelor spermatozoizilor sunt asociate cu o calitate mai scăzută a spermei și cu un potențial redus de fertilitate. Deși aceste efecte au avut tendința de a se îmbunătăți în timp, acestea au rămas semnificativ și anormal mai mari la pacienții cu COVID-19, iar amploarea acestor modificări a fost, de asemenea, legată de severitatea bolii", a declarat cercetătorul principal Behzad Hajizadeh Maleki, doctorand la Universitatea Justus Liebig Giessen, din Hesse, Germania, într-un comunicat.
Studiul a constatat că au existat, de asemenea, niveluri mult mai ridicate de activitate enzimatică ACE2 la bărbații cu Covid. ACE2, sau enzima de conversie a angiotensinei 2, este proteina care oferă punctul de intrare al noului coronavirus pentru a se agăța și a infecta o gamă largă de celule umane.
Cu toate acestea, nu este surprinzător faptul că Covid-19 ar putea avea un impact asupra sistemului reproductiv masculin, deoarece receptorii ACE2, sau „aceiași receptori pe care virusul îi folosește pentru a avea acces la țesuturile plămânului, se găsesc și în testicule”, a spus Pacey, care este, de asemenea, redactor-șef al revistei Human Fertility.
O preocupare continuă
„De la începutul pandemiei Covid-19, a existat o îngrijorare de înțeles (dar teoretică) cu privire la faptul că acest coronavirus ar putea avea un impact dăunător asupra fertilității bărbaților care se infectează”, a spus Pacey.
După examinarea a aproximativ 14 studii publicate pe această temă, Pacey a concluzionat că „orice efect măsurabil al coronavirusului asupra fertilității masculine a fost probabil doar ușor și temporar”. Concluziile acestui studiu, a adăugat Pacey, s-ar putea datora altor factori, cum ar fi utilizarea medicamentelor pentru tratarea virusului, lucru pe care autorii l-au recunoscut și în studiu.
„Prin urmare, tot ce văd în acest set de date sunt posibile diferențe în calitatea spermei între bărbații bolnavi cu o boală febrilă (febră) și cei care se simțeau bine. Știm deja că o boală febrilă poate avea impact asupra producției de spermă, indiferent de ce a provocat-o ", a spus Pacey.
Sheena Lewis, profesor emerit la Universitatea Queen's Belfast din Irlanda, a împărtășit păreri similare: „Preocupările mele sunt că bărbații cu COVID aveau o greutate corporală substanțial mai mare și urmau o serie de tratamente terapeutice. Știm că obezitatea singură reduce calitatea spermei. Tratamentele COVID ar fi putut afecta și calitatea spermei acestor bărbați, mai degrabă decât COVID în sine", a spus Lewis. "Astfel, sunt necesare studii pe termen lung înainte ca testiculele să fie considerate a fi un organ cu risc ridicat specific Covid-19”, a spus Murdoch din Newcastle.
Simptomele de infectare cu coronavirus - pe larg
Despre CORONAVIRUS
Unele persoane nu au simptome de coronavirus insa sunt infectate
Sindromul inflamator pediatric multi-sistem - posibil legat de COVID-19 - o alerta pentru parinti
Grupa de sange si complicatiile bolii Covid-19 - iata ce legaturi exista
Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas
sursa: cnn.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII