Alergia bebelusului la lapte de vacă: asigură-te că este reală și nu renunta la alăptare prea ușor - sfatul medicului

Alergia bebelusului la lapte de vaca -  asigura-te ca este reala si nu renunta la alaptare prea usor - sfatul medicului

Alergia bebelusului la lapte de vacă: asigură-te că este reală și nu renunta la alăptare prea ușor - sfatul medicului

Când sugarii au vărsături, diaree și sunt agitați, unii dintre ei sunt diagnosticați cu alergie la proteinele din laptele de vacă. Când se pune diagnosticul, bebelușii pe formula trebuie să treacă la o formulă specializată - iar mamele bebelușilor care alăptează trebuie să elimine toate lactatele din dietele lor.

Problema este că formulele specializate sunt foarte scumpe iar eliminarea tuturor lactatelor din alimentatia mamei poate fi foarte dificilă (este surprinzător cât de multe alimente au lactate în ele), determinând unele mame să înceteze alăptarea.

- vei citi:
Diagnostic fals de alergie la proteinele din laptele de vacă
Cele două tipuri de alergie la laptele de vacă
Alergia la laptele de vacă este mai puțin frecventă

Diagnostic fals de alergie la proteinele din laptele de vacă

Dacă fiecare bebelus care a fost diagnosticat cu alergie la laptele de vacă ar avea-o intr-adevar, ar fi regretabil, dar inevitabil. Cu toate acestea, mulți bebelusi care primesc acest diagnostic, de fapt nu au alergie la proteinele din laptele de vacă.

Cele două tipuri de alergie la laptele de vacă

Există două tipuri de alergie la laptele de vacă.

Una dintre ele este evidentiata printr-un tip de imunoglobulină numită IgE, care provoacă alergie clasică la alimente. Acest tip este mai ușor de diagnosticat, deoarece copiii au simptome alergice clasice, cum ar fi erupții cutanate, umflarea feței sau înroșirea feței. Există, de asemenea, analize de sânge care pot ajuta la stabilirea diagnosticului.

Celălalt tip de alergie nu este evidentiat prin IgE și este mai greu de diagnosticat.

Bebelușii cu alergie la laptele de vacă care nu este evidentiata de IgE pot avea diferite simptome, cum ar fi vărsături, agitație în timpul sau după hrănire, diaree sau sânge în scaun. Problema este că mulți bebelusi fără alergie pot avea vărsături sau diaree - și există și alte motive pentru care bebelușii ar putea avea sânge în scaun, inclusiv o mică fisură în anus.

Singura modalitate de a diagnostica definitiv alergia care nu este evidentiata de IgE este eliminarea tuturor produselor lactate din alimentatia mamei pentru a vedea dacă starea bebelușului se îmbunătățește - și apoi reintroducerea lactatelor și observarea simptomele (dacă acestea revin sau nu).

Din multe motive -  mulți medici și părinți nu recurg la acest procedeu - de reintroducere a laptelui matern  - odată ce starea copilului se îmbunătățește - dar această stare îmbunătățită nu poate avea nimic de-a face cu schimbarea alimentației mamei.

Citeste detalii aici Poate fi bebelușul alergic la laptele matern? Iată ce trebuie să știi.

Alergia la laptele de vacă este mai puțin frecventă

Potrivit unui studiu facut de Academia Americana de Pediatrie si comunicat in revista JAMA Pediatrics, 14% dintre bebeluși au fost raportați cu alergie la laptele de vacă, doar sub 1% au avut de fapt acest diagnostic pus corect.

În ceea ce privește restricțiile de dietă pentru mamele care alăptează, autorii raportează că acestea probabil nu sunt necesare, chiar dacă există o alergie mediată de IgE. Atât de multe mame își pun nutriția în pericol sau încetează să alăpteze, fără un motiv întemeiat.

De asemenea, este îngrijorător faptul că în 81% din liniile directoare publicate privind alergia la laptele de vacă, autorii au raportat un conflict de interese cu producătorii de lapte formula. Acest lucru nu înseamnă că liniile directoare nu sunt bune sau exacte, dar este îngrijorător faptul că producătorii de formule susțin o mare parte din cercetare.

Dacă bebelușul tău a fost diagnosticat cu alergie la laptele de vacă și i-ai schimbat alimentația sau propria ta dietă, nu opri aceste modificări fără să discuți cu medicul pediatru. Dar, discută cu el pentru a te asigura că înțelegi exact de ce bebelușul are acest diagnostic și dacă are sens o altă evaluare.

Dacă ai un bebeluș agitat care are probleme cu hrănirea sau scaunele, cum ar fi diareea sau sângele în scaun, asigură-te că pui multe întrebări medicului privind alergia la laptele de vacă. Asigură-te că este diagnosticul potrivit pentru copilul tău, mai ales înainte de a face modificări alimentare. Neplăcerile și problemele legate de hrănire și scaune sunt foarte frecvente la copiii mici - și majoritatea se îmbunătățesc cu nimic mai mult decât trecerea timpului.

Ad-Extra3:

Ce alimente pot produce alergie bebelusului?

Ce alimente pot produce alergie bebelusului si cum poti sa iti dai seama ca bebelusul are o alergie alimentara? Vezi sfaturile noastre despre alergiile alimentare ale bebelusului.

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Simptomele alergiei la laptele de vacă pot varia în severitate și pot include:

Simptome gastrointestinale: diaree, vărsături, colici, constipație, balonare și dureri abdominale.

Simptome cutanate: erupții cutanate, mâncărime, eczeme și umflături ale feței sau buzelor.

Simptome respiratorii: tuse, dificultăți respiratorii, wheezing (respirație șuierătoare) și congestie nazală.

Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar simptomele nu sunt intotdeauna identice. Iata cum putem depista alergiile la copil

Cum depistam o alergie la copil? Desi manifestarile unei alergii pot fi variate, in functie de persoana si in functie de factorul care a produs-o, exista totusi cateva elemente comune pe care le intalnim la copiii suspecti de o anumita alergie. Daca constati una sau mai multe dintre aceste manifestari la copilul tau, atunci ar fi cazul sa te gandesti daca nu cumva este alergic la ceva anume:... citeste mai departe

Despre alergii mai cititi:

Alergia la gluten – 5 forme diferite?
3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte
7 alimente care ajuta la lupta impotriva alergiilor
Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii
Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii
Cum amenajam camera copilului alergic?
Alergia la alune

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com, Material redactat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii 
referinte: health.harvard.edu © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII