Cand e cazul sa ne ingrijoram de durerea in gat a copilului?

Cand e cazul sa ne ingrijoram de durerea in gat a copilului?

Cand e cazul sa ne ingrijoram de durerea in gat a copilului?

Pe scurt

  • Durerea în gât este frecventă în copilărie și de cele mai multe ori nu reprezintă o problemă de care să ne îngrijorăm, deoarece face pur și simplu parte dintr-o răceală obișnuită.

     

    Uneori totuși, o durere în gât poate fi un semn al unei probleme care ar putea avea nevoie de tratament medical. Iată două exemple importante:

Infecția streptococică

Această infecție, cauzată de un anumit tip de bacterie streptococică, este destul de frecventă. Pe lângă o durere în gât, copiii pot avea febră, dureri de cap, dureri de stomac (uneori cu vărsături) și o ușoară erupție roz, aspră la atingere. Toate aceste simptome pot fi observate și în cazul unei infecții virale, astfel încât singura modalitate de a ști cu adevărat diagnosticul este testarea rapidă și / sau proba de cultură.

De ce este important să știm diferența?

Cauza durerii în gât la copii este de obicei infecția virală, care nu necesită antibiotice și dispare de la sine. De asemenea, copiii cu o infecție streptococică se pot recupera fără antibiotice. Cu toate acestea, antibioticele pot accelera timpul de recuperare, pot reduce contagiozitatea și pot reduce riscul de a dezvolta anumite complicații ale streptococului. Cele mai importante complicații de evitat includ febra reumatică acută, o boală care poate afecta inima și articulațiile. Antibioticele sunt importante pentru tratarea infecțiilor bacteriene, cum ar fi streptococul, dar prezintă propriile riscuri, inclusiv diaree, infecții cu drojdie, reacții alergice și dezvoltarea rezistenței la antibiotice. De aceea, este important să știm când sunt antibioticele necesare pentru durerea în gât și când nu sunt.

Simptomele streptococului depind de vârsta copilului:

Simptome la sugari: febră scăzută și o scurgere nazală cu mucus gros sau cu sânge.
Simptome la copii mici: pot avea, de asemenea, o scurgere nazală cu mucus gros sau cu sânge și febră. Copiii devin morocănoși, nu au poftă de mâncare și au adesea glande umflate la nivelul gâtului. Uneori, copiii mici se vor plânge de dureri de burtă în loc de dureri în gât.
Simptome la copii cu vârsta peste 3 ani: sunt adesea mai bolnavi și pot avea dureri severe de gât, febră peste 38,9 grade Celsius, glande inflamate și puroi pe amigdale.

Este important să putem distinge un streptococ de o durere de gât virală, deoarece infecțiile cu streptococ sunt tratate cu antibiotice.

Abcesul peritonsilar sau retrofaringian

Aceasta este o colecție de puroi fie în spatele amigdalelor (peritonsilar/periamigdalian), fie în partea din spate a faringelui spre ganglionii limfatici situați în această regiune (retrofaringian/parafaringian) și poate fi periculoasă.

Infecțiile supurative ale gâtului sunt mai puțin frecvente la copii. Cu toate acestea, sunt periculoase. Infecțiile profunde ale gâtului includ abcesul peritonsilar, abcesul retrofaringian și infecția spațiului faringian lateral (cunoscută și sub numele de infecție spațială faringomaxilară sau parafaringiană). Infecția spațiului faringian lateral apare cel mai adesea prin răspândirea contiguă a infecției dintr-un abces peritonsilar sau retrofaringian. Un abces retrofaringian este rar. De obicei, apare la copiii sub opt ani, deși poate afecta și copiii mai mari și adulții. Această infecție poate apărea rapid și poate duce la complicații grave.

Simptomele abcesului retrofaringian includ:

dificultate sau respirație zgomotoasă;
dificultate/durere la înghițire;
dureri în urechi în timpul înghițirii alimentelor;
febră;
tuse;
dureri severe de gât;
rigiditate a gâtului sau umflături;
spasme musculare în gât;
schimbarea timbrului vocii;
mobilitatea redusă a maxilarului inferior;
umflarea pronunțată a uneia dintre amigdale.

Dacă observi oricare dintre aceste simptome la copil, consultă imediat medicul. Solicită asistență medicală imediată dacă are dificultăți de respirație sau de înghițire. Aceste infecții sunt de obicei tratate în spital.

Durerea în gât: diagnostic și tratament

Medicul pediatru poate diagnostica o durere în gât cauzată de un virus după examinarea copilului și eliminarea unei infecții bacteriene. Cea mai bună modalitate de a trata durerile în gât cauzate de un virus este să menținem copilul confortabil și să ne asigurăm că bea multe lichide și se odihnește. Medicul pediatru poate recomanda acetaminofen sau ibuprofen pentru ameliorarea febrei și a durerii. Pentru boala mâinii/gurii/picioroului, febrei aftoase, care este extrem de contagioasă, copilul ar trebui să rămână acasă până când veziculele încep să se vindece.

Dacă medicul pediatru este îngrijorat de o posibilă infecție a gâtului cu streptococ, va colecta o probă de testare. Majoritatea clinicilor pediatrice pot efectua un test rapid al streptococului, care oferă rezultate în aproximativ 10-15 minute și pot detecta majoritatea cazurilor de streptococ. Dacă acest test este negativ, medicul pediatru poate trimite proba la un laborator unde vor încerca să crească bacteriile. Dacă oricare dintre teste este pozitiv, copilul poate fi diagnosticat cu streptococ. Dacă ambele teste sunt negative, copilul nu are streptococ.

Prevenirea bolilor care cauzează dureri în gât

Virușii și bacteriile care provoacă o durere în gât sunt transmise de la persoană la persoană. O provocare pentru prevenire este că oamenii sunt adesea cei mai contagioși înainte de a începe să aibă simptome. Spălarea mâinilor, acoperirea gurii, igienizarea jucăriilor și a nu împărți cu alții pahare/paie este cel mai bun mod de a încerca să prevenim răspândirea bolilor.

Când să apelăm medicul pediatru?

Dacă copilul se plânge de o durere în gât care nu se îmbunătățește pe parcursul zilei, ar trebui să ne adresăm medicului pediatru. Acest lucru este valabil mai ales dacă există febră, dureri de cap, dureri de stomac, salivare (deoarece doare la înghițire) sau semne de deshidratare.

Iată când trebuie să sunăm medicul pediatru:

dacă copilul are probleme cu respirația sau dacă respirația pare diferită;
dacă copilul are probleme la înghițire, mai ales dacă salivează mult;
dacă copilul are gâtul rigid;
dacă copilul are febră mare (38.8°C sau mai mare) care nu coboară cu acetaminofen sau ibuprofen sau continuă să revină după ce a căzut scurt;
dacă copilul refuză să bea sau bea mult mai puține lichide decât în ​​mod normal;
dacă durerea este severă (orice durere severă justifică apelul la medic);
dacă copilul este atât de somnoros încât este greu să se trezească sau să stea treaz;
dacă copilul are o erupție cutanată, dureri de cap, dureri de stomac sau vărsături.

Iată câteva modalități de a face un copil cu dureri în gât să se simtă mai bine

Lichidele reci sau alimentele reci, cum ar fi gheața sau înghețata pot ajuta. Dacă nu vrea să mănânce, este ok, dar trebuie să bea multe lichide. Oferă-i înghițituri mici dar dese.
Adresează-te medicului pentru a afla doza potrivită de acetaminofen sau ibuprofen pentru vârsta și greutatea copilului.
Dacă copilul are răni la gură, evită alimentele sărate, condimentate, acide (cum ar fi sucul de portocale) sau tăioase (cum ar fi chipsurile de cartofi).
Folosește un umidificator în camera copilului pentru a-i menține gâtul umed.

Ca întotdeauna: dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-te medicului.

LARIDEP® spray oral inhibă multiplicarea virală prin formarea unui film protector la nivelul mucoasei

LARIDEP® spray oral este un supliment alimentar cu extracte din plante și îndulcitori ce conține un complex unic de fitoextracte standardizate pentru un efect antiinflamator, antiseptic, emolient și de apărare a mucoasei orofaringiene, fiind indicat în tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian (faringite și laringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite).

LARIDEP® SPRAY ORAL: Citeste prospectul | Cumpara online

 

LARIDEP® SPRAY ORAL conține un complex unic de fitoextracte standardizate pentru un efect antiinflamator, antiseptic, emolient și de apărare a mucoasei orofaringiene, fiind indicat în tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian.

LARIDEP® spray oral nu conține alcool, alergeni și gaz propulsor.

BENEFICII:

Reduce inflamația mucoasei orofaringiene
Inhibă multiplicarea virusurilor prin formarea unui film protector la nivelul mucoasei
Calmează durerea și senzația de uscăciune cauzate de inflamație
Regenerează mucoasa orofaringiană

Prevenția și tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian: faringite și laringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite

Cumpara LARIDEP SPRAY ORAL SOLUȚIE 30 ML | 39.50 lei

Copii 3 luni-3 ani: 1 pulverizare de 3 ori pe zi, la o oră distanță de mese

Copii peste 3 ani: 2 pulverizări de 3 ori pe zi, la o oră distanță de mese

Adulți: 4 pulverizări de 3 ori pe zi, la o oră distanță de mese

În faza acută, în primele două zile, se recomandă administrarea produsului din oră în oră.

echinacea (Echinacea angustifolia)/(8-10/1); cimbru de cultură (Thymus vulgaris)/(4:1); propolis; acerola (Malpighia punicifolia)/(2-3:1); lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), hialuronat de sodiu.

 

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII