Nașterea in pandemie. Cum a schimbat pandemia modul in care este urmarită o sarcină?

Nasterea in pandemie. Cum a schimbat pandemia modul in care este urmarita o sarcina?

Nașterea in pandemie. Cum a schimbat pandemia modul in care este urmarită o sarcină?

Cum a schimbat pandemia modul in care este urmarita o sarcina? Gravidele poate au devenit mai atente, mai speriate si nu mai vin la toate consultatiile, sau poate medicul este un pic mai reticent, le cheama mai rar, sau se fac evaluarile fix la fel ca inainte de pandemie...

La aceste intrebari si multe altele, ne-a raspuns in
Conferinta LIVE Nasterea in Pandemie, Domnul Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, care coordoneaza Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj si face parte dintr-o echipa multidisciplinara de medici specialisti alaturi de care decide cea mai buna conduita de tratament pentru obtinerea unei sarcini.

- extras din participarea la conferinta online - Nasterea in Pandemie - organizata de Desprecopii.com

Cum a schimbat pandemia modul in care este urmarita o sarcina?

Sigur, aceasta pandemie ne-a bulversat oarecum vietile tuturor, cu atat mai mult si gravidelor care din acest punct de vedere au grija propriei lor sanatati cat si a viitorului nou-nascut. Insa, asa cum se cunoaste deja, in sarcini este intotdeauna o urgenta, deci din acest punct de vedere, controalele pentru supravegherea sarcinii, chiar daca initial au fost niste "balbe" din partea celor care au dat acele restrictii, s-a revenit ulterior si consultatiile pentru gravide s-au desfasurat in ritmul cunoscut pentru ca trebuie facute anumite examinari la un anumit interval de timp si la anumite varste ale sarcinii, care ulterior nu le mai poti face, sau daca le faci nu mai au acea relevanta care ar fi avut-o daca s-ar fi facut la momentul potrivit.



Deci, din acest punct de vedere, consulturile (desigur, cu masurile de precautie necesare) evolueaza mai departe la fel ca si inainte, pentru ca noi trebuie sa ne asiguram ca sarcina viitoarelor mamici evolueaza in limite fiziologice si pot naste copii sanatosi.

 

Ce inseamna acum implicarea tatalui? Cum se poate face acest lucru in perioada pandemiei?

Sigur, este ceva mai dificil in aceasta perioada. Inainte de aceasta pandemie, noi incurajam sa participe si tatal la consultatii. La ora actuala, asa cum si intrevederea noastra se desfasoara online, noi incurajam in continuare gravidele daca vor sa transmita de pe telefon momentul consultatiei, al ecografiei, de pe monitorul care este pe perete - pe care ea vizualizeaza ecografia - si daca poate, sa participe asa cum spuneam online la aceasta consultatie.

Mai ales acum in pandemie, sunt vitamine la care suntem mai atenti? Ma gandesc in special la vitamina D, pentru ca este si sezon de iarna si plina pandemie. Dumneavoastra va incurajati pacientele sa isi dozeze vitamina D sau sa ia suplimente profilactic cu vitamina D?

In general, toate suplimentele alimentare pentru gravide contin si vitamina D. Sigur, vitamina D are un rol foarte important in imunitate si in acest context de Covid, dar pe de alta parte are rol si in dezvoltarea sarcinii. Un deficit de vitamina D predispune pacienta mai frecvent la preeclampsie, la nastere prematura, poate sa determine viitorilor nou-nascuti in viata ulterioara obezitate. Deci sunt anumite afectiuni care apar mai frecvent in contextul deficitului de vitamina D. De aceea, toate aceste suplimente alimentare pentru gravide contin si acest necesar de vitamina D.

Sigur ca, nivelul de vitamina D sau mai bine zis doza de vitamina D depinde si de climatul in care noi traim.
Si se stie foarte bine ca vitamine D este produsa in urma expunerii la soare, de aceea in tarile nordice, necesarul este ceva mai mare. De exemplu, in Europa necesarul pentru vitamina D la gravide este undeva la 400 UI pe zi, ceea ce am recomandat si noi. Societatea Canadiana de Obstetrica si Ginecologie recomanda 2000 UI pe zi (fiind mai nordici). Deci, exista diferente intre acest necesar, in functie de zona in care traim si de expunerea la soare.

Pe de alta parte, in contexul pandemiei de Covid, exista multe studii care au demonstrat ca ofera protectie o doza crescuta de vitamina D in contextul acestei infectii, iar formele dezvoltate ale infectiei sunt mai usoare. Aceste doze sunt inca in studiu. As vrea sa precizez un fapt si probabil cu asta ar fi trebuit sa incep, despre aceasta pandemie de Covid cunoastem inca destul de putine lucruri. Toate aceste studii care sunt efectuate, pentru diferite medicamente inclusiv vitamina D, sunt studii pe esantioane de populatii relativ mici, de aceea, din punct de vedere statistic relevanta lor nu este foarte puternica. Nu cunoastem exact care ar fi doza necesara pentru a proteja femeia gravida sau mai bine zis orice alt pacient in contextul Covid de aceasta infectie, de aceea exista studii care sugereaza ca ar trebui sa se administreze minim 4000 UI pe zi. Sigur ca in contextul de 4000 UI pe zi exista si pe femeile gravide studii care arata ca doza nu este toxica dar trebuie multa atentie la acest aspect, pentru ca vitamina D poate sa aiba spre deosebire de alte vitamine (cum ar fi vitamina C care nu are acumulare si nu dezvolta fenomene toxice), la vitamina D poate exista o eventuala toxicitate temporara in organism.

In acest context, cred ca un aport de suplimente pentru femeia gravida in dozele pe care noi le avem in comert ar fi suficiente.

Ad-Extra3:

Este noul virus Covid-19 unul care poate afecta dezvoltarea fatului?

Nu avem date suficiente ca sa putem afirma cu certitudine ceva in acest sens. Nici ca afecteaza dar nici ca nu afecteaza. Ce s-a constatat insa, pana la ora actuala, ca toti acesti copii care provin din mame care au contractat Covid pe parcursul sarcinii, nu s-au nascut cu anumite malformatii. S-a constata insa ca exista o predispozitie catre nasterile premature in acest contex - desigur poate sa fie si contextul de a termina sarcina pentru a trata mama mai eficient daca face forme mai grave - dar pe de alta parte se stie si este cunoascut ca, de exemplu, o febra inalta in primul trimestru nu este benefic pentru o sarcina si de multe ori se soldeaza cu avort spontan. De obicei, in formele de Covid simptomatice exista febra inalta, iar in primul trimestru de sarcina ar putea sa creeze probleme gravidelor. Dar, pe de alta parte, placenta este un filtru pentru multe alte organisme inclusiv virusuri, care nu pot sa treaca de placenta.

Daca mama a facut Covid in sarcina, se transmit transplacentar anticorpii la fat? Exista ceva studii in acest aspect, ar putea un copil sa fie protejat dupa nastere, daca mama a facut Covid pe sarcina?

Exista cateva studii si publicatii in acest sens dar vreau sa va spun ca loturile pe care s-au facut aceste studii sunt de nivelul zecilor de copii. Cred ca cel mai mare studiu, daca imi aduc aminte, este undeva pe 33 de copii care s-au nascut din mare care au avut Covid si la care, in general, s-au gasit anticorpi de tipul IgM-ului, dar nu as vrea sa intram in amanunte, exista niste anticorpi de faza acuta si niste anticorpi de faza cronica, insa unii dintre ei nu pot sa treaca placenta datorita faptului ca molecula este destul de mare si nu poate trece prin acel filtru placentar. Aceste tipuri de anticorpi care au fost gasite la copii dupa nastere in general s-a constatat ca persistau o anumita perioada de timp dupa care dispareau.

Deci nu se cunoaste care ar fi timpul necesar care sa ii asigure nou-nascutului protectia, nu stim daca aceste nivele care s-au gasit asigura protectie sau nu, nu stim la cat timp dispar, pentru ca s-a gasit ca exista o variabilitate destul de mare in acest interval de timp - la unii dispareau mai repede, la altii persistau ceva mai mult timp - dar se pare ca exista insa acea posibilitate de a transmite transplacentar acesti anticori, dar pe de alta parte mai sunt alte studii care sugereaza ca mai degraba ar putea fi transmisi prin laptele matern decat transplacentar.

Cum se trateaza corect la domiciliu o febra, in functie de perioada de sarcina in care se afla mama? Care ar trebui sa fie primul antipiretic, antitermic pe care gravida trebuie sa le aiba in casa?

In general avem mai multe clase de medicatii antipiretice dar nu toate pot fi folosite in sarcina. In ceea ce priveste paracetamolul, acesta pare sa aiba un profil sigur pe toata perioada sarcinii si se poate administra atat in primul, cat si in al doilea si al treilea trimestru si se pare ca, in contextul infectiei de Covid, este preferat de catre medicii infectionisti.

In ceea ce priveste antiinflamatoarele de genul ibuprofen sau alte medicatii de genul acesta, sunt antiinflamatoare nesteroidiene care, daca sunt administrate deja in a doua parte a sarcinii, spre sfarsitul trimestrului doi si trei de sarcina, determina inchiderea precoce a canalului arterial al nou-nascutului ceea ce nu este un fapt benefic, deoarece acesta trebuie sa se inchida dupa nastere si atunci recomandarea ar fi ca in primul si primul rand sa se adreseze medicului daca o gravida este cu febra, iar daca nu reuseste sa ajunga la un medic, paracetamolul ar fi de prima intentie si se poate administra pana la doza maxima fara sa se dovedeasca ca ar avea efecte particular negative sarcinii. Exista cateva studii izolate care sugereaza ca ar putea sa scada rezerva ovariana la nou-nascutii de sex feminin dar si acestea sunt destul de izolate si nu au o putere statistica foarte mare.

Ar trebui sa recomandam mamei care are febra mai intai sa ia un paracetamol si apoi sa mearga la camera de garda? sau sa amane administrarea antitermicului pana ajunge la camera de garda?

In primul si primul rand ar trebui sa mearga sa o vada un medic - acest aeste cel mai important aspect. Si daca nu reuseste atunci da, isi poate administra paracetamol si sa mearga totusi in urmatoarele zile la medic.

Cum a schimbat pandemia procesul de nastere? Se iau masuri suplimentare acum, in afara de purtarea mastii si testarea Covid?

Sigur. La noi cel putin, in Spitalul Regina Maria, se testeaza absolut orice pacienta care se interneaza. Problema cea mai mare este in cazul nasterilor spotane, naturale, pentru ca de cele mai multe ori intervalul de timp in care survine nasterea este destul de scurt, aceasta pacienta poate sa nasca inainte sa avem rezultatul testului Covid, chiar daca noi avem un PCR mai special in care putem obtine rezultatele in doua ore jumatate, trei ore jumatate de la recoltare - de multe ori se poate intampla ca pacienta sa nasca in acest interval de timp. Iarasi, nu putem sa o testam inainte ca la o cezariana programata, cu o zi sau doua inainte si sa vina cu rezultatul negativ la internare. nu are nici o relevanta sa o tot testam la doua-trei zile pentru ca nu stim cand va fi declansarea nasterii spontane, si atunci sunt situatii in care o pacienta la care nu avem rezultatul trebui sa o tratam ca si potential infectata, ea va naste intr-o sala dedicata acestei situatii, toata lumea va avea echipamente de protectie, ca si cum pacienta ar fi infectata, iar in momentul in care vine rezultatul si acesta este negativ va fi reintrodusa pe circuitul normal. Am avut si situatii in care o pacienta pozitiva Covid a nascut pana la aflarea rezultatului si a trebuit sa o izolam ulterior intr-un salon si ulterior, conform deciziei directiei sanitare a plecat acasa fiind asimptomatica.

A crescut in pandemie numarul de operatii cezariene, mai ales al cezarienelor programate?

Din acest punct de vedere nu exista o crestere a frecventei ratei operatiilor de cezariana. Cezariana, chiar in contextul de Covid, trebuie sa fie practic indicata pe motive obstetricale, nu pe motive de Covid, cu o singura exceptie: atunci cand starea mamei este atat de grava incat necesita terminarea nasterii urgent ca ea sa poata beneficia mai departe de masurile de terapie intensiva. Dar pe de alta parte, cazurile acestea grave s-au dovedit a nu fi atat de frecvente la femeile gravide cum ne asteptam, pentru ca in contextul sarcinii exista o scadere a imunitatii tocmai pentru ca organismul matern sa tolereze aceasta grefa care este de fapt fatul. Si avand experienta anterioara cu virusurile gripale unde gravidele faceau de multe ori forme grave, chiar recent da imi aduc aminte a aparut un studiu acum pe un lot destul de mare, pe 3000 de paciente cu Covid care au nascut - un studiu publicat de universitatea din Dallas, Texas, si au aratat ca doar aproximativ 5% din aceste gravide au facut forme severe ale infectiei.

Citeste si: Coronavirusul creste stresul si ingrijorarile femeilor insarcinate in ceea ce priveste nasterea

Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Coronavirusul este un agent patogen redutabil și trebuie tratat cu respectul si grija care i se cuvine.

Din ce in ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum. Aflam toate informatiile importante de la dr. Silviu Istoc, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Medicover. Află mai multe informații importante despre coronavirus și de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

→  autor - desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII