Traumatismul obstetrical la nou-născut sau caput succedaneum - cauze și tratament

Traumatismul obstetrical la nou-nascut sau caput succedaneum - cauze si tratament

Traumatismul obstetrical la nou-născut sau caput succedaneum - cauze și tratament

Dacă scalpul nou-născutului pare inflamat și umflat după naștere, este posibil să se fi născut cu această afecțiune comună. Iată tot ce trebuie să știi!

Viitorii părinți nu ar trebui să se aștepte ca nou-n
ăscutul să se nască cu un cap perfect neted și rotund. Copiii se nasc tot timpul cu scalpul alungit și chiar umflat și este complet normal. Una dintre cele mai frecvente condiții de naștere care afectează bebelușii este caput succedaneum, definită ca o inflamare datorată colectării de lichide între piele și stratul de țesut conjunctiv de deasupra craniului.

- vei citi:
Ce este caput succedaneum?
Caput Succedaneum la nou-născut - Cauze și tratament
Caput Succedaneum vs. Cefalohematom
Ce se întâmplă dacă Caput Succedaneum nu dispare?

Ce este caput succedaneum?

Bebelusii se nasc tot timpul cu scalpul alungit și chiar umflat și este complet normal. Una dintre cele mai frecvente condiții de naștere care afectează bebelușii este caput succedaneum (sau bose serosanguinolente), definită ca o inflamare datorată colectării de lichide între piele și stratul de țesut conjunctiv de deasupra craniului. Poate da aspectul unei umflături sau „capac” pe capul sugarului. Deci, este doar o afecțiune în care există o acumulare de lichid / edem sub scalp. La majoritatea bebelușilor, această afecțiune este inofensivă și poate dispărea de la sine în câteva zile.

Capul unui bebeluș este, de obicei, disproporționat de mare pentru corpul său, iar plăcile craniului nu sunt încă fuzionate, astfel încât să poată trece prin canalul nașterii.

Caput Succedaneum la nou-născut - Cauze și tratament

În timpul nașterii vaginale, plăcile flexibile care formează craniul unui copil se contractă și se suprapun pentru a ajuta copilul să se strecoare prin deschiderea cervicală și în canalul de naștere. Presiunea din colul uterin dilatat sau peretii vaginali ai mamei poate determina umflarea capului bebelușului. Utilizarea forcepsului sau aspirația sunt factori de risc suplimentari pentru caput succedaneum și pot face starea mai pronunțată.

Acest tip de inflamare se poate întâmpla și înainte de travaliu,
conform AAP, dacă fătul „cade” (adică se întoarce cu capul în jos) cu mult înainte de naștere, făcând contact cu pelvisul mamei prima dată cu capul. La fel, ruperea membranelor prea devreme poate avea un efect similar, deoarece lichidul amniotic este ceea ce în mod normal amortizează loviturile capului unui sugar de oasele pelvine ale mamei. Din ambele motive, chiar și copiii născuți prin cezariană pot experimenta caput succedaneum.

Nu există tratament pentru caput succedaneum și nu este periculos - de obicei, trece de la sine. Și, cu toate că poate provoca un mic disconfort bebelușului, nu provoacă dureri severe și nici nu necesită îngrijiri speciale de către părinți.

Citeste Nașterea naturală: să stabilim ce este cu adevărat și cum decurge

Caput Succedaneum vs. Cefalohematom

Caput succedaneum, prin definiție, nu este un hematom sau sângerare localizată, dar poate semăna foarte mult cu cefalohematomul. Aceasta este o altă afecțiune a sugarului legată de leziunile la naștere, dar, spre deosebire de caput, se caracterizează prin capilare rupte intern și acumulare de sânge adânc sub piele, mai aproape de craniu. De asemenea, cefalohematomul se vindecă singur, deși poate dura câteva luni.

O modalitate de a face diferența dintre cele două condiții este de a trasa o linie imaginară de la centrul frunții bebelușului până la ceafă. Umflarea cauzată de caput succedaneum va traversa această „linie mediană” între creierul drept și cel stâng. Umflarea atribuită cefalohematomului nu traversează linia mediană, va fi doar pe o parte a acesteia.

Ad-Extra3:

Ce se întâmplă dacă Caput Succedaneum nu dispare?

Este foarte rar, dar atât caput succedaneum, cât și cefalohematomul, se pot infecta. Cefalohematomul, în special, se poate calcifica și în cele din urmă se osifică sau se poate transforma în os și, uneori, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta un „cefalohematom osificat”.

Contactează medicul dacă observi roșeață crescută sau leziuni în creștere pe scalpul bebelușului sau dacă micuțul este letargic, extrem de iritabil sau are febră, ceea ce nu este niciodată normal la un copil.

Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Cand bebelusul da semne de boala...

Panica. Acum o orã, copilul tãu se simtea bine si, dintr-o datã, a fãcut febrã. Ce-i de  fãcut? Sã stai calmã si sã vezi cum evolueazã lucrurile sau sã chemi medicul?

Când copilul se îmbolnãveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Iar când este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII