Sezonul de răceli și gripă la copii - 8 sfaturi pentru părinți

Sezonul de raceli si gripa la copii - 8 sfaturi pentru parinti

Sezonul de răceli și gripă la copii - 8 sfaturi pentru părinți

Pe scurt

  • Copiii pot contracta mai ușor decât adulții infecțiile virale cum ar fi răceala sau gripa, din cauza faptului că sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare. 

     

    Noi, părinții, avem datoria de a ne învăța copiii măsuri de protejare pentru a nu contracta sau răspândi un virus. Iată ce poți face tu, ca părinte:

8 sfaturi pentru părinți

  Învață-ți copilul cum să se spele pe mâini corect și regulat. Întrucât copiii își ating adesea gura și fața, părinții ar trebui să se asigure că mâinile copiilor sunt spălate cu apă și săpun pentru a îndepărta microbii înainte de a mânca, după ce au folosit baia și când se joacă. Dezinfectantul pentru mâini poate fi folosit pentru perioade în care nu este posibil să se spele.

  Învață-l să poarte masca atunci când este în preajma altor copii și să își acopere gura și nasul cu o batistă de hârtie dacă tușește sau strănută.

  Învață-l să tușească sau să strănute în pliul cotului și apoi să se spele pe mâini, dacă nu are batiste de unică folosință.

  Să arunce batistele uzate, apoi să se spele pe mâini.

  Să nu împartă cu alți copii sticle de apă, căni, pahare sau paie de băut, și nici șepci, eșarfe sau orice altceva care ar putea veni în contact cu gura și fețele lor.

  Spune-i copilului să nu își atingă ochii sau nasul când nu se simte bine.

  Spune-i copilului să evite contactul cu alți copii care au simptome de răceală sau gripă.

  Copiii au nevoie de 9 până la 14 ore de somn pe zi, în funcție de vârsta lor. Privarea de somn poate slăbi sistemul imunitar și poate crește riscul de îmbolnăvire.

  Oferă-i copilului mese cu multe fructe și legume colorate pentru a ajuta la consolidarea sistemului imunitar. Alege alimente bogate în vitamina C și vitamina D și evită alimentele bogate în aditivi, conservanți și zaharuri. Susținerea bunei funcționări a sistemului imunitar se poate realiza, la recomandarea medicului, și prin intermediul unor produse specifice, care pot să includă: vitamine, minerale, extracte din plante sau alte tratamente alternative.

  Redu nivelul de stres al copilului - hormonii de stres ridicați pot duce la scăderea imunității. Oferă-i copilului timp de odihnă și joc creativ pentru a ajuta la scăderea nivelului de stres și a-l împiedica să se îmbolnăvească.

Răceala copiilor

Este normal ca un copil să aibă 8 sau mai multe răceli pe an. Există sute de virusuri care provoacă răceala iar copiii mici nu au imunitate față de niciunul dintre ele. Dar în timp, pe parcursul vieții, imunitatea dobândită (sau imunitatea câștigată) se dezvoltă printr-o serie de experiențe și interacțiuni ale organismului cu diverși agenți patogeni și copilul va răci mai rar.

Răceala începe de obicei cu dureri în gât. După aceea, copilul ar putea începe să strănute, să aibă un nas congestionat sau care curge. De asemenea, poate să tușească și să se simtă rău.

Recuperarea după o răceală

Majoritatea răcelilor trec după 5 - 7 zile, dar pot dura până la 3 săptămâni la copiii mici.

Ține copilul acasă și nu îl trimite la școală dacă are simptome de răceală sau nu se simte suficient de bine pentru a participa la ore.

Copilul ar trebui să stea acasă până când:

    Se simte mai bine;

    Mănâncă și bea lichide în mod normal;

    Temperatura corporală revine la normal.

De obicei, un copil răcit poate fi tratat acasă. De cele mai multe ori, nu este necesară o vizită la medicul pediatru.

Material aprobat de dna Dr. pediatru Stefana Zamfir – Cluj-Napoca © 2024

Citește si:

Copil răcit și fără febră. Este posibil? Se poate și gripă fără febră?

Răcelile obișnuite ale sezonului rece la copii - ce trebuie să știe/facă părinții

Simptome de răceală și gripă la copii și bebeluși - Infografic și Test

Categorie:Gripa la copii

Ai putea preveni stările gripale?