Cum tratam și prevenim eficient durerile in gat la copii?

Cum tratam si prevenim eficient durerile in gat la copii?

Cum tratam și prevenim eficient durerile in gat la copii?

Pe scurt

  • Durerea în gât este o problemă obișnuită în copilărie și este de obicei rezultatul unei infecții bacteriene sau virale.

     

    Probabil ai experimentat și tu simptomele durerii în gât în ​​timpul vieții. Mâncărimea, durerea, senzația de zgâriere și arsură nu sunt deloc plăcute, mai ales dacă sunt însoțite de alte simptome ale unei răceli sau ale unui virus mai grav. Durerile de gât pot fi de-a dreptul chinuitoare.

     

    Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, putem ameliora simptomele fără să ne adresăm imediat medicului.

Ce cauzează durerea în gât?

Durerea în gât (numită și faringită) este de obicei cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Se estimează că 200 până la 300 de tulpini diferite de virus cauzează răceli și dureri în gât. În până la 90% din cazuri, durerile în gât sunt cauzate de viruși asociați cu răceala obișnuită sau gripa. Celelalte 10% din cazuri rezultă din infecții bacteriene sau alte afecțiuni. Bacteriile care cauzează cel mai frecvent dureri în gât sunt streptococii.

Durerea în gât poate fi cauzată și de iritanți precum aerul cu umiditate scăzută, fumatul pasiv, poluarea aerului, țipetele excesive, alergii și respirația pe gură. Leziunile din partea din spate a gâtului și acidul stomacal care revin în gât și gură sunt alte cauze ale durerii în gât.

Deși durerile în gât afectează persoanele de toate vârstele, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani,  persoanele care suferă de alergii și persoanele cu un sistem imunitar compromis prezintă un risc mai mare.

Care sunt diferențele dintre durerea în gât și streptococ?

Durerea în gât este un termen generic folosit pentru a descrie simptomul durerii sau disconfortului în gât. De obicei, bacteriile, virușii, traumele și toxinele din mediu provoacă dureri în gât și simptomele / semnele asociate. Cu toate acestea, nu toate cazurile de durere în gât sunt cauzate de infecția cu streptococ. Cel mai frecvent întâlnit, este Streptoccocus beta-hemolitic de grup A.

Simptomeale durerii în gât la copii

Simptomele sunt ușor de recunoscut. Gâtul doare și este iritat, umflat sau se simt zgârieturi. Durerea crește atunci când copilul înghite.

Dacă durerea în gât este cauzată de un virus, ar trebui să dispară în decurs de câteva zile, dar poate persistă până la 7-10 zile. De obicei starea generală a copilului este foarte bună, acesta se plânge de un disconfort la înghițire. Cu toate acestea, atunci când copilul are streceptococ, durerea în gât poate începe treptat și deveni rapid severă și constanța. Înghițirea poate fi dificilă. Poate avea și febra și stare generală modificată. Infecția cu streptococ, netratată corespunzător, poate duce la complicații cum ar fi: infecții ale sinusurilor, urechii medii, pielii, sângelui, sau diferite boli inflamatorii. Discuta cu medicul dacă copilul prezintă febra persistența, stare generală modificată, dificultăți de înghițire, salivatie excesivă, dificultăți de respirație, umflare a gâtului, ganglioni inflamați (umflați).

De unde să știu dacă micuțul meu are dureri în gât?

Ai grijă la aceste simptome comune:

● glanglioni măriți și sensibili la gât;

● disconfort la înghițire;

● amigdalele par inflamate;

● refuză alimentația.

Cum a contractat copilul meu durerea în gât?

Toate infecțiile gâtului sunt transmise fie prin salivă, fie prin tuse, sau prin contactul cu bacteriile sau virusul de pe mâinile sau obiectele personale ale unei persoane infectate. Perioada de incubație (de la momentul în care contractează virusul până la momentul în care se simte rău) este de 2 până la 5 zile. Perioada de incubație pentru cauze virale de durere în gât la copii variază de la 3 zile la 2 săptămâni.

Copilul trebuie să fie bine hidratat

A rămâne hidratat este o parte importantă în tratarea durerii în gât. Prin hidratare, corpul poate produce suficientă salivă și mucus pentru a menține gâtul lubrifiat natural.

Apa este o alegere bună, la fel și ceaiurile sau supele calde. Cu toate acestea, ceaiul fierbinte sau supa fierbinte pot arde gâtul deja sensibil și pot agrava problema!

Copiii se pot bucura mereu de o picătură de miere

Ceaiul cald îndulcit cu miere poate ajuta la calmarea gâtului iritat. Ceaiul îl menține, de asemenea, hidratat, ceea ce reprezintă un alt pas important în tratarea durerii în gât.

Mierea are un alt beneficiu când suntem bolnavi. Cercetările arată că este un inhibitor eficient al tusei.

Cât timp este contagioasă o durere în gât la copii?

Pentru streptococul tratat cu antibiotice, copilul nu mai este contagios după 24 de ore de la prima doză de antibiotic (a fost 48 de ore, dar a fost schimbat recent la 24 de ore). Pentru durerile de gât virale, copilul nu mai este contagios de abia la 24 până la 48 de ore de la ultimul episod de febră (dar fără ajutorul niciunui medicament care să scadă febra).

Cum prevenim apariția durerii în gât?

Spălarea mâinilor este un mod esențial și extrem de eficient de a preveni răspândirea infecției. Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun  timp de minim 20 de secunde. O atenție specială trebuie acordată unghiilor, între degete și încheieturii. Mâinile trebuie clătite bine și uscate cu un prosop de unică folosință.

Soluțiile pe bază de alcool sunt o alternativă bună pentru dezinfectarea mâinilor dacă nu este disponibilă o chiuvetă. Soluția trebuie să fie întinsă pe întreaga suprafață a mâinilor, degetelor și încheieturilor până la uscare și poate fi utilizată de mai multe ori. Când este disponibilă o chiuvetă, mâinile trebuie spălate cu apă și săpun!

O alegere la îndemână sunt soluțiile igienizante cu formulă, conform recomandărilor OMS, alcool 75% și îmbogățite cu uleiuri esențiale. Puteți opta între ulei esențial de lămâiță și pin (cu efect antimicrobian), ulei esențial de lamâie și lavandă (cu efect antimicrobian demonstrat, de vindecare și de regenerare a pielii,) sau ulei esențial de citrice (cu efect antibacterian și antifungic). Acestea nu necesita clătire!

Mâinile trebuie spălate, de asemenea, după tuse, suflarea nasului sau un strănut. Deși nu este întotdeauna posibil să se limiteze contactul cu o persoană bolnavă, răspândirea infecției poate fi prevenită dacă se evită atingerea ochilor, nasului sau gurii.

În plus, țesuturile trebuie folosite pentru a acoperi gura atunci când strănutăm sau tușim. Aceste țesuturi utilizate trebuie eliminate imediat. Strănutatul / tusea în mâneca îmbrăcămintei (la cotul interior) este o altă modalitate a nu contamina mâinile.

Când apelăm la medic?

Părinții unui copil cu dureri în gât trebuie să contacteze imediat medicul dacă copilul:

● are dificultăți la înghițire sau la respirație;
● salivează excesiv (sugar sau copil mic);
● are o temperatură de 38,3°C sau mai mare;
● are gâtul inflamat;
● nu poate bea lichide sau mânca;
● este răgușit;
● are dificultate la deschiderea gurii;
● are gâtul rigid.

Tratament pentru roșu în gât

Cu excepția cazului în care durerea în gât este cauzată de o infecție bacteriană, antibioticele nu sunt prescrise! Antibioticele nu omoară virusurile - cea mai frecventă cauză a durerii în gât - și nu au niciun impact asupra simptomelor. Utilizarea antibioticelor creează inutil tulpini de bacterii rezistente la antibiotice. Fără antibiotice, 85% dintre pacienți nu vor prezenta simptome în decurs de aproximativ o săptămână.

Supliment alimentar cu extracte din plante și îndulcitori

LARIDEP® SPRAY ORAL este un supliment alimentar cu extracte din plante și îndulcitori, de primă intenție la primul semn al inflamației mucoasei orofaringiene.

LARIDEP® SPRAY ORAL: Citeste prospectul | Cumpara online

 

LARIDEP® SPRAY ORAL conține un complex unic de fitoextracte standardizate pentru un efect antiinflamator, antiseptic, emolient și de apărare a mucoasei orofaringiene, fiind indicat în tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian.

LARIDEP® spray oral nu conține alcool, alergeni și gaz propulsor.

BENEFICII:

Reduce inflamația mucoasei orofaringiene
Inhibă multiplicarea virusurilor prin formarea unui film protector la nivelul mucoasei
Calmează durerea și senzația de uscăciune cauzate de inflamație
Regenerează mucoasa orofaringiană

Prevenția și tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian: faringite și laringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite

Cumpara LARIDEP SPRAY ORAL SOLUȚIE 30 ML | 38.30 lei

Copii 3 luni-3 ani: 1 pulverizare de 3 ori pe zi, la o oră distanță de mese

Copii peste 3 ani: 2 pulverizări de 3 ori pe zi, la o oră distanță de mese

Adulți: 4 pulverizări de 3 ori pe zi, la o oră distanță de mese

În faza acută, în primele două zile, se recomandă administrarea produsului din oră în oră.

echinacea (Echinacea angustifolia)/(8-10/1); cimbru de cultură (Thymus vulgaris)/(4:1); propolis; acerola (Malpighia punicifolia)/(2-3:1); lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), hialuronat de sodiu.

 

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII