Obsesia diagramelor de crestere ale bebelusilor poate alimenta obezitatea la copii
Daca intrebi pe orice mamica sau tatic de bebelus ce mai face bebelușul său, iti va spune cel mai probabil cat a crescut in greutate.
Cantarirea bebelușilor este un ritual foarte utilizat insa mulți părinți privesc înapoi la acest moment cu un sentiment profund de eșec; când li se spune că bebe nu „câștigă suficient în greutate”, mamicile rămân cu sentimentul că nu s-au străduit suficient cu activitate de hrănire a bebelusului...
- vei citi:
Este greutatea o măsură definitorie a progresului unui copil?
Dar graficele de creștere?
Cum sunt hrăniți bebelușii este foarte important
De ce contează asta?
Toată lumea iubește bebelușii dolofani
Ce putem face?
Este cresterea in greutate o măsură definitorie a progresului unui bebelus?
Numerele de pe cântar au devenit o măsură definitorie a progresului unui bebelus. Și foarte des - mesajul dat părinților este că este mai bine să câștigi mai mult în greutate. Cu toate acestea, cercetatorii din lumea medicala stiu de peste un deceniu ca a fi mare și a crește rapid în bebelusie este un factor de risc puternic pentru obezitate în copilărie, adolescență și maturitate.
Aceste studii insa nu au ajuns la toti medicii pediatri si mai important, ajung prea des in sfaturile date părinților. Trebuie să vorbim despre de ce. Iata un punct de vedere publicat in prestigiosul ziar american New York TImes.
Dar graficele de creștere?
Bebelușii nu vin cu un manual, dar vin cu diagrame de creștere. Standardele de creștere ale Organizației Mondiale a Sănătății descriu creșterea normală a copilului de la naștere până la cinci ani. Creșterea unui copil ar trebui să urmeze aproximativ aceeași curbă pe grafic în timp.
Din păcate, mulți părinți interpretează în mod incorect diagramele de creștere - sau nu le-au fost explicate corect - și consideră că un copil care este peste percentila 50 este bun, iar dedesubt este rău. Dar nu așa funcționează percentilele. Prin definiție, jumătate din populație trebuie să fie peste 50 și jumătate sub. Vor exista întotdeauna sugari care sunt la percentila 3 și unii la 97. Este în regulă. Percentilele sunt măsurători care ne arată unde se plasează dezvoltarea bebelușului nostru în comparație cu ceilalți bebeluși de aceeași vârstă.
Graficele de crestere ale bebelusului
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Cum creste capului bebelusului
Cum sunt hrăniți bebelușii este foarte important
Părinții par condiționați să hrănească copiii în moduri menite să atingă peste magicul 50. Această încrucișare ascendentă a percentilelor reprezintă creșterea rapidă care crește riscul de obezitate în copilărie, adolescență și maturitate.
Un exemplu mult prea intalnit din pacare este când o mamă este sfătuită să-i ofere sugarului completare cu lapte formulă, deoarece pare să nu aibă suficient lapte matern. Formula de lapte va crește aportul de proteine al bebelușului, iar bebelușul se va îngrășa. Acest lucru remediază îngrijorarea imediată, dar aportul ridicat de proteine în primii doi ani de viață poate duce la creșterea rapidă în greutate și la riscul de obezitate.
Vrem ca copiii să mănânce pentru că le este foame, nu pentru că asta îi face fericiți. Consumul din alte motive decât foamea duce la supraalimentare și supraponderalitate.
Ad-Extra3:
De ce contează asta?
Dragostea noastră pentru bebelușii dolofani are mult sens. Cea mai mare parte a istoriei umane a fost o perioadă de lipsă de alimente. Greutatea suplimentară, în special în copilărie, conferea un avantaj de supraviețuire.
Toată lumea iubește bebelușii dolofani
Acum, copiii noștri se nasc într-un „mediu obezogen”, unde mâncarea nesănătoasă este ieftină și ușor disponibilă, iar împrejurimile ne încurajează să ne mișcăm mai puțin și să stăm mai mult. Este foarte greu să nu te îngrași.
Este important să hrănim copiii într-un mod care le permite să nu mai mănânce când sunt plini, nu să îi învățăm să ignore semnalele corpului lor sau să mănânce din alte motive decât foamea.
Ce putem face?
Mulți oameni de știință se plâng de timpul necesar pentru ca rezultatele cercetărilor să fie încorporate în practica de zi cu zi. Cele mai recente linii directoare privind Hrănirea sugarilor - Informații pentru lucrătorii din sănătate publicate în 2012, spun foarte puțin despre creșterea timpurie și obezitatea.
Dacă și când aceste informații sunt încorporate în liniile directoare, nu există o metodă cuprinzătoare de informare a practicienilor despre ceea ce s-a schimbat și nu există nicio modalitate de a măsura dacă liniile directoare sunt implementate. Ca oameni de știință, putem explora modalități inovatoare de a ne împărtăși cercetările, cum ar fi organizarea de cursuri online despre nutriția sugarilor.
Practicanții pot continua să discute cu părinții despre cum arată creșterea normală a copilului la orice percentilă și să monitorizeze creșterea - nu doar greutatea.
Cel mai important, dacă cineva spune că bebelușul tău nu se îngrașă suficient, întreabă-l de ce: să explice ce criterii folosește pentru a face această judecată și cum te pot ajuta să înțelegi aceste diagrame :)
Și eu iubesc bebelușii dolofani. Dar iubesc un bebeluș care urmărește aceeași percentilă în timp pentru greutatea, lungimea și circumferința capului, chiar mai mult.
Fiecare bebelus este diferit
Mamici, nu uitati ca fiecare bebelus este diferit si creste in modul sau propriu. Nu exista bebelusi care sa creasca exact dupa reguli sau tabele de crestere. Insa mamicile de bebelusi sunt toate la fel: foarte nelinistite si ingrijorate despre cum si cat creste bebelusul.
Atat de multe mamici de bebelusi pun intrebari de panica la Desprecopii - despre cat de multe kilograme ar trebui sa aiba un bebelus, despre cat de mult ar trebui sa manance si tot asa ... Ceea ce trebuie stiut inainte de panica, este faptul ca este foarte normal ca bebelusul sa piarda un pic de greutate dupa nastere. Majoritatea bebelusilor trec prin asta. Dar trebuie sa iti recastige greutatea de la nastere in urmatoarele trei saptamani de viata. De citit pe larg: Greutatea bebelusului: cand trebuie sa ne ingrijoram
Bebelușul gras: când trebuie sa ne ingrijoram
Daca esti o mamica ingrijorata de greutatea bebelusului, tine o evidenta clara a graficelui de crestere si consulta pediatrul in mod regulat. Excesul de grasime si calorii poate fi un motiv de ingrijorare. Citeste ce trebuie sa stii cand bebelusul este prea gras: cand trebuie sa te ingrijorezi.
Bebelușul slab: ce trebuie să știm
Bebelusul mai este slabut - trebuie sa ma ingrijorez?
Un bebelus mai slabut decat cei pe care ii vedem in reclame, poate fi un motiv de ingrijorare pentru parintii lui. Dar sa nu uitam ca bebelusul are genele parintilor - deci daca parintii lui au fost slabi in copilarie - e foarte posibil ca asa sa fie si bebelusul. Iata ce trebuie sa stii despre bebelusul slab, cum i se monitorizeaza cresterea si ce trebuie sa faci pentru a-l face sa pape, atunci cand nu prea are chef sa pape.
Dspre dezvoltarea bebelusului mai cititi:
Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Puseul de crestere al bebelusului
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cat cresc copiii?
Statul pe burtica ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului
Graficele de crestere ale bebelusului: cand trebuie sa ne ingrijoram
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2020
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2020
Pediatric Obesity - Journal of Pediatry - Bristol Unversity
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII