Emoțiile unui bebeluș nou născut: uimitoarea gamă de sentimente și emotii cu care mica ființă este coplesită din primele minute de viață

Emotiile unui bebelus nou nascut -  uimitoarea gama de sentimente si emotii cu care mica fiinta este coplesita din primele minute de viata.

Emoțiile unui bebeluș nou născut: uimitoarea gamă de sentimente și emotii cu care mica ființă este coplesită din primele minute de viață

Îl ții în brațe și simți un întreg univers de dragoste care cade peste tine. Este bebelușul tău nou-născut. E sânge din sângele tău și viața lui depinde de dragostea și îngrijirea pe care i-o acorzi. Iar pentru că fiecare părinte de bebeluș simte un tsunami de emoții când îl privește, e normal să ne întrebăm ce simte micuța ființă. E capabil să simtă emoții?

→ Iată o uimitoare gamă de sentimente și emotii care îl incearcă pe bebelușul nou-născut.

- vei citi:
Nou-născuții simt emoțiile de la naștere
S-ar putea să observi că bebelușul tău începe să zâmbească destul de repede, dar nu o face intenționat
Furia este adesea una dintre cele mai confuze emoții pentru bebeluși
Frica este, de asemenea, foarte complicată
Nou-născuții nu înțeleg expresiile faciale ale celor din jur
Este minunat să crezi că bebelușii au capacitatea de a simți emoții încă de la naștere

Nou-născuții simt emoțiile de la naștere

Când un copil se naște, parintii sai sunt coplesiti de dragoste, întrebări, îngrijorări și frici. Meseria de părinte însumează fiecare sentiment în micul pui de om născut. Știi că bebelușul tău are nevoi și știi că își va exprima nevoile prin singura formă de comunicare pe care o are - plânsul. Știi că simte lucruri care au legătură cu cele cinci simțuri. Îi este foame, se simte obosit și poate simți durerea. Toate acestea sunt lucruri pe care le poate simți, dar ce se întâmplă cu emoțiile? Bebelușii pot simți lucruri precum frica, tristețea, singurătatea, mânia, frustrarea sau chiar anxietatea? Acestea sunt învățate sau copiii vin automat în această lume având sentimente și emoții complexe?

Am putea crede că emoțiile sunt de fapt învățate, deoarece pe măsură ce copiii cresc, încep să aibă accese de furie. Tantrumurile se datorează oare experimentării sentimentelor? Nu. Se pare că este doar un mit. Bebelușii încep să aibă sentimente din momentul nașterii. Bebelușii pot începe să simtă interes, suferință, dezgust și fericire încă de la naștere. Cu toate acestea, expresiile lor faciale ar putea să nu le reflecte sentimentele, deoarece nu au învățat încă cum să-și controleze mișcarea facială sau postura. De fapt, primele secvente emotionale se dezvolta inca din timpul in care bebe e in bura mamicii.

Psihologul american Silvan Tomkins, celebru pentru teoria sa - cea a afectiunii - este cel care sustine ca bebelușii au emoții pozitive, neutre și negative. Emoțiile pozitive sunt interesul, entuziasmul și bucuria, emoțiile neutre includ surprinderea, uimirea, în timp ce emoțiile negative includ frica, furia, rușinea, umilirea.

emotii bebe nou nascut

S-ar putea să observi că bebelușul tău începe să zâmbească destul de repede, dar nu o face intenționat

» Bebelușii vor începe să zâmbească pe la 2-3 luni și vor putea începe să râdă la 4 luni.

» În plus, „între 2 și 6 luni, sugarii își exprimă și alte sentimente precum furia, tristețea, surprinderea și frica”. Deoarece bebelușii au doar câteva modalități de a comunica, vor răspunde probabil la unele dintre aceste emoții prin plâns.

» La aproximativ 3 luni, bebelușii ar trebui să plângă mai puțin, deoarece vor începe să-și poată comunica sentimentele prin zâmbete și expresii faciale. În plus, părinții își vor putea înțelege bebelușii mai bine și vor putea să-și dea seama ce înseamnă strigătele lor și vor putea rezolva problemele mai repede.

Citeste si: 10 lucruri ciudate dar absolut normale despre nou-nascuti

Furia este adesea una dintre cele mai confuze emoții pentru bebeluși

Doar pentru că un bebeluș pare supărat, nu înseamnă neapărat că este supărat. S-ar putea să însemne doar că simte ceva puțin neplăcut și nu poate comunica decât prin fluturarea membrelor și prin plâns. De exemplu, un bebeluș ar putea părea furios, dar de fapt îi este foame. „Când bebelușii au așteptări cu privire la ceea ce trebuie să se întâmplă și nu se mai întâmplă, atunci ei devin supărați pentru că nu obțin ceea ce își doresc”, explică Pamela Cole, doctor, cercetător și profesor de psihologie la Pennsylvania State University, SUA. De exemplu, dacă un bebeluș se joacă cu o minge și se rostogolește, mama ar putea să o arunce înapoi, dar dacă mama întârzie să o arunce înapoi, atunci copilul ar putea începe să plângă. Acesta este de obicei motivul pentru cele mai multe izbucniri de furie ale bebelușilor și copiilor mici.

Ad-Extra3:

Frica este, de asemenea, foarte complicată

Frica este o emoție care se poate învăța. Copiii vor începe să învețe că se poate întâmpla ceva înfricoșător și încep să se teamă datorită amintirilor. Un bebeluș nu se va teme de înălțimi, deoarece nu înțelege cu adevărat frica din spatele înălțimilor. Cu toate acestea, dacă va cădea, atunci va începe să asocieze lucrurile. Aceasta este o teamă învățată. Bebelușilor nu le va fi frică de lucruri precum albinele, pentru că nici nu știu de ce le-ar fi frică, cu toate acestea, vor afla că albinele îi pot răni și vor începe să le fie frică.

Cu toate acestea, mulți experți susțin ca și Cole, că bebelușii se nasc de fapt cu capacitatea de a simți frică, indiferent că au sau nu amintiri. Bebelușii intră într-o lume cu totul nouă, unde nu știu ce se întâmplă în jurul lor. Aceștia vor recunoaște vocea părinților, care va aduce confort, dar vor exista o mulțime de lucruri care le-ar putea aduce un sentiment de teamă, deoarece nu sunt siguri de ce se întâmplă. Acest lucru este foarte controversat însă, deoarece nimeni nu poate întreba cu adevărat un copil dacă îi este frică.

S-ar putea să te surprindă că bebelușul tău va lăsa o persoană cunoscută să-l țină în brațe doar atunci când va avea 5-6 luni. Bebelușii încep să se acomodeze cu membrii familiei sau cu îngrijitorii și vor recunoaște acele fețe familiare. Bebelușii de până la 5 luni vor începe să fie foarte atenți față de străini și vor începe să prezinte semne de pericol și este probabil să plângă. „Nu este clar când se dezvoltă frica, dar nu vezi frica la copii mici”, spune dr. Cole. „Frica nu este un instinct, este ceva ce copiii învață pe măsură ce dezvoltă o amintire”. Fără abilitatea de a-și aminti lucruri - cum ar fi situațiile și oamenii familiari - un bebeluș nu poate determina ce este în afara normei.

Citeste si: Primul an de viata al bebelusului in 52 de saptamani

Nou-născuții nu înțeleg expresiile faciale ale celor din jur

Un zâmbet nu înseamnă nimic pentru ei. Cu toate acestea, la aproximativ 4 luni, bebelușii sunt capabili să înceapă să înțeleagă cum se simt oamenii pe baza expresiilor faciale. Când au aproximativ 6 luni sunt capabili să înceapă să imite expresiile faciale. De exemplu, atunci când îi zâmbești, el va zâmbi înapoi. Unii părinți au impresia că cei mici nu au nevoie să socializeze. Totuși, acest lucru nu este adevărat. Este foarte important ca bebelușii să înceapă să socializeze cu alți bebeluși devreme, astfel încât să poată afla despre emoțiile și sentimentele celorlalți. Empatia nu vine în mod natural și trebuie învățată printr-o socializare corectă.

Este minunat să crezi că bebelușii au capacitatea de a simți emoții încă de la naștere

Uităm uneori că, deși bebelușii sunt bebeluși, ei sunt oameni. Sunt oameni care au capacitatea de a simți multe dintre emoțiile pe care le simțimnoi, adulții. Pur și simplu nu au abilități pentru a putea înțelege sentimentele și au doar câteva moduri de a-și comunica sentimentele. Este important să ne amintim, cum spune Alice Sterling Honig, doctor: "că un bebeluș nu are decât un singur mijloc de a te anunța că suferă: plânsul. O durere de burtică sau nevoia de a fi pus la somn pot aduce lacrimi mai degrabă decât o expresie de furie." Așa că ai răbdare cu copilul tău în timp ce învață să comunice și să-și înțeleagă propriile sentimente.

Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu

Relatia cu nou-nascutul se refera la atasamentul special care se formeaza intre mama sau tata si nou-nascutul lor. Aceasta legatura ii face pe parinti sa alerge in camera bebelusului in toiul noptii la cel mai mic suspin pe care il aud.

Uneori, legatura aceasta apare imediat – parintii se indragostesc de bebelus din prima clipa in care isi vad comoara. Alteori insa, construirea acestei relatii cu nou-nascutul dureaza mai mult.Iata cum incepe atasamentul nenconditionat fata de bebelus si de ce poate intarzia o perioada ...plus o serie de lucruri speciale pe care poate nu le stii despre nou-nascuti.

Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Prima saptamana a copilului nou-nascut va aduce mari schimbari atit pentru proaspata mamica cat si pentru mica fiinta.  Dumneavoastra va veti adapta la noua postura de proaspata mamica si la sarcinile pe care le implica aceasta postura, iar bebelusul se adapteaza la noua lui viata. Este o perioada cu mari bucurii dar posibil si cu imense temeri. Iata ce trebuie sa stii pentru a fi pregatita in prima saptamana cu bebe acasa.

► Citeste si Comportamentul unui nou-născut: cum să ințelegem fricile și nevoile lui

 Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. 

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici. 

 Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:

 Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Ce cumparam inainte de nastere?
Caderea parului dupa nastere
6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor
La cat timp dupa nastere putem incepe exercitiile fizice?
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
Sfaturi pentru recuperare rapida dupa cezariana
4 strategii pentru mame obosite
Miturile cu care te intalnesti dupa nasterea copilului tau
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Taierea grabita a cordonului ombilical poate afecta sanatatea copilului
La 3 luni de la nastere: trierea hainelor de gravida
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu vi le spune nimeni
321... start la dieta pentru proaspete mamici!
Abdomenul plat, o provocare pentru mamici? 

Forumuri pentru mamici de bebelusi:

Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte
Tomkins, Silvan S. (1962), Affect Imagery Consciousness: Volume I, The Positive Affects. London: Tavistock.
Tomkins, Silvan S. (1963), Affect Imagery Consciousness: Volume II, The Negative Affects.
Tomkins, Silvan S. (1991), Affect Imagery Consciousness Volume III. The Negative Affects: Anger and Fear New York: Springer.
Tomkins, Silvan S. and Samuel Messick (1963), Computer Simulation of Personality: Frontier of Psychological Theory New York: Wiley.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII