11 semne ca alăptarea bebelușului nu merge bine. Cu REALISM despre alăptare - sfatul specialiștilor
Fie că bebelușul plescăie, pare agitat și nemulțumit după ce mănâncă, vrea iar la sân după doar o jumătate de oră, adoarme repede și obosește în timp ce suge, are prea puține scutece ude sau scaunul nu evoluează cum ar trebui – toate acestea pot fi semnale că alăptarea nu decurge așa cum ar trebui. Draga mami, e important să cunoști aceste 11 semne care arată că alăptarea ar putea avea nevoie de ajustări.
→ 11 semne că alăptarea bebelușului nu merge bine - cu realist despre alăptare – sfaturile specialiștilor.
veti citi
Trendul pozitiv de informatii care incurajeaza si sustine alaptarea - pe de alta parte, creste presiunea ca alaptarea sa fie un succes
Semne că ceva nu merge bine cu alaptarea bebelusului si ca ceva ar putea fi greșit
Ce ar trebui să știe mamele despre alăptarea bebelusului lor
Ghid de alăptare
Trendul pozitiv de informatii care incurajeaza si sustine alaptarea - pe de alta parte, creste presiunea ca alaptarea sa fie un succes
In ultimii ani, exista un trend pozitiv in mediul online care incurajeaza alaptarea. Un numar tot mai mare de experți în sănătate au început să promoveze beneficiile alăptării. Pana si producatorii de lapte formula au inteles ca simpatia pentru brandul lor creste daca actioneaza ca niste fani ai alaptarii...
Exista acum multe informatii disponibile despre modul in care sistemul imunitar al bebelusului beneficiaza de pe urma alaptarii, despre faptul ca alaptarea are beneficii certe si pentru mamici - cum ar fi o mai usoara recuperare dupa nastere și chiar riscul redus de anumite tipuri de cancer specifice femeilor.
Academia Americana de Pediatrie dar si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomandă alăptarea exclusivă a unui bebelus in primele șase luni ale vieții sale, apoi adăugând treptat alimente solide în timp ce continuă să alăpteze până când copilul este cel puțin un an. După 6 luni, recomandarea esta ca o mamă ar trebui să continue să alăpteze atât timp cât și ea și copilul ei vor să continue.
Insa in afara de aceste stiri pozitive, a crescut de la an la an presiunea pe tinerele mamici sa alapteze in pofida greutatilor, a depresiei natale, a problemelor de recuparare dupa o nastere dificila. Si, oricat de mult am incerca sa privim cu ochelari roz alaptarea, pentru unele femei - actul alaptarii este greu, dificil si ... nicideum o boare dulce de vant. Si nu merge bine. Dar cum ne putem da seama ca alaptarea bebelusului nu merge bine? Iata 11 semne ca alaptarea nu merge asa cum ar trebui...
Semne că ceva nu merge bine cu alaptarea bebelusului si ca ceva ar putea fi greșit
Dacă vezi oricare dintre aceste indicații potrivit cărora bebelușul nu poate primi suficient lapte matern sau că poate exista o altă problemă, apelați imediat medicul pediatru:
1. Vezi că bebelusul tău plescaie.
Acest lucru se intampla când un bebe nu înghite, ci pur și simplu morfoleste sanul. „Ar trebui să vezi o gură larg deschisă cu buzele deschise ca un pește și mamelonul tău adânc în gurita lui”, spune Delia Bruma, consultant in lactatie. Cuplarea corecta a guritei bebelusului la mamelon este esentiala pentru o alaptare indestulatoare. Faptul ca bebe nu prinde corect sanul poate duce la sfârcuri crăpate (ragade) și sângerare. Iar acesta poate fi semnalul ca ceva nu este in regula ...
Citeste informatii utile aici Ragadele in alaptare (ranile de pe mameloane). Iata ce sunt, de ce se produc si cum se pot trata
2. Bebelusul este prea somnoros pentru a mânca.
Toți bebelușii dorm foarte mult - asta fac în principal, în afară de mâncare, pipi și caca, mai ales în primele saptamani dupa nastere. Dar dacă trebuie să îți trezești copilul pentru a-l hrani și bebe suge doar câteva minute și apoi adoarme - e un semn ca exista o problema.
3. Bebelușul vrea sa manance iar dupa 45 de minute - o ora, de la ultima masa. .
Dacă bebe vrea sa pape dupa nici o ora dupa ce a mancat, ar putea fi un semn că nu primește suficient lapte sau că există o problemă cu alimentarea cu lapte.
Vezi aici Atasarea corecta la san a bebelusului (video)
4. Bebelusul pare încă flămând după o hrănire.
Bebelusul pare nemultumit dupa ce papa? E neliniștit sau plange? Urmărește limbajul corpului bebelușului - ar trebui să fie fericit și relaxat dupa ce pana si nu agitat, cu pumnii încleștați, ceea ce poate fi un semn că nu se hrănește bine.
Citeste detalii aici Cum știi dacă bebelușul mănancă suficient? Semne pe care să le urmărești
5. Nu-și poate menține gurita stransa in jurul mamelonului.
Gurita bebelusului poate fi fie prea mica sau poate exista o probleme la maxilar sau la gât. Sau poate are limba legata.
Citeste detalii aici Limba legata la bebelusi: 10 intrebari si raspunsuri
6. Bebelusul nu a luat în greutate.
La doua saptamani dupa nastere, bebelușul ar trebui să aiba cel puțin greutatea sa de la naștere.
7. Icterul bebelusului pare sa fie in creștere.
Este normal ca bebelusii sa se ingalbeneasca (icterul nou nascutilor este caracterizat prin culoarea gălbuie a pielii și albii ochilor) în primele 1 - 5 zile de la naștere. Dar dacă icterul copilului pare sa se agraveze, poate fi un semn că nu primește suficient lapte matern.
Citeste aici Icterul la nou nascuti
8. Sânul tau mami nu se înmoaie după o hrănire, ci ramane angorjat.
De fiecare data cand lăsăm laptele în sân, scade aportul de lapte”, spune Delia Bruma, consultant in lactatie. In acest caz, o pompa poate ajuta la protejarea aprovizionării cu lapte matern.
9. La bebelus se observă semne de deshidratare.
Unele semne comune de deshidratare la nou-născuți includ gura uscată, urina de culoare închisă sau roșie sau mai puțin de șase scutece umede în 24 de ore.
Citeste detalii aici Deshidratarea la bebelusi - verifica schema normala de urina la bebelusi
10. Scaunul bebelusului nu este așa cum trebuie.
Iată cum trebuie sa fie în scutecele bebelusului în primele zile după naștere:
- meconium (scaun întunecat produs mai întâi de nou-născuți), scaune mai închise la culoare verde închis, apoi scaune galbene și pline de culoare.
Trebuie sa existe de asemeni o creștere treptata a numărului de scutece de caca. „Dacă nu vedeți nicio schimbare în scaune și sunt încă întunecate și rămase după cinci zile, consultați imediat medicul dumneavoastră”, spune Delia Bruma, consultant in lactatie
Vezi detalii aici Scaunul bebelușului (căcuță) - iată ce poate semnala culoarea și cum trebuie să fie, ghid
11. Bebelusul nu pare sa fie niciodată consolat sau fericit. „Toți bebelușii plâng, dar să nu poată fi consolați nu este normal”.
Ce ar trebui să știe mamele despre alăptarea bebelusului lor
În primul rând, amintiți-vă că „fiecare mamă trebuie să ia decizia care este potrivită pentru ea”, spune Delia Bruma, consultant in lactatie. Presiunea pentru a avea succes in alăptare poate fi uneori copleșitoare, dar nu trebuie sa te consideri o mama rea daca nu poți sau nu alegi să alăptezi din orice motiv.
Iată câteva alte sfaturi de care trebuie să ții cont - oferite de dna dr. pediatru
► Cel mai important este că copilul tău este bine hrănit.
Indiferent de care este obiectivul pe care ti l-ai propus in alaptarea bebelusului - trebuie sa te asiguri că bebelușul tău este hrănit în mod corespunzător. Multe mămici sunt surprinse de cât de des mănâncă un bebeluș (în general, de opt până la 12 ori la 24 de ore) și de cât timp poate dura - deci trebuie sa fii contienta ca alaptarea este un adevarat job. Foarte intensiv si desigur extrem de solicitant. Dar merita.
► Nu-ți fie frică să ceri ajutor.
Este foarte obișnuit ca mamele, în special care care sunt mamici pentru prima dată, să aibă nevoie de un pic de ajutor si sustinere pentru ca bebelușul să invete sa apuce corect sanul sau sa intleaga care sunt semnele ca lucrurile nu merg bine sau că ar putea exista o problemă. Problemele in alaptare apar adesea între 3 și 7 zile dupa nastere.
Daca ai probleme, cere sfatul unui consultante in alaptare sau cere sfatul pe forumul Desprecopii - forumul de suport al alaptarii. De asemeni, poti cere sfatul si pe grupul privat de pe Facebook - Alaptarea cu dragoste.
► Ai încredere în instinctul tău.
Dacă tu mami crezi sau ai semne ca bebelușul nu primește hrana de care are nevoie, ascultați propria voce. Angela - o mamica în vârstă de 38 de ani, a cărei bebeluse s-a născut prematur la 34 de săptămâni, și-a pompat laptele din prima zi de la nastere. Iar dupa ce bebelusa ei a fost externată din spital și a continuat să aibă laptele matern, dar la un moment dat a observat că bebelusa pare ca nu este in regula. Toata lumea imi spunea ca e normal ca bebelusii sau aiba gaze si colici - dar ceva îmi spunea că ceva nu era corect."
Când Angela a văzut sânge în scutecul fiicei sale, a știut că este altceva și a căutat ajutor, ceea ce a dus în cele din urmă la diagnosticul copilului cu o intoleranță la proteine din lapte. Bebelusa ei a primit apoi recomandarea sa fie hranita cu o formulă specială, si dupa 12 ore - in sfarsit, a fsot a fost capabilă să doarmă, să fie calma si linistita. Si atunci am inteles ca nu toti bebelusii pot fi alaptati.
► Și poate cel mai important: nu simți că trebuie să sacrifici timpul fericit pe care l-ai putea petrece legăturii cu copilul tău, de dragul obiectivului tău de alăptare. Nu esti la Olimpiada. Iti poti petrece timp de calitate si in afara orelor de alaptare.
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com,
realizat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir si a dnei Delia Bruma, consultanta in alaptare, Iasi.
Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII