Diareea la copiii de 1-3 ani - care sunt cauzele si cum avem grija de copil?
Pe scurt
Diareea este creșterea bruscă a frecvenței și consistenței scaunelor.
Principala complicație a diareei este deshidratarea cauzată de pierderea a prea mult lichid corporal. Simptomele deshidratării sunt o gură uscată, absența lacrimilor, urinarea rară și mai închisă la culoare. Principalul obiectiv al tratamentului cu diaree este prevenirea deshidratării.
Care este cauza diareei la copiii de 1-3 ani?
Diareea este cauzată de obicei de o infecție virală a mucoasei intestinelor (gastroenterită). Uneori este cauzată de bacterii sau paraziți. Ocazional, alergia alimentară sau consumul a prea mult suc de fructe pot provoca diaree. Dacă copilul tău are doar unul sau două scaune moi, cauza este probabil ceva ce a mâncat.
Cât va dura diareea la copii?
Diareea cauzată de o infecție virală durează de obicei câteva zile până la 2 săptămâni, indiferent de tipul de tratament. Scopul principal al tratamentului este prevenirea deshidratării. Copilul trebuie să bea suficiente lichide pentru a înlocui fluidele pierdute prin diaree. Nu te aștepta la o revenire rapidă la scaunele solide.
Ce ar trebui să mănânce copilul în timpul episoadelor de diaree?
Creșterea aportului de lichide și modificările dietetice sunt principalul tratament pentru diaree.
Un scaun mai moale nu poate însemna nimic. Nu începe modificarea alimentației până când copilul nu a avut mai multe scaune moi. Încurajează copilul să bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Laptele matern, formula și apa sunt amândouă bune. Cu toate acestea, dacă copilul tău refuză solidele, oferă-i doar lapte matern sau formulă, mai degrabă decât apă. Deci continuă alăptarea la cerere și nu schimba formula de lapte în cazul în care copilul nu este alăptat.
Evită sucurile de fructe, deoarece agravează diareea!
Alegerea mâncării este importantă. Alimentele cu amidon sunt cel mai bine digerate. Exemple de astfel de alimente sunt cerealele uscate, pâinea, biscuiții, orezul, pastele și piureul de cartofi. Biscuiții sărați pot ajuta la satisfacerea nevoii copilului de sodiu. Ouăle fierte moale și iaurtul sunt ușor digerate și oferă niște proteine.
Evită fasolea sau orice alte alimente care provoacă scaune moi.
Cum avem grijă de copil dacă are diaree?
Probioticele conțin bacterii sănătoase (lactobacili) care pot înlocui bacteriile nesănătoase din tractul gastro-intestinal. Iaurtul este cea mai la îndemână sursă de probiotice. Oferă-i copilului tău 60 - 180 ml de iaurt de două ori pe zi. Astăzi aproape toate iaurturile sunt „culturi active”, ceea ce înseamnă că au bacterii vii și active.
În timpul episoadelor de diaree, organismul pierde lichidele și electroliții de care are nevoie pentru a funcționa corect. Electroliții sunt minerale care îți afectează funcția musculară, cantitatea de apă din corp și aciditatea sângelui.
Pentru sugari și copii mai mici, puteți folosi un supliment alimentar echilibrat nutrițional pe bază de săruri minerale, cu o compoziție în conformitate cu recomandările WHO, precum REHISOL® plicuri. Sărurile minerale sunt utile pentru furnizarea suplimentară a acestor nutrienți în dieta zilnică, în scopul prevenirii sau limitării deshidratării. De asemenea, REHISOL® PLUS sunt săruri de rehidratare orală cu probiotice, Saccharomyces Boulardii, care compensează pierderea de minerale și lichide, ajută la atenuarea stării de deshidratare și la echilibrarea hidroelectrolitică. Saccharomyces boulardii favorizează restabilirea florei intestinale.
Spre deosebire de REHISOL® plicuri, REHISOL® PLUS este indicat în deshidratarea din sindroamele diareice și dispeptice, diareea acută de cauză infecțioasă (inclusiv cu Clostridium difficile), deshidratări asociate cu dismicrobism intestinal, diareea parenterală, diareea călătorului și diareea persistentă sau cauzată de nutriția enterală.
Sucurile de fructe (în special mere și struguri) trebuie evitate, deoarece sunt prea concentrate și agravează diareea.
Cel mai periculos mit este că intestinul trebuie „pus în repaus”. Limitarea fluidelor poate provoca deshidratare!
Diareea poate fi foarte contagioasă. Spala întotdeauna mâinile după schimbarea scutecelor sau folosirea toaletei. Acest lucru este crucial.
În profilaxia şi tratamentul diareei de diverse cauze putem apela cu incredere la suplimente alimentare cu extracte din plante precum DIARDEP®
DIARDEP® este un supliment alimentar pe bază de extracte vegetale care favorizează un tranzit intestinal normal, de primă intenţie în ameliorarea diareei de diverse cauze: infecţii digestive, diaree funcţională, diaree iatrogenă.
BENEFICII:
Reduce exsudatul mucoasei intestinale, diminuând pierderea de apă şi electroliţi;
Limitează contactul cu microorganismele şi reduce iritaţia mucoasei;
Reduce inflamaţia mucoasei intestinale prin formarea unei pelicule cu efect de barieră;
Reducerea crampelor şi a disconfortului abdominal.
Profilaxia şi tratamentul diareei de diverse cauze:
infecţii virale
obiceiuri alimentare nesănătoase
stres
intoleranţe alimentare
diaree asociată tratamentului cu antibiotice
boli digestive
modificări hormonale
Copii 6 luni - 1 an: 1-2 plicuri pe zi, cu recomandarea medicului
Copii 1 - 6 ani: 1 plic la fiecare 4 ore, maxim 3 plicuri pe zi, în funcţie de intensitatea tulburării digestive
Copii 6 - 12 ani: 1 plic la fiecare 3 ore, maxim 4 plicuri pe zi, în funcţie de intensitatea tulburării digestive
Adulți: 2 plicuri la 6 ore, maxim 4 plicuri pe zi
afin (Vaccinium myrtillus), nalbă de pădure (Malva Sylvestris), turiţă mare (Agrimonia Eupatoria), muşeţel (Matricaria Chamomilla), frunze de mentă (Mentha Piperita).
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII