Nasterea bebelusului - iata de ce progresul travaliului scade pe timp de noapte
Despre nasterea bebelusului se poate spune ca exista un anume moment cand travaliul bebelusului stagnează.
Când vine vorba de stagnarea travaliului, de multe ori vina cade pe stres, dar un alt vinovat neașteptat ar putea fi de fapt responsabil pentru oprirea travaliului pe timp de noapte: lumina din spital.
- vei citi:
Luminile fluorescente nu sunt doar neplăcute, ci pot încetini progresul travaliului
Cum știe corpul tău când s-au aprins luminile?
Lumina spitalului suprimă melatonina și oprește travaliul?
Cum menținem progresul travaliului pe timp de noapte?
Pregatirea corpului pentru nastere
Luminile fluorescente nu sunt doar neplăcute, ci pot încetini progresul travaliului
Cel mai probabil, vei intra in travaliu noaptea. Așa cum mi-a spus doula mea odată, trupurile noastre preferă să muncească noaptea, pe întuneric. Contractiile tind sa creasca în intensitate intre 8:30 p.m. și 2:00 a.m., iar travaliul în sine începe cel mai adesea între miezul nopții și 5:00 a.m.
Citeste Contractiile care anunta inceperea nasterii: cum se monitorizeaza
Cum știe corpul tău când s-au aprins luminile?
Răspunsul este: Melatonina!
Creierul nostru produce melatonină seara târziu în noapte pentru a ne regla ciclul somn-veghe. Dar acesta nu este singurul său rol. Melatonina ajută, de asemenea, la progresul travaliului.
Corpul se pregătește pentru travaliu cu mult înainte de ziua cea mare. Nivelurile de melatonină din fluxul sanguin încep să crească în a doua jumătate a sarcinii. Apoi, în ultimele săptămâni înainte de naștere, mușchiul uterin devine mai sensibil la melatonina care plutește prin fluxul sanguin.
Chiar dacă aceste două schimbări se dezvoltă aproape de momentul travaliului, melatonina nu pare să inducă direct travaliul. Oxitocina, principalul factor hormonal al travaliului, rămâne responsabil. În schimb, melatonina ajută la potențarea efectelor oxitocinei asupra uterului și la creșterea contracțiilor determinate de oxitocină.
Datorită melatoninei, travaliul pe timp de noapte este mai probabil să se oprească brusc atunci când intervine lumina.
Așa cum probabil știi de pericolele timpului petrecut pe ecran înainte de culcare - lumina strălucitoare, în special lumina albastră-verde, poate suprima producția de melatonină din creier. Producția suprimată duce la scăderea nivelului de melatonină în fluxul sanguin în urma expunerii la lumină.
Citeste Hormonii de sarcina - ghid complet
Lumina spitalului suprimă melatonina și oprește travaliul?
Ne jucăm cu ritmul natural al corpului o dată cu apariția luminii nefirești în mijlocul travaliului? Nu putem spune cu siguranță. (Nimeni nu a cercetat direct modul în care luminile spitalului afectează travaliul.) Dar dovezile circumstanțiale indică această direcție.
S-a demonstrat că expunerea la lumină pe timp de noapte încetinește contracțiile sau chiar le oprește cu totul. O echipă de la Universitatea de Stat din Florida a descoperit că lumina albastră strălucitoare în ochii unei femei însărcinate pe timp de noapte, va suprima contracțiile. De aceea, echipa folosește ochelari de lumină de culoare albastru-verde pentru a preveni travaliul prematur la femeile cu risc ridicat.
Ad-Extra3:
Cum menținem progresul travaliului pe timp de noapte?
Este posibil ca luminile fluorescente din spital să nu ofere cel mai bun mediu pentru a continua travaliul cel puțin în același ritm. Din fericire, poți încerca câteva strategii: continuă travaliul acasă cât poți, cu luminile reduse;cere echipei de la spital să reducă luminile sau ai putea purta niște ochelari ce blochează lumina albastră.
Sigur, s-ar putea să arăți ciudat cu ochelarii pe ochi, dar cum arăți va fi ultimul lucru din mintea ta în acea noapte.
De citit Nasterea naturala este mai intensa fizic decat alergarea unui maraton
Despre nasterea bebelusului - mai cititi
Nasterea naturala fara medicamente sau epidurala - cum este si la ce trebuie sa te astepti
Nasterea prin cezariana: cum decurge si ce spune medicul (cu video)
Am ales sa nasc prin cezariana si nu regret o clipa - confesiunile unei mamici
10 Motive pentru a alege nasterea naturala
Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor
Un travaliu mai usor (nastere mai usoara) inseamna mai putina durere, mai multe momente fara stres si desigur, o nastere mai scurta. Se apropie ziua cea mare si esti nerabdatoare sa iti tii bebelusul in brate. Insa pe masura ce se apropie momentul X te simti tot mai nesigura pe tine si te cuprinde deseori panica la gandul ca nu vei face fata cu brio experientei unei nasteri naturale, chiar daca tu ai optat pentru aceasta varianta. In mod sigur, nu va fi usor...Iata 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor.
Pregatirea corpului pentru nastere
Aceasta etapa are loc atunci cand capul sau alte parti ale corpului copilului incep sa se deplaseze in jos spre cavitatea pelviana. Inainte ca aceasta sa se intample, vei putea sa simti capul copilului plutind pe langa marginile pelvisului. Dupa aceasta nu il vei mai putea simti. Unii oameni spun ca fatul coboara in pelvis atunci cand este pregatit.
Adeseori, veti observa ca atat timp cat se afla in abdomen, copilul nu mai are dimensiunea pe care o avea inainte de a coborî in pelvis. Procesul de pregatire al copilului in pelvis este cunoscut sub numele de iluminare si este posibil sa simtiti crampe si dureri timp de cateva ore, pana cand ligamentele pelviene se adapteaza noii situatii. Citeste pe larg despre pregatirea corpului copilului pentru nastere.
Forum despre nasteri
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII