Deshidratarea copilului - cum o identificam si ce trebuie sa facem?
Pe scurt
Zilnic pierdem apa corporala prin transpiratie, lacrimi, urina si scaune. De obicei, inlocuim acest lichid corporal si sarurile pe care le contine prin dieta noastra obisnuita.
Uneori, copiii pierd cantitati mari de apa si saruri. Acest lucru se poate intampla atunci cand au febra, diaree, varsaturi sau dupa perioade lungi de exerciții fizice, cu multa transpiratie. Unele boli pot ingreuna consumul de lichide, iar daca acestea nu pot fi inlocuite, copiii se pot deshidrata.
Daca copilul are febra, diaree, varsaturi sau transpira foarte mult intr-o zi fierbinte de vara sau in timpul unei activitati fizice intense, urmareste semnele deshidratarii. Acestea includ:
o gura uscata sau lipicioasa;
lipsa lacrimilor;
ochii care arata scufundati;
la bebelusi, fontanela pare scufundata;
copilul urineaza mai putin sau are mai putine scutece umede decat de obicei;
piele uscata si rece;
iritabilitate;
somnolenta sau ameteli.
Cum este tratata deshidratarea la copii?
Este important sa cunosti semnele precoce ale deshidratarii si sa actionezi rapid daca copilul tau le are. Scopul in tratarea deshidratarii este inlocuirea fluidelor si refacerea lichidelor corpului la nivel normal.
Copiii usor deshidratati in urma activitatilor vor fi probabil insetati si ar trebui sa bea cata apa doresc. Apa simpla este cea mai buna optiune! Ei trebuie sa se odihneasca intr-un loc racoros, umbrit pana cand lichidul pierdut a fost inlocuit.
Rehidratarea la copii
Copiii cu o deshidratare usoara pana la moderata din cauza diareei cauzate de o boala (cum ar fi gastroenterita) ar trebui sa-si inlocuiasca lichidele pierdute. Aceasta este cunoscuta sub numele de rehidratare. Se face prin administrarea unui supliment alimentar echilibrat nutritional pe baza de saruri minerale si probiotic Saccharomyces boulardii, precum REHISOL® PLUS.
REHISOL® PLUS - saruri de rehidratare orala cu Saccharomyces Boulardii are osmolaritate redusa, compenseaza pierderea de minerale si lichide, ajuta la atenuarea starii de deshidratare si la echilibrarea hidroelectrolitica. Probioticul Saccharomyces boulardii favorizeaza restabilirea florei intestinale. Acesta este indicat in deshidratarea din sindroamele diareice si dispeptice, diareea acuta de cauza infectioasa (inclusiv cu Clostridium difficile), deshidratari asociate cu dismicrobism intestinal, diareea parenterala si diareea calatorului, diareea persistenta sau cauzata de nutritia enterala.
Nu oferiti unui copil deshidratat sucuri acidulate, ceai, suc de fructe, deserturi cu gelatina sau supe de pui. Acestea nu au amestecul potrivit de zahar si saruri si pot inrautati diareea. Solutia de rehidratare orala este cea mai buna pentru copiii mici si sugari.
Cand copilul este rehidratat, se poate servi o dieta normala, inclusiv lapte matern sau formula.
Uneori, starea unui copil deshidratat nu se imbunatateste, mai ales daca are diaree exploziva (scaune lichide foarte frecvente) sau varsaturi dese. Atunci cand pierderile de lichide nu pot fi inlocuite din aceste motive sau din altele, nu ezita sa mergi la spital sau sa discuti de urgenta cu medicul pediatru.
Pericolul deshidratarii in cazul gripei intestinale
Gastroenterita virala (sau gripa intestinala) este o infectie intestinala marcata de diaree, crampe abdominale, greata sau varsaturi si uneori febra. Cea mai comuna modalitate de a dezvolta gastroenterita virala este prin contactul cu o persoana infectata sau prin ingerarea de alimente sau apa contaminate.
Nu exista un tratament eficient pentru gastroenterita virala, deci prevenirea este esentiala. Pe langa evitarea alimentelor si a apei care pot fi contaminate, spalarea frecventa a mainilor este cea mai buna aparare.
Cea mai periculoasa consecinta a gripei intestinale este deshidratarea, in special pentru sugari si copii mici, care se pot dehidrata foarte usor. Discuta imediat medicul pediatru.
Parintii trebuie sa vegheze cu atentie la semnele deshidratarii care includ scaderea productiei de urina, urina de culoare inchisa, piele uscata, sete si ameteli. La copiii mai mici, semnele deshidratarii sunt lipsa scutecele umede (din lipsa urinarii), lipsa lacrimilor, gura uscata, somnolenta si fontanela scufundata (locul moale din partea superioara a capului unui sugar).
Se poate preveni deshidratarea?
Asigura-te ca micutul tau bea suficiente lichide atunci cand este bolnav sau activ fizic - astfel il vei proteja impotriva deshidratarii.
Modul de a mentine hidratate unui copil poate depinde de starea acestuia. De exemplu, un copil cu dureri in gat poate deveni deshidratat, deoarece consumul de lichide sau mancare este prea dureros.
Este important ca pe vreme calda copiii sa bea cat mai des posibil apa. Cei care fac sport sau sunt foarte activi fizic ar trebui sa bea lichide suplimentare in prealabil si apoi sa faca pauze la fiecare 20 de minute in timpul activitatii. In mod ideal, practicile si competitiile sportive ar trebui sa fie organizate dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu pentru a evita partea cea mai calduroasa a zilei.
Setea nu este un semn precoce bun al deshidratarii. in momentul in care copilul este insetat, ar putea fi deja deshidratat. De aceea, ar trebui sa inceapa sa bea inainte sa simta setea dar si dupa ce nu o mai simte.
REHISOL® PLICURI - De prima intentie in preventia si tratamentul deshidratarii usoare sau moderate, cu eficienta clinica dovedita
REHISOL® PLICURI este un supliment alimentar echilibrat nutritional pe baza de saruri minerale, cu o compozitie in conformitate cu recomandarile WHO. Sarurile minerale sunt utile pentru furnizarea suplimentara a acestor nutrienti in dieta zilnica, in scopul prevenirii sau limitarii deshidratarii.
BENEFICII REHISOL® plicuri
Compensează pierderea de săruri minerale și lichide;
Ameliorează starea de deshidratare;
Ajută la echilibrarea hidroelectrolitică.
Deshidratări de diferite etiologii (vărsături, transpirații excesive, febră, aport necorespunzător de lichide)
Tulburări de tranzit intestinal
Conținutul unui plic se dizolvă în 250 ml de apă plată sau ceai neîndulcit
Sugari și copii: 50-100ml/kg corp/24 ore, in cantitati mici, fractionate
Adulți: 20-40 ml/kg corp/24 ore
dextroză anhidră; citrat de sodiu tribazic; clorură de sodiu; clorură de potasiu; potențiatori de aromă: portocale, fructe de pădure; agent antiaglomerant: dioxid de siliciu; îndulcitori: sucraloză, steviolglicozide.
Doza zilnică maximă/3 plicuri furnizează 1330mg cloruri/166%VNR* și 586mg K/29%VNR*.
*Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011.
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII