6 semne că bebelușul este pregătit pentru a primi alimente solide (diversificarea) - conform Academiei Americane de Pediatrie

6 semne ca bebelusul este pregatit pentru a primi alimente solide (diversificarea) - conform Academiei Americane de Pediatrie

6 semne că bebelușul este pregătit pentru a primi alimente solide (diversificarea) - conform Academiei Americane de Pediatrie

6 semne ca bebelusul este pregatit pentru a primi alimente solide (diversificarea) - conform Academiei Americane de Pediatrie

Diversificarea bebelusului, sau introducerea graduala a alimentelor in alimentatia sa - este un proces foarte important pentru el. Imaginati-va stomacelului unui bebelus, obisnuit sa fie hranit mai intai prin cordonul ombilical in perioasa sarcinii si apoi cu laptic - fie  matern fie lapte formula - atat de multe luni...

veti citi
Stomacelul unui bebelus si introducerea alimentelor
Conform Academie Americane de Pediatrie - acestea sunt semnele ca bebelusul este pregatit pentru alimente solide.
Etapele diversificarii bebelusului - pas cu pas si retete pentru bebelusi
Diversificarea Alimentatiei Bebelușului cu ajutorul unei aplicatii mobile

Stomacelul unui bebelus si introducerea alimentelor

Diversificarea bebelusului, sau introducerea graduala a alimentelor in alimentatia sa - este un proces foarte important pentru el. Imaginati-va stomacelului unui bebelus, obisnuit sa fie hranit mai intai prin cordonul ombilical in perioasa sarcinii si apoi cu laptic - fie  matern fie lapte formula - atat de multe luni.  Tocmai pentru ca sistemul digestiv al unui bebelus este inca nedezvoltat, diversificarea trebuie facuta cu mare atentie si rabdare.

Exista unele mamici care la sfatul unor bunici (depasite) sau al unor prietene care par sa stie totul (desi nu au calificarile necesare), incep prea devreme acest proces de diversificare a bebelusului. 

Din discutiile de pe forumul Desprecopii,  am aflat cu surprindere ca exista si unii medici pediatri care recomanda - introducerea alimentelor pasate inca de la varsta de 4 luni sau chiar mai devreme. Atentie, este total incorect. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca bebelusilor sa li se ofere alte alimente decat laptele matern sau formula sugarului atunci cand au aproximativ 6 luni.

Citeste si Diversificarea poate incepe cand bebelusul este pregatit pentru hrana solida

Bineinteles, nu toti bebelusii sunt la fel. Daca bebelusul s-a dezvoltat foarte bine, conform graficelor de crestere - si poate sa isi tina bine capusorul cand este pus in fundulet, ati putea lua in considerare inceperea procesului de diversificare - si anume dupa ce implineste varsta de 5 luni - insa NU mai devreme.

Conform Academie Americane de Pediatrie - acestea sunt semnele ca bebelusul este pregatit pentru alimente solide.

Bebelusul isi poate ține capul bine când este pus sa stea in fundulet.

Daca inca nu isi poate tine bine capusorul cand sta in fundulet - nici macar lapte cu cereale nu trebuie sa i se ofere.

Reflexul de scoate limbuta cand i se da ceva nou sa pape a disparut.

Încercați acest test: Puneți un pic de mâncare potrivită pentru bebeluș amestecat cu lapte matern sau formulă în gura copilului din vârful unei linguri sau al degetului. Dacă bebe scoate mancarea si face asa dupa mai multe încercări, semnalul este ca bebelusul nu este inca pregătit pentru hrănirea cu lingurita.

bebelus reflex diversificare


Bebelusul da semnale clare ca este interesat de alimentele pe care le vade la altii.

Daca vezi ca urmărește cu atenție și emoție fiecare mușcătură pe care o luați, poate fi un semn că îi este pofta de alte alimente decat lapte.

Bebelușul este capabil să facă mișcări înainte și înapoi și în sus și în jos cu limba.

Cum poți spune? Doar urmărește-l cu atenție.

Bebelusul este capabil să se deschidă larg gurita, astfel încât mâncarea să poată fi luată dintr-o lingură.

  Dublarea greutatii de la nastere - consultati aici Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului

Etapele diversificarii bebelusului - pas cu pas si retete pentru bebelusi

Diversificarea alimentatiei bebelusului se face conform unor etape, in functie de dezvoltarea sistemului sau digestiv, de testarea alergiilor si desigur, de dorinta lui de a incerca alimente noi. Multe mamici intampina probleme cu introducerea alimentelor, a gasirii celor mai interesante combinatii de legume si fructe si de a gasi un echilibru nutritional. Iata cum se face diversificare bebelusului in etape - pas cu pas. Am împărțit fiecare etapă într-un ghid ușor de "digerat" :)

Ad-Extra3:

Despre diversificarea bebelusului mai poti citi

Copiii care incep prea devreme diversificarea sunt mai predispusi la obezitate

Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului

Cum introducem cerealele in primele zile de diversificare

Diversificarea Alimentatiei Bebelușului cu ajutorul unei aplicatii mobile

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. (4,99 euro pentru accesul intregului continut)

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Diversificarea alimentatiei bebelusului - pas cu pas. Retete pentu bebelusi, sfaturi, alergii, diagrame.

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII