După NAȘTERE: Iată ce se intâmplă cu corpul tau mămico și la ce trebuie să te aștepți - insă nu te aștepta la un nor roz de fericire

Dupa nasterea bebelusulu. Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti - insa nu te astepta la un nor roz de fericire

După NAȘTERE: Iată ce se intâmplă cu corpul tau mămico și la ce trebuie să te aștepți - insă nu te aștepta la un nor roz de fericire

După naștere, fiecare mămica ar trebui să se simtă ca intr-un nor roz de de fericire. In mare parte, așa te simți - ai un sentiment uriaș de fericire și de eliberare mentală. Cu siguranță ai avut o serie de temeri inaintea nașterii iar acum, ca totul s-a terminat cu bine, răsufli ușurată.  Dar, să nu uitam și de epuizare, și de hemoragia postpartum, de vindecarea ranilor, fie ca e de la epiziotomie, fie de la tăietura cezarianei.

→ Iată ce se intamplă cu corpul unei mămici, imediat după nașterea bebelușului.

veti citi
Dupa nasterea  - sa vorbim despre sentimente
Primele schimbari fizice ale trupului dupa ce ai trecut prin nastere.
Vindecarea ranilor
Fii atenta la un semn care poate anunta un risc mare - tromboza venoasa
Scurgeri vaginale: lohiile
Prima zi cu bebelusul nou nascut acasa: cum este acea zi si de ce poate fi coplesitoare  

Dupa nastere, e foarte normal ca te simti epuizata. E normal sa ai o imensa oboseala dupa acel travaliu care ti-a pus puterile la incercare. Incetul cu incetul insa, oboseala trece si o explozie de sentimente pune stapanire pe tine, draga mamica incapetoare.

Dupa nasterea  - sa vorbim despre sentimente

O explozie de emotii va pune stapanire draga mami pe tine - vei fi in primul rad fericita ca bebelusul tau este normal si ca e sanatos. Trebuie sa stii insa ca in primele zile dupa nastere multe mamici trec prin sentimente de grija combinata cu oboseala, incapacitate de concentrare, dificultati in procesul de alaptare, schimbari hormonale si temeni nerostite. Unele femei trec prin depresie, depresia postpartum poate persista mai mutle saptamani si chiar luni, transformandu-se in depresie postnatala.

Cititi neaparat: Starea depresiva postpartum

dupa nastere

Primele schimbari fizice ale trupului dupa ce ai trecut prin nastere...

Dupa nasterea bebelusului, uterul mamicii are o lungime de 20 de centimetri - are marimea unui pepene galben. Pana la sfarsitul primei saptamani dupa ziua nasterii, acesta va avea marimea unui grapefruit. Dupa nastere, uterul va continua sa se contracte inca 12-24 de ore si pot aparea dureri post-natale, de intensitate medie. Sangele pe care il pierde tanara mamica in urma desprinderii placentei este de un rosu inchis in primele trei-patru zile (lohia rubra) la fel ca intr-o menstruatie abundenta.

Pierderea a peste 500 ml de sange este numita hemoragie postpartum si poate aparea in primele 24 de ore de la nastere (atunci se numeste hemoragie postpartum primara) sau de a doua zi si pana la 42 de ore (caz in care se numeste hemoragie post-partum secundara)

Vindecarea ranilor

Vindecarea perineului dupa expulzarea fatului este rapida si de cele mai multe ori este completa in cea de-a 5-a zi. In general se folosesc fire respobabile in cazul in care este este necesara coaserea rupturilor vaginale sau daca se face epiziotomie. In procesul de vindecare se recomanda dusuri frecvente. Ai grija sa nu folosesti pudra pentru ca iti poate produce disconfort si poate chiar inccetini vindecarea daca patrunde in rana.

Daca ai avut o operatie cezariana, rana abdominala va avea nevoie de shimbare zilnica a bandajului. Incepand cu ziua a 3-a, rana poate fi lasata descoperita. Firele folosite pentru sutura sunt de obicei resorbabile.

Citeste mai multe detalii aici Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Dupa nastere, e normal sa urinezi mult in primele zile - ceea ce te ajuta sa scapi de surplusul de apa din corp (edema) pe care l-ai acumulat in timpul sarcinii. De asemenea, e posibil sa suferi de constipatie. Este o neplacere destul de des intalnita la proaspetele mamici - pentru ca se tem de durerile provocate de scaun si inrautasesc astfel situatia. Pentru a imbunatati situatia, bea cat mai multa apa si mananca alimente care contin fibre. Eventual, poti sa iei un laxativ usor.

Ad-Extra3:

Fii atenta la un semn care poate anunta un risc mare - tromboza venoasa

In aceste zile, trebuie sa fii atenta la orice semn care poate anunta aparitia trombozei venoase adanci (profunde). Un astfel de semn este umflarea piciorelor, insotita de dureri la nivelul picioarelor. Daca esti supraponderala sau ai avut o nastere prin cezariana, atunci riscul acestei boli creste. Trebuie sa te ridici cat mai des din pat si sa te misti cat mai mult dupa nastere - si sa bei cat mai multa apa. Daca ai probleme de trombofilie, medicul iti poate recomanda un trantament cu heparina, un medicament de subtiere a sangelui.

Scurgeri vaginale: lohiile

Ca orice proaspata mamica, veti avea o scurgere vaginala, asa numitele lohii (Lohiile reprezinta o scurgere vaginala formata din mucus, sange si tesut, care continua dupa nastere pana la sase saptamani. De obicei de un rosu deschis, la fel de abundenta, sau mai puternica, comparativ cu menstra, in primele cateva zile dupa nastere, care apoi gradual se reduce), care provin din locul unde placenta era fixata de peretele uterului.

Citeste si Viata sexuala dupa operatia de cezariana - cat de curand va reveni la normal? Iata sfatul medicului

Cu aproximatie, in prima saptamana lohiile vor fi de un rosu deschis; gradual, devin roz si apoi alb-galbui si pot dura pana la sase saptamani. In cazul in care sangerarea abundenta, de tip menstrual, continua si dupa prima saptamana sau redevine abundenta dupa ce se redusese, discutati cu medicul. Daca observati ca un absorbant este saturat cu sange in decursul unui ceas, chemati imediat medicului. Daca hemoragia este si mai puternica, adresati-va la urgenta. Acesta poate fi un semn ca o bucata de placenta a ramas in uter sau ca uterul nu revine la dimensiuni in mod normal.

Cititi neaparat:  Controalele post-natale

dupa nastere

Prima zi cu bebelusul nou nascut acasa: cum este acea zi si de ce poate fi coplesitoare

Prima zi cu bebelusul nou nascut acasa .... este una din zilele speciale ale fiecarei proaspete mamici. Poate fi chiar coplesitoare. Iata sfaturi concrete de la mamicile de la Desprecopii - care te vor ajuta sa treci cu succes si fara stres prin acea zi...

Citeste si Primele ore dupa nasterea bebelusului sunt extrem de importante - asa ca draga mami, incepe corect

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2024
revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII