Vitamina D - 7 alimente bogate in aceasta vitamina minunata

Vitamina D - 7 alimente bogate in aceasta vitamina minunata

Vitamina D - 7 alimente bogate in aceasta vitamina minunata

Vitamina D este importantă pentru sanatate, deoarece absoarbe calciul și fosforul, care sunt nutrienți care joacă un rol proeminent în protejarea oaselor umane și forța mușchilor. Vitamina D ajută, de asemenea, la combaterea bolilor precum cancerul de colon, cancerul de sân, bolile de inimă, diabetul zaharat tip I și gripa comună, deoarece ucide bacterii și viruși. Vitamina D isi merita numele de vitamina vietii - fiind un factor esential de stimulare a imunitatii.

→ Iata 7 alimente bogate in Vitamina D.

veti citi
Vitamina D - sau vitamina vietii
Deficitul de vitamina D - semne si simptome
Iată 7 din cele mai bune alimente bogate în vitamina D
Despre vitamina D, alte informatii

Vitamina D - sau vitamina vietii

Vitamina D este importantă pentru sanatate, deoarece absoarbe calciul și fosforul, care sunt nutrienți care joacă un rol proeminent în protejarea oaselor umane și forța mușchilor. Vitamina D ajută, de asemenea, la combaterea bolilor precum cancerul de colon, cancerul de sân, bolile de inimă, diabetul zaharat tip I și gripa comună, deoarece ucide bacterii și viruși.

Vitamina D este importantă pentru organism și în multe alte moduri. Muschii au nevoie de el pentru a se misca, de exemplu, iar nervii au nevoie de acesta pentru a transporta mesaje între creier și fiecare parte a corpului.

Deficitul de vitamina D - semne si simptome

Deficitul de vitamina D la om este identificat prin diferite simptome, cum ar fi durerea în mușchi și oase, în special în partea inferioară a spatelui, dureri de cap cronice sau dureri de gât. Persoanele care obțin prea puțină vitamina D pot dezvolta chiar oase moi, subțiri și fragile, o afecțiune cunoscută sub numele de rahitism la copii și osteomalacie la adulți.

Alte simptome psihologice care semnalează o lipsă de Vitamina D includ depresia, oboseala, durerile musculare crescute, o boală de somn, atenție și concentrare slabă, deficiență de memorie, senzație de teamă, iritabilitate ridicată și disfuncție sexuală.

Citeste Lipsa vitaminei D si impactul asupra sanatatii copiilor: crestere lenta, oase moi, convulsii, boli de inima si rahitism

Pe lângă faptul că ne expunem la soare în fiecare zi, dimineața devreme și târziu după-amiaza, putem lua suplimente pentru a ne asigura că primim doza esențială de vitamina D de care organismul nostru are nevoie. Cu toate acestea, este, de asemenea, extrem de important să mâncați o dietă bogată în vitamine foarte necesare. Acest lucru devine și mai important pe măsură ce îmbătrânim, deoarece pe măsură ce pielea îmbătrânește, aceasta este din ce în ce mai puțin capabilă să absoarbă vitamina D de la soare, deci trebuie să fie atinsă din alimente și suplimente.

Vitamina D ajuta organismul in absorbtia mineralelor, cum ar fi calciul mai multe detalii aici: Vitamina D: necesarul zilnic pentru copil

Iată 7 din cele mai bune alimente bogate în vitamina D:

Aceste alimente sănătoase și delicioase sunt unele dintre cele mai bune surse de vitamine solare.

Ad-Extra3:

Pestele

vitamina d peste

Somonul sălbatic conține aproximativ 988 UI de vitamina D pe porție, în timp ce somonul de fermă conține 250 UI, în medie. Acesta este 124%, respectiv 32% din necesarul zilnic.

Heringul proaspat furnizează 216 UI per 3,5 porții (100 de grame) de porție, care este 27% din necesarul zilnic - iar heringul murat este, de asemenea, o sursă bună de vitamina D, oferind 112 UI la 100 grame de porție sau 14% din necesarul zilnic.

Peștele negatit conține mai multă Vitamina D decât cel gatit iar partile cu mai multa grasime conțin mai mult decât partile mai slabe. Peștele, cum ar fi tonul care se conservează în ulei, conține mai multă vitamina D decât dacă este conservat în apă.

Galbenusul de ou

ou vitamina d

Ouăle întregi sunt o altă sursă excelenta de vitamina D, precum și un aliment minunat nutritiv. În timp ce cea mai mare parte a proteinei dintr-un ou se găsește în albus, grăsimile, vitaminele și mineralele se găsesc mai ales în gălbenuș.

Un gălbenuș de ou tipic conține 37 UI de vitamina D sau 5% din necesarul zilnic.

Nivelurile de vitamina D din gălbenușul de ou depind de expunerea la soare și de conținutul de vitamina D al hranei de pui. Atunci când li se oferă aceeași hrană, puii crescuți în pășune care se plimbă afară în lumina soarelui produc ouă cu niveluri de 3-4 ori mai mari .

În plus, ouăle de la puii, administrate în hrană îmbogățită cu vitamina D, pot avea până la 6.000 UI de vitamina D pe gălbenuș. Este de 7 ori necesarul zilnic.

Alegerea ouălor de la gainile crescute organic, care stau mult in sare este cea mai buna alegere, desigur.

Ciupercile

ciuperci vitamina d

Iubim ciupercile pe pizza, in zacusca sau in mancaruri cu sosuri romanesti. Această legumă versatilă conține o cantitate mare de vitamina D și oferă, de asemenea, vitamina B5 (acid pantotenic) și cupru.

Excluzând alimentele fortificate, ciupercile sunt singura sursă vegetală bună de vitamina D.

La fel ca oamenii, ciupercile pot sintetiza această vitamină atunci când sunt expuse la lumina UV. Cu toate acestea, ciupercile produc vitamina D2, în timp ce animalele produc vitamina D3.

Ulei de ficat de cod

ulei de cod vitamina d

Uleiul de ficat de cod este un supliment popular. Dacă nu vă place peștele, a lua ulei de ficat de cod poate fi esențială pentru obținerea anumitor nutrienți care nu sunt disponibili în alte surse.

Este o sursă excelentă de vitamina D - la aproximativ 448 UI per linguriță (4,9 ml), se blochează cu un procent masiv de 56% din necesarul zilnic. A fost folosit timp de mai mulți ani pentru a preveni și trata tratamentul deficienței la copii.

Uleiul de ficat de cod este de asemenea o sursă fantastică de vitamina A, cu 150% din DV într-o singură linguriță (4,9 ml). Totuși, vitamina A poate fi toxică în cantități mari.

Prin urmare, fiți prudent cu uleiul de ficat de cod, asigurându-vă să nu luați prea mult.

Laptele

lapte vitamina d

Laptele de vaca
Laptele de vacă, cel mai consumat lapte, este în mod natural o bună sursă de mulți nutrienți, inclusiv calciu, fosfor și riboflavină.

În mai multe țări, laptele de vacă este fortificat cu vitamina D. De obicei, conține aproximativ 115-130 UI pe cană (237 ml) sau aproximativ 15–22% din necesarul zilnic.

Lapte de soia
Deoarece vitamina D se găsește aproape exclusiv în produsele de origine animală, vegetarienii și veganii prezintă un risc deosebit de mare de a nu ajunge suficient.

Din acest motiv, înlocuitorii de lapte pe bază de plante precum laptele de soia sunt adesea îmbogățiți cu acest nutrient și cu alte vitamine și minerale care se găsesc de obicei în laptele de vacă.

Stridiile

stridii vitamina d

Stridiile sunt o sursă minunată de vitamina B12, zinc, magneziu, seleniu, cupru, fier, precum și vitamina D. Cu toate acestea, persoanele cu risc de boli cardiace sau accident vascular cerebral ar trebui să mănânce aceste fructe de mare cu moderație.

Cereale fortifiate

cereale vitamina d

Multe cereale sunt fortificate cu vitamina D - verificati eticheta

Un pachet de cereale de ovăz neîndulcite poate adăuga o cantitate importanta de vitamina D în alimentatie. Cerealele fortificate gata de mâncare oferă, de obicei, 40 UI de vitamina D pe porție.

Cerealele fortificate pot fi o bază solidă pentru o masă bogată în fibre bogată în nutrienți - mai ales dacă adăugați lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi în bol, pentru un plus de 60 UI pe jumătate de cană.

Despre vitamina D, alte informatii

Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil

Poate vitamina D ajuta in lupta contra coronavirusului Covid-19?

Rahitismul la copil

Prevenirea rahitismului la copil

Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor

Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?

Rahitismul la copii este in crestere. Iar cauza ar putea fi prea putin timp in aer liber si prea multa crema de protectie solara

redactor: redactor Diana Codrescu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2020
referinte
https://www.health.harvard.edu

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Vitamine

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII