Cum trecem mai usor peste infecțiile respiratorii din primăvară?
Pe scurt
Discutam într-un articol recent motivele din cauza cărora cei mici răcesc mai des odată cu venirea primăverii.
Dar ce putem face pentru a trece mai ușor peste infecțiile virale respiratorii ce vin la pachet cu schimbarea anotimpului și implicit a temperaturii? Cum îi ajutăm pe cei mici în susținerea sistemului imunitar în perioada de vulnerabilitate?
Ce sunt infecțiile respiratorii?
Infecțiile tractului respirator afectează nasul, gâtul și căile respiratorii, și pot fi cauzate de mule virusuri. Infecțiile comune ale tractului respirator includ răceala comună și gripa.
Infecțiile virale ale tractului respirator sunt de obicei împărțite în:
Infecții virale ale tractului respirator superior: simptomele apar mai ales în nas și gât. Acestea includ răceala comună și gripa.
Infecții virale ale tractului respirator inferior: simptomele apar în gât, căi respiratorii și plămâni. Acestea sunt mai frecvente la copii și includ tusea, bronșiolita și pneumonia.
Copiii au uneori infecții care implică atât tractul respirator superior, cât și cel inferior.
Cauzele infecțiilor respiratorii din primavară
Multe virusuri infectează tractul respirator. Cel mai adesea, infecțiile virale ale tractului respirator se răspândesc atunci când mâinile copiilor vin în contact cu secrețiile nazale de la o persoană infectată. Aceste secreții conțin virusuri. Când copiii își ating nasul sau ochii, virusurile intră în corp și produc o nouă infecție.
Simptome ale infecțiilor respiratorii
Când virusurile invadează celulele tractului respirator, acestea declanșează inflamația și producerea de mucus. Această situație duce la congestie nazală, un nas care curge, gât iritat și tuse, care poate dura până la 14 zile. Unii copii pot continua să tușească săptămâni după ce infecția respiratorie superioară a trecut. Febra, cu o temperatură de 38,3°C până la 38,9°C, este frecventă la copiii mici sau la cei cu gripă. Temperatura copilului poate ajunge chiar și la 40°C.
Alte simptome tipice la copii includ scăderea apetitului, letargie și o stare generală de boală (stare de rău). Durerea de cap și durerile corpului se dezvoltă în special la gripă. Bebelușii și copiii mici, de obicei, nu sunt capabili să își comunice simptomele specifice, de aceea îi vedem pur și simplu mult prea obosiți.
Complicații ale infecțiilor virale ale tractului respirator
Deoarece nou-născuții și sugarii preferă să respire pe nas, chiar și congestia nazală moderată poate crea dificultăți în respirație. Congestia nazală duce la probleme de hrănire, deoarece sugarii nu pot respira în timp ce sug. Și fiindcă sugarii nu sunt capabili nici să scuipe mucusul pe care îl tușesc, de multe ori se îneacă și se sufocă.
Căile respiratorii mici ale bebelușilor pot fi reduse semnificativ de inflamație și mucus, ceea ce face dificilă respirația. Copiii afectați trebuie să fie văzuți de urgență de către un medic.
Unii copii cu o infecție virală a tractului respirator dezvoltă, de asemenea, o infecție a urechii medii (otită medie) sau a țesutului pulmonar (pneumonie). Otita medie și pneumonia pot fi cauzate de virusul însuși sau de o infecție bacteriană care se dezvoltă, deoarece inflamația cauzată de virus face țesutul mai susceptibil la invazia altor germeni. La copiii cu astm, infecțiile tractului respirator duc adesea la un atac de astm.
Prevenția și tratamentul infecțiilor respiratorii (virale și bacteriene)
Cea mai bună măsură preventivă este practicarea unei igiene corecte. Un copil bolnav și membrii familiei sale ar trebui să se spele pe mâini frecvent. În general, cu cât un contact fizic este mai intim (cum ar fi îmbrățișarea, un sărut pe obraz sau împărțirea patului), cu atât este mai mare riscul de a răspândi infecția către ceilalți membri ai familiei. Copiii ar trebui să stea acasă până la dispariția febrei și până se simt suficient de bine pentru a participa la cursuri.
Gripa este singura infecție respiratorie virală care poate fi prevenită prin vaccinare. Toți copiii cu vârsta de peste 6 luni ar trebui să facă anual vaccinul, la fel ca toți adulții.
Antibioticele nu sunt necesare și nu ajută la tratarea infecțiilor virale respiratorii. Copiii au nevoie de odihnă suplimentară și trebuie să mențină un aport normal de lichide.
Pentru copiii mai mofturoși sau care refuză o alimentație sănătoasă există și o serie de produse naturale, fitoterapeutice (bazate pe plante) care susțin sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunologică. Remediile naturale precum produsele fitoterapeutice reduc numărul și severitatea infecțiilor respiratorii, scurtează durata lor și previn complicațiile bacteriene.
VIRODEP® picături orale este un complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice, fiind indicat în profilaxia și terapia infecțiilor respiratorii de origine virală sau bacteriană, asociat cu antibiotice și simptomatice și în consolidarea sistemului imunitar.
VIRODEP® picături orale nu conține zahăr și gluten.
VIRODEP® picături orale - De primă intenție la primul semn de viroză respiratorie
VIRODEP® picături orale - Asociat cu antibiotice și simptomatice, scade durata și severitatea infecției, grăbind vindecarea
Beneficii:
Scurtează durata infecțiilor respiratorii.
Reduce numărul și severitatea infecțiilor respiratorii.
Previne complicațiile bacteriene.
Susține sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunologică.
Prevenția și tratamentul infecțiilor respiratorii (virale și bacteriene)
Sugari 6 luni-1 an: 1 picătură/kg o dată pe zi, înainte de masă
Copii 1-3 ani: 1 picătură/kg de două ori pe zi, înainte de masă
Copii 3-6 ani: 10 picături de trei ori pe zi, înainte de masă
Copii 6 ani+: 15 picături de trei ori pe zi, înainte de masă
Adulți: 25 picături de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, ca atare sau dizolvate în puțină apă
Recomandări de administrare Prevenție: 10 zile/lună timp de 3 luni. Faza acută: 7-10 zile. Perioada de vulnerabilitate imunologică: 10-14 zile
propolis, măceș (Rosa canina)/(7-9:1), echinacea (Echinacea angustifolia)/(8-10:1), muștar sălbatic (Sisymbrium officinale)/(4:1), grindelia (Grindelia robusta)/(4:1), cimbru de cultură (Thymus vulgaris)/(4:1), eucalipt (Eucalyptus globulus)/(4:1).
* extracte standardizate
VIRODEP® picături orale nu conține zahăr și gluten.
Măceșul
Bogat în vitamina C, are acțiune imunomodulatoare, fiind util în prevenția și tratamentul afecțiunilor sistemului respirator. Este bogat și în carotenoide și flavonoide – acțiunea sinergică cu acidul ascorbic potențând proprietățile antioxidante
Echinacea
Polizaharidele conținute cresc capacitatea de apărare a organismului împotriva virusurilor și bacteriilor, prin stimularea nespecifică a sistemului imunitar (activarea fagocitozei și stimularea fibroblastelor). Proprietățile antibacteriene sunt datorate prezenței echinacosidelor, care au acțiune bacteriostatică și antifungică dovedită. Efectele antivirale și antibacteriene se explică și prin inhibarea hialuronidazei, reducând astfel caracterul invaziv al microorganismelor patogene
Propolisul
Acțiunea sa antiinflamatoare se explică prin inhibarea sintezei de prostaglandine și leucotriene realizate de macrofage și a eliberării histaminei ca răspuns la stimulii inflamatori. Are acțiune antivirală demonstrată împotriva gripei, herpes simplex și adenovirus, precum și acțiune bacteriostatică și bactericidă împotriva unor stafilococi și streptococi: efectul antibacterian se datorează, în principal, prezenței galanginei, un flavonoid capabil să stimuleze agregarea bacteriilor distrugând astfel membrana lor citoplasmatică. Crește rezistența organismului împotriva virusurilor și bacteriilor prin stimularea sintezei de anticorpi și activității leucocitelor și macrofagelor
Muștarul sălbatic
Are proprietăți antiinflamatoare și protectoare la nivelul mucoasei căilor respiratorii.
Grindelia si cimbrul de cultură
Bogate în flavonoide, au acțiune antibacteriană și spasmolitică.
Eucaliptul
Are acțiune antibacteriană și mucoreglatoare. Este eficient împotriva bacteriilor Gram-negative (Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa etc.)
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII