OTITA la bebeluși: tipuri, simptome și tratament
Da, si bebelușii pot face otită. Otita este inflamația urechii medii, care poate fi cauzată de o infecție bacteriană sau virală. Bebelușii sunt mai predispuși la această afecțiune deoarece urechile lor sunt mai mici și mai sensibile decât ale adulților, ceea ce le face mai susceptibile la infecții. De aceea, este important ca părinții să fie atenți la semnele și simptomele otitei la bebeluși și să consulte imediat un medic dacă suspectează că copilul lor are această afecțiune.
La bebelusi, otita inseamna in primul rand durere de ureche.
Iata de bebelusul are dureri de urechi sau otita, care sunt simptomele si sum se tateaza otita. Plus sfaturi pentru prevenirea otitei la bebelusi - de la medicul pediatru.
veti citi
Otita medie la bebelusi
Otita medie cu efuziune la bebelusi
Care este cauza infectiilor la urechi?
Cum se trateaza infectiile la urechi la bebelusi? Otita.
Cum se poate preveni infectia de urechi la bebelusi
Cunoscute sub numele de otita medie, durerile de urechi ale bebelusului se produc cand urechea medie (dintre partea exterioara si cea profunda a urechii) se umple cu lichid si devine infectata si inflamata. La bebelus, otita inseamna in primul rand durere de ureche.
Otita medie la bebelusi
Printre sImptomele otitei medii se numara:
► Dureri care sunt mai puternice noaptea din cauza schimbarilor de presiune din ureche pe care le presupune pozitia culcat. Bebelusul plange, se trage sau se freaca de urechea afectata, plange cand incepe sa suga la san sau la biberon
► Febra
Citeste Prima febra a bebelusului: cum o tratam
► Oboseala si iritabilitate
Daca infectia la ureche persista sau se agraveaza, este posibil ca timpanul sa fie perforat iar daca se intampla acest lucru, puroiul, deseori amestecat cu picaturi de sange - se poate scurge in canalul urechii. Perforarea timpanului poate elibera presiunea si durerea, dar tratarea infectiei va ajuta la prevenirea altor probleme.
Otita medie cu efuziune la bebelusi
Deseori, chiar si dupa tratament, mai ramane lichid in urechea medie, acest lucru se numeste otita medie cu efuziune.
Simptomele otitei medii cu efuziune se numara o usoara probleme de auz (bebe nu mai mai reactioneaza la sunete precum vocea mamei). Desi este ceva care dureaza intre 4-6 saptamanii, pierderea auzului poate deveni permamenta daca boala continua sa fie netratata mai multe luni.
Care este cauza infectiilor la urechi?
Infectiile urechilor sunt de obicei infectii secundare cauzate de o raceala sau de infectie a cailor respiratorii superioare - sau mai rar la bebelusi, de alergii. Aceste infectii sau alergii fac ca invelisul trompei lui Eustache (tubul care face legatura intre urechea medie, nas si spatele gatului) sa se umfle, sa se congestioneze si sa acumuleze fluid. Lichidul devine un teren propice pentru germenii care produc infectii.In spatele timpanului inflamat colectarea de puroi si mucus produs de organism in incercarea de a reactiona la infectie, cauzeaza dureri.
Bebelusii si copilasii mici sunt mai predispusi decat cei mari si adulti sa dezvolte infectii ale urechilor pentru ca la ei Trompa lui Eustache este scurta iar germenii se deplaseaza mai repede.
Ad-Extra3:
Durata unei infectii la urechi
Desi durerile, febra si alte simptome se reduc de obicei sau dispar la scurt timp dupa inceperea tratamentului - poate dura pana la 10 zile sau mai mult pentru un tratament cu antibiotice pentru a remedia o infectie acuta a urechii. Lichidul poate ramane in urechea medie mai mult timp.
Cum se trateaza infectiile la urechi la bebelusi? Otita.
Daca tu crezi ca bebelusul are dureri de urechi, cere un consult medicului. Daca medicul observa (la cu un aparatspecial) ca exista o infectie, va prescrie un tratament cu antibiotice. In plus, medicul va recomanda paracetamol pentru bebelusi peste 2 luni sau ibuprofen pentru bebelusui peste 6 luni - pentru calmarea durerilor si a febrei.
Caldura de la un prosop cald sau o sticla de apa calduta poate fi folosita pentru ameliorarea durerii. Ar putea ajuta daca ridici capul bebelusului (cu o perna sub salteaua patutului) in timpul somnului.
Cum se poate preveni infectia de urechi la bebelusi
Alapteaza bebelusul cel putin pana la varsta de 6 luni.
Redu expunenerea la germeni a bebelusului, cat mai mult posibil - pentru ca si racelile comune pot provoca infectii ale urechii. Asta inseaman sa nu expui bebelusul cu alti copii raciti si sa il speli pe manute cat mai des. Citeste Virusul Parainfluenza si Angina la bebelusi - simptome, tratament si ce trebuie stiut
FIi la zi cu vaccinarea bebelusului. Vaccinul antipneumococ care este dat pentru a preveni infectii grave precum pneumonia si meningita - poate reduce riscul infectiilor la urechi. Vezi aici Schema de vaccinare in 2020: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania
Otita este des o complicatie a gripei asa ca asigura-te ca bebelusul primeste anual vaccin antigripal - dupa varsta de 6 luni.
Hraneste-ti bebelusul intr-o pozitie inclinata, mai ales cand este racit
Limiteaza utilizarea suzetei doar la momentul somnului. Citeste Suzeta si otita bebelusului - iata ce legatura este intre ele
autor: Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII