Coronavirusul si gripa - asemanari si diferente
Atat coronavirusul si gripa sunt boli respiratorii infecțioase cu simptome similare. Ambele sunt contagioase și ambele pot fi mortale. Cu toate acestea, în ciuda aspectului similar, cele două boli sunt cauzate de virusuri diferite.
Iata ce diferente si asemanari sunt aceste doua boli.
veti citi
Coronavirusul si gripa - cum se aseamana si cum se diferentiaza
12 Mituri despre Coronavirus explicate de Organizatia Mondiala a Sanatații
Despre CORONAVIRUS in Romania
Coronavirusul si gripa - cum se aseamana si cum se diferentiaza
De la inceput trebuie sa spunem ca pana acum, pe plan mondial gripa sezoniera (de 2019-2020) a ucis mai multi oameni despre boala provocata de Coronavirus. In SUA de pilda, aproximativ 32 de milioane de americani au avut gripa de la sfârșitul lunii septembrie pana la finalul lunii februarie 2020 - și aproximativ 18.000 de oameni au murit. In Romania, in săptămâna 24 februarie - 1 martie, la nivel național au fost raportate peste 5.600 de cazuri de gripă iar 54 de români au murit din cauza gripei, de la debutul sezonului și până acum.
Ambele sunt boli respiratorii infecțioase cu simptome similare. Ambele sunt contagioase și ambele pot fi mortale. Cu toate acestea, în ciuda aspectului similar, cele două boli sunt cauzate de virusuri diferite.
În plus, un mare factor de teamă este că nu există încă un vaccin pentru coronavirus și încă există o mulțime de necunoscute când vine vorba de COVID-19. Teama de necunoscut poate provoca panică, insa e important sa ne pastram calmul și sa luam toate măsurile de precauție necesare pentru a ne proteja de acest virus.
Evitați contactul cu persoanele bolnave, evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, rămâneți acasă când sunteți bolnav, folositi servete de hartie de unica folosinta la tuse sau stranut si spalati-va des cu sapun pe maini.
Iată explicația modului în care gripa și COVID-19 sunt similare și cum sunt diferite - explicate de specialistii de la Institutul de Medicina Hopkins, SUA:
ASEMĂNĂRI
Simptome: Ambele cauzează febră, tuse, dureri ale corpului, oboseală; uneori vărsături și diaree. SImptomele pot fi usoare sau severe.
Ambele pot duce la pneumonie.
Transmisie: Ambele se pot răspândi de la o persoană la alta prin picături în aer de la o persoană infectată care tuse, strănut sau vorbesc.
O posibilă diferență: COVID-19 ar putea fi răspândit pe ruta aeriană
Gripa poate fi răspândită de o persoană infectată timp de câteva zile înainte de apariția simptomelor lor, iar COVID-19 se crede răspândit în aceeași manieră, dar nu știm încă cu siguranță.
Citeste Gripa si raceala copilului pe intelesul parintilor: ghid de mituri si simptome
Tratament: Niciun virus nu este tratabil cu antibiotice, care funcționează doar pe infecții bacteriene.
Ambele pot fi tratate prin abordarea simptomelor, cum ar fi reducerea febrei. Cazurile severe pot necesita spitalizare și sprijin, cum ar fi ventilația mecanică.
Prevenire: Ambele pot fi prevenite prin spălarea frecventă și minuțioasă a mâinilor, tuse în cotul cotului, rămânerea acasă când este bolnav și limitarea contactului cu persoanele infectate.
DIFERENTE
cauza
COVID-19: cauzat de un virus, noul coronavirus 2019, numit acum sindromul respirator acut sever coronavirus 2 sau SARS-CoV-2.
Gripa: cauzată de oricare sau mai multe tipuri diferite și tulpini sau virusuri gripale.
transmisie
În timp ce atât gripa, cât și COVID-19 pot fi transmise în moduri similare, există și o posibilă diferență: COVID-19 poate fi răspândit pe calea aeriană, ceea ce înseamnă că picăturile minuscule rămase în aer ar putea provoca boli în altele chiar și după bolnav persoana nu mai este aproape.
Medicamente antivirale
COVID-19: În prezent sunt testate medicamente antivirale pentru a vedea dacă pot aborda simptomele.
Gripa: Medicația antivirală poate aborda simptomele și poate reduce uneori durata bolii.
vaccin
COVID-19: În acest moment nu este disponibil niciun vaccin, deși este în CERCETARE.
Gripa: Un vaccin este disponibil și eficient pentru a preveni unele dintre cele mai periculoase tipuri sau pentru a reduce severitatea gripei.
infecții
COVID-19: Aproximativ 97.870 de cazuri în întreaga lume;
Gripa: estimat la 1 miliard de cazuri la nivel mondial;
decese
COVID-19: Aproximativ 3.460 de decese raportate în întreaga lume; (la 6 martie 2020)
Gripa: 291.000 până la 646.000 de decese în întreaga lume;
12 Mituri despre Coronavirus explicate de Organizatia Mondiala a Sanatații
Deoarece coronavirus - virusul corona - acum cunoscut sub numele de COVID-19 - continuă să se răspândească pe tot globul, la fel și dezinformarea din jurul acestuia.
Panica si isteria declansata de coronavirus, oficial botezat COVID-19, alimenteaza traficul site-urilor de zvonuri si fake-news. La fel si al televiziunilor care alimenteaza frica prin emisiuni non-stop dedicate acestui virus. Asadar pregatiti-va pentru un uragan de fake news si clickbait-uri legate de coronavirus...Iata 12 Mituri despre Coronavirus explicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii
► Citeste si Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog
Ad-Extra3:
Despre CORONAVIRUS in Romania
Ce este coronavirus, virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri
Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas
Unele persoane nu au simptome de coronavirus insa sunt infectate
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
referinte- Organizatia Mondiala a Sanatatii
https://www.health.com/
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII