Ce rol au controalele postnatale și când se fac? Sfatul medicului ginecolog

Ce rol au controalele postnatale și când se fac? Sfatul medicului ginecolog | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Controalele postnatale sunt de o importanță majoră, deoarece proaspetele mămici pot dezvolta complicații care le pot pune sănătatea în pericol. Câte controale postnatale sunt recomandate? Ce rol au și când se fac?

• Ne răspunde la aceste întrebări dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

veti citi
Ce rol au controalele postnatale?
Cand are loc primul control postnatal?
Cand are loc al doilea control postnatal?
Cand are loc al treilea control postnatal?
50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Ce rol au controalele postnatale?

Controalele dupa nastere sunt controale medicale care au ca rol supravegherea recuperarii mamei dupa nastere. Aceste controale postpartum sunt importante deoarece proaspetele mamici pot dezvolta complicatii care le pot pune sanatatea in pericol.

In cazul in care au fost prezente complicatii in timpul sarcinii sau al nasterii, ingrijirile postpartum pot fi compuse din mai multe consulturi. Spre exemplu, o pacienta care a suferit o hemoragie la nastere sau o tromboza venoasa profunda, va trebui sa fie tinuta sub supraveghere mai atenta decat o pacienta care a avut o nastere fara niciun fel de complicatie.

Cand are loc primul control postnatal?

Primul control dupa nastere are loc in primele sapte zile si este de regula indicat doar pentru nasterile cezariene pentru a scoate firele de la operatie. Desi multe centre folosesc fire resorbabile care nu mai trebuie sa fie indepartate, s-a constatat faptul ca cicatricea este mult mai discreta atunci cand folosim fire nerezorbabile, care se scot intre zilele 4-7. De regula pacientele care au nascut natural nu au nevoie de control in aceasta perioada.

► Citeste si 10 simptome ciudate dar normale după naștere - perioada postpartum

Cand are loc al doilea control postnatal?

A doua intalnire este controlul standard postpartum, cel de la 6 saptamani, care are loc dupa incetarea scurgerii lohiilor. Este un control important si include o ecografie pentru a verifica refacerea uterului si vindecarea cicatricii daca a fost o nastere cezariana. Se discuta cu pacienta despre statusul lactatiei, despre starea generala, despre starea psihoemotionala care de multe ori are de suferit in aceasta perioada si nu in ultimul rand se discuta despre metodele de contraceptie ce vor fi folosite din acel moment.

Trebuie retinut faptul ca dupa primele 6 saptamani de la nastere exista posibilitatea de a se obtine o sarcina chiar la pacientele care alapteaza exclusiv la san, de aceea trebuie discutata si trebuie adoptata o masura valida de contraceptie. Dintre acestea, cel mai des folosite sunt metodele de bariera - anume prezervativul - poate fi folosit steriletul sau anumite pastile contraceptive. Medicul va discuta pe larg fiecare metoda contraceptiva si se va alege acea metoda care raspunde cerintelor si preferintelor pacientei.

Ad-Extra3:

Cand are loc al treilea control postnatal?

Dupa acest moment urmatorul control are loc de obicei dupa reluarea menstruatiilor, lucru care se intampla de regula dupa diversificarea alimentatiei nou nascutului. Acesta reprezinta un control absolut de rutina in cadrul caruia se face examenul Papanicolau si se verifica ecografic refacerea uterului la pacientele care au nascut prin operatie cezariana.

Toate aceste controale de dupa nastere sunt importante, deoarece organismul pacientei sufera o perioada de modificari, modificari care pot fi uneori greu de interpretat si care pot duce la aparitia unor afectiuni. De asemenea aceasta perioada este una extrem de delicata din punct de vedere psihoemotional, si de aceea discutiile care au loc cu pacienta ar trebui sa atinga si acest aspect.

► Citeste si Nu am stiut ca recuperarea dupa nastere este cu mult mai grea decat travaliul - confesiuni de mamica

Controalele postnatale: ce trebuie sa stii

Chiar si dupa ce devii mamica - si mai ales acum, ca ai adus pe lume un copil care trebuie sa aiba o mamica sanatoasa care sa il creasca - trebuie sa ai grija de tine.

Iata informatii despre controalele postnatale si alte informatii medicale de importanta - dupa nastere.

 

 

 

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. 🔴 Intră in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2024)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia dlui Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII