Sarcina: Facem recoltarea celulelor stem sau nu? Iată sfatul medicului

Sarcina: Facem recoltarea celulelor stem sau nu? Iată sfatul medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

O dezbatere constantă a mămicilor din comunitatea Desprecopii este: "Recoltarea celulelor stem. Sa o facem sau nu? Există dezavantaje ale recoltării celulelor stem? Care sunt acestea?". 

Ne raspunde la aceste intrebări, dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

veti citi
Ce sunt celulele stem?
Aceste celule sunt de doua tipuri, anume hematopoietice si mezenchimale
In ce tratamente sunt folosite celulele stem?
Exista si dezavantaje ale recoltarii celulelor stem?

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem reprezinta celulele care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor. Acestea sunt prezente in organism atat in perioada intrauterina cat si dupa nastere si contribuie la reinnoirea periodica sau la vindecarea tesuturilor si organelor dupa diverse boli sau traumatisme.

Aceste celule sunt de doua tipuri, anume hematopoietice si mezenchimale

Celulele stem hematopoietice sunt responsabile de formarea celulelor din sange, fiind primele celule stem identificate la inceputul anilor 60. Pana in prezent acestea reprezinta singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoare terapeutica. Exista diverse surse de celule stem hematopoietice, insa trebuie retinut faptul ca cea mai valoroasa sursa de celule stem hematopoietice este sangele din cordonul ombilical recoltat la nastere.

Celulele stem mezenchimale spre deosebire de cele hematopoietice, dau nastere altor categorii de celule, spre exemplu os, muschi, grasime piele, tesut, nervos si asa mai departe. Placenta si tesutul din cordonul ombilical reprezinta sursele de celule stem mezenchimale. Aceste celule stem fac obiectul cercetarilor si studiilor medicale in derulare, pentru ca exista probabilitatea ca ele sa fie folosite in viitor in domeniul medicinei regenerative, de refacere a unor tesuturi si organe.

In ce tratamente sunt folosite celulele stem?

Pentru anumite boli, cu precadere boli ale sangelui, transplantul de celule stem hematopoietice este tratament standard, adica se utilizeaza in mod standardizat alaturi de alte terapii medicamentoase si au un efect benefic clar dovedit. Exista dintre aceste afectiuni unele boli la care transplantul de celule stem constituie singura forma de tratament posibila. Dintre acestea ar trebui amintite anumite leucemii, anumite limfoame, unele anemii, unele anomalii mostenite ale globulelor rosii sau ale trombocitelor, sau chiar afectiuni ale sistemului imun - imunodeficientele severe combinate.

Pentru unele boli autoimune precum diabetul de tip 1, boala Crohn, Lupus, artrita reumatoida, sau pentru anumite boli cardiovasculare cum ar fi defecte congenitale ale inimii, transplantul cu celule stem pare sa fie benefic, dar deocamdata nu a fost adoptat ca tratament standard si astfel in aceste cazuri este o terapie in studiu clinic. Pentru o parte dintre aceste boli, transplantul de celule stem doar incetineste progresia bolii insa nu o vindeca; pentru alta parte, celulele stem pot contribui la vindecare.

Exista o a treia categorie si anume tratamentele experimentale. Pentru bolile din aceasta categorie, transplantul cu celule stem la om nu a fost testat inca. Aceste studii se desfasoara fie in laborator, fie pe animale care mimeaza bolile umane. Dintre aceste boli amintesc boala Alzheimer, Parkinson, boli ale ficatului, atrofie musculara spinala si altele.

Numarul mare de studii in desfasurare in intreaga lume ne da motive sa credem ca in viitorul apropiat, numarul de boli pentru care transplantul cu celule stem face parte din terapie standard va creste semnificativ.

Ad-Extra3:

Exista si dezavantaje ale recoltarii celulelor stem?

Evident exista si anumite dezavantaje in ceea ce priveste recoltarea de celule stem. Trebuie mentionat faptul ca aceasta recoltare are loc intre nasterea copilului si nasterea placentei. Aceasta perioada este deseori insotita de pierderi importante de sange si cu cat prelungim mai mult aceasta perioada cu atat exista riscul sa se piarda mai mult sange de catre pacienta.

De regula insa, cantitatea de sange pierduta in plus de catre pacienta nu este atat de importanta, iar daca recoltarea se face de catre un obstetrician cu experienta, atunci ea poate sa aiba loc in conditii de siguranta.

Pastrarea sangelui ombilical al bebelusului in scopuri medicale: ce trebuie sa stii

Bancile de sange ombilical implica colectarea sangelui ramas in cordonul ombilical al nou-nascutilor si in placenta, si depozitarea acestuia pentru un uz medical ulterior. Sangele ombilical contine celule speciale cu potentialul de a salva viata, numite celule stem. Citeste mai departe...

 

 

 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2022
Cu contributia dlui Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII