CALCULATOR - afă ce inăltime va avea copilul tău
Calculatorul de inaltime estimativa a copilului tau ia in considerare o serie de factori - cum ar fi cei genetici si de sex.
Insa, in mod evident, trebuie avut in vedere ca sunt si alti factori care pot influenta inaltimea viitoare a copilului.
veti citi
Factori care influenteaza inaltimea copilului
CALCULATOR - Cat înalt va fi copilul
Ce vitamine incurajeaza cresterea in inaltime a copiilor?
Ce este hormonul de crestere
Inca inainte de nasterea copilului tau probabil te-ai întrebat despre culoarea părului, culoarea ochilor și înălțimea sa viitoare. Dar desi nu putem prezice totul, există câteva indicii care ne port vor ajuta să estimam cât de înalt poate fi copilul nostru.
Factori care influenteaza inaltimea copilului
Insa o serie de factori determină cât de înalt va fi copilul tău. Unele dintre acestea sunt:
Sexul
Băieții tind să fie mai înalți decât fetele.
Factorii genetici
Înălțimea unei persoane tinde să fie o chestiune genetica. Majoritatea oamenilor dintr-o anumită familie vor crește in ritmuri similare și vor avea înălțimi similare. Totuși, aceasta nu înseamnă că părinții scunzi ar putea să nu aibă un copil extrem de înalt.
Citeste Cum va arata bebelusul in functie de genele de la parinti
Starea de sănătate
Dacă un copil are anumite afecțiuni medicale, acestea pot afecta creșterea lor. Un exemplu este sindromul Marfan, o tulburare genetică care îi determină pe cei care o au să fie neobișnuit de înaltă. Alte boli care care pot determina un copil să fie mai scurt includ artrita, boala celiacă și cancerul. De asemenea, este posibil ca copiii care au luat anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii folosiți pe o perioadă lungă sau de timp, să nu crească la fel de înalți.
Nutriție
Copiii supraponderali vor fi adesea mai înalți, în timp ce copiii subponderali sau subnutriți pot fi mai scunzi. Totuși, acest lucru nu prevede întotdeauna înălțimea finală a copilului.
Citeste si Un ou pe zi ajuta copiii sa creasca in inaltime
Calculator estimare înălțime copil:
CALCULATOR - Cat înalt va fi copilul
Pentru a afla ce inaltime va avea copilul dumneavoastra faceti urmatorul calcul:
Daca aveti un baiat
Înãltimea tatalui + înãltimea mamei + 13 cm, apoi împãrtiti la 2.
Exemplu:
Tata=180 cm
Mama=160 cm
Bãiatul: (180 cm + 160 cm + 13 cm) / 2 = 176,5 cm
Dacã aveti fetita
Înãltimea tatãlui + înãltimea mamei - 13 cm, apoi împãrtiti la 2.
Exemplu:
Tata=172 cm
Mama=166 cm
Fata: (172 cm + 166 cm - 13 cm) / 2 = 155,5 cm
Sistemul endocrin este un ansamblu de glande care produc hormoni. Astfel, hipofiza, situatã în centrul creierului, sintetizeazã hormonul de crestere sub influenta hipotalamusului, care asigurã echilibrul hormonal.
Hormonul de crestere este necesar unei dezvoltãri normale si este secretat la un nivel care variazã în timpul celor 24 de ore, atingând valoarea maximã noaptea.
Ce vitamine incurajeaza cresterea in inaltime a copiilor?
Din fericire însă, există câteva vitamine care pot ajuta la încurajarea creșterii în înălțime atunci când sunt consumate în alimentatie sau sunt suplimentate. Iata care sunt acestea.
Ad-Extra3:
Ce este hormonul de crestere?
Despre hormonul de crestere
Hormonul de crestere este- asa cum spune si numele - esential in procesul de crestere, avand, pentru adulti, un rol important in activitatile metabolice. Hormonul de crestere este produsul glandei pituitare ce se afla in cutia craniana. Gigantismul, reprezentat de o inaltime a individului peste medie, este o afectiune a acestei glande. Hormonul cresterii absoarbe aminoacizii din intestinul subtire, ii trece prin sange si apoi pana la muschi, unde determina cresterea si dezvoltarea acestora. Activitatea hormonului de crestere si degajarea lui poate fi influentata in timpul exercitiilor. Exista, insa, mai multi factori de care trebuie sa se tina seama. Printre acestia se numara sexul, intensitatea antrenamentului, dar si perioada de odihna dintre seturile de efort.
Hormonul de crestere sau somatotropina este un hormon sintetizat de glanda hipofiza, o mica glanda din creier, care mai produce si alti importanti hormoni (de exemplu ACTH-ul care stimuleaza secretia glandei suprarenale, TSH- ul care influenteaza productia de hormoni tiroidieni, gonadotropinele care regleaza secretia hormonilor sexuali sau prolactina care stimuleaza lactatia). Asa cum arata si numele, hormonul de crestere are un rol esential in procesul de crestere (liniara). Acest rol e esential in copilarie si adolescenta si mai putin important la adult, la care procesul de crestere s-a oprit.
Totusi, cercetarile sugereaza ca actiunea sa in organism este mult mai complexa, hormonul de crestere fiind implicat in procesul de imbatranire, in timp ce scaderea sub nivelul normal la adulti produce afectare cardiaca, modificarea nivelului lipidelor in sange, favorizeaza scaderea masei musculare si aparitia osteoporozei, determina aparitia obezitatii (in special cea abdominala), produce tulburari de somn, sexuale si depresie. Hormonul de crestere isi exercita actiunea prin intermediul unor substante cu structura chimica asemanatoare insulinei (insulin-like), numite somatomedine, cea mai importanta fiind IGF- 1 sau somatomedina C. Somatomedinele sunt secretate in ficat si in tesuturile periferice.
Citeste Tulburarile de crestere ale copiilor
Deficitul hormonului de crestere in copilarie si adolescenta produce insuficienta de crestere, adica nanismul hipofizar, care este un motiv de ingrijorare pentru parinti si de preocupare pentru copil. Totusi, scaderea valorilor hormonului de crestere este doar una dintre posibilele cauze ale unei staturi mici, care poate avea alt substrat: hormonal, genetic, nutritional sau de patologie generala (boli cronice cardiace, digestive, pulmonare, renale etc.). In schimb, un execes de hormon de crestere in aceeasi perioada determina gigantismul, adica o crestere excesiva in inaltime (care insa nu starneste aceleasi temeri). La adult, cresterea somatotropului peste valorile normale determina o afectiune numita acromegalie, in care se produce cresterea extremitatilor, deformarea fetei, marirea de volum a inimii si altor organe interne. In toate aceste situatii valorile hormonului de crestere trebuie determinate in laborator.
Activitati si sport care ajuta la cresterea copilului
4 lucruri esentiale pe care copiii le invata prin sport
Activitati pentru o vacanta de neuitat, la mare
Alegerea unui sport pentru copil
Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde
25 jocuri si activitati cu apa pentru copii
Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde
De ce e important sa iti inscrii copilul la un sport de club: 6 beneficii
Forumuri specializate ale comunitatii Desprecopii
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...
autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Ce înalţime ar trebui sa aiba copii mei daca soţul are 1,80 şi eu 1,60
Inaltimea copiilor poate fi influentata de factori genetici si de mediu, dar nu poate fi prezisa cu exactitate pe baza inaltimii parintilor. Inaltimea este determinata in mare parte de mostenirea genetica, dar si de factori nutritionali si de mediu. De obicei, se poate face o estimare aproximativa a inaltimii viitoare a copiilor folosind formula lui Tanner. Pentru baieti, formula este: (Inaltimea tatalui + Inaltimea mamei + 13 cm) / 2 Pentru fete, formula este: (Inaltimea tatalui - 13 cm + Inaltimea mamei) / 2 Folosind aceste formule, puteti face o estimare aproximativa a inaltimii viitoare a copiilor vostri. Cu toate acestea, este important de retinut ca aceste estimari sunt doar aproximative si ca exista o gama larga de variabilitate in inaltimea umana. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca factorii genetici sunt doar una dintre multele influente asupra inaltimii copiilor. Nutritia adecvata, activitatea fizica, sanatatea generala si alti factori pot juca un rol important in dezvoltarea lor. Este important sa acordati atentie unei alimentatii echilibrate si unui stil de viata sanatos pentru a sprijini cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor vostri.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII