Sfatul care mi-a schimbat relatia cu fiica mea adolescenta - confesiuni de mamă

Sfatul care mi-a schimbat relatia cu fiica mea adolescenta confesiuni de mama

Sfatul care mi-a schimbat relatia cu fiica mea adolescenta - confesiuni de mamă

Ca mamă a unei fete adolescente, îmi doresc din tot sufletul să pot comunica mai bine cu fiica mea. Avem multe momente când suntem ca două străine. Se închide în ea și între noi pare să fie un zid.

Astfel, am început să caut informații despre o mai bună comunicare cu copiii adolescenți. Am citit și am înțeles că, atunci când copiii noștri devin adolescenți, se află în procesul de a afla cine sunt. O parte din a-și găsi propria identitate este să se vadă ca fiind diferiți de părinții lor, mai ales dacă sunt similari cu ei.

- vei citi:
As fi vrut sa pot comunica mai bine cu fata mea
Închide-ți telefonul!
Niciodată n-am fost o mamă elicopter
Aveam nevoie de o perspectivă nouă
Cicălind-o să-mi ofere mai multă atenție nu o va apropia niciodată mai mult de mine
Această nouă perspectivă nu înseamnă că am lăsat totul la voia întâmplării

As fi vrut sa pot comunica mai bine cu fata mea

Cu câteva săptămâni în urmă, mi-am luat fiica de 14 ani și prietena ei de la clasa de dans. Cele două fete au stat de vorbă fericite până am ajuns la casa prietenei sale. "Mulțumesc!" a spus fata înainte să închidă portiera...

Am început drumul spre casă, iar fiica mea, care vorbise fără oprire cu un minut înainte, era complet tăcută. Era pe bancheta din spate și am presupus că s-a pierdut în gânduri. Apoi am ajuns la un semafor și m-am uitat în oglinda retrovizoare. Fiica mea nu privea pe fereastră și nu privea în spațiu - era pe telefon. As fi vrut sa am macar o mica comunicare cu ea ... si ma simtem complet deconectata de ea...

"Închide-ți telefonul! E nepoliticos. Mă faci să mă simt ca un șofer Uber", am țipat.

"Dar trimit mesaje unui prieten despre temele de biologie!" a spus ea.

"Asta poate aștepta." i-am răspuns.

Tăcerea fericită dispăruse. Eu am fost supărată și ea iritată că nu a putut termina să-și trimită mesajele. Niciuna dintre noi nu a vorbit restul drumului.

Am ajuns acasă și am intrat în bucătărie. Ea a dispărut în camera ei. În timp ce am inceput sa pregatesc masa, mi-am dat seama că sunt ridicolă... Fiica mea este amabilă și respectuoasă, dar este și adolescentă. Ce adolescentă vrea să poarte conversații cu mama ei când este obosită după o zi lungă la școală?

Niciodată n-am fost o mamă elicopter

Am incercat sa nu fiu o mama elicopter si am incurajat independenta copiilor mei. Fiul și fiica mea, acum de 11 și 14 ani, au venit acasă de la școală pe jos la o vârstă fragedă. Eu și soțul meu am muncit din greu pentru a le insufla încredere, și de fiecare dată când ajungeau la un nou nivel de independență, cum ar fi o tabără, mă simțeam mândră. Această nouă etapă este diferită. Nu sunt eu cea care trebuie sa acorde independență fiicei mele. Acum avansează în ritmul propriu, iar renunțarea la control este mai dificilă decât credeam.

Tocam legumele pentru o salată și mă gândeam cum încă încercam să preiau controlul asupra independenței in crestere a fiicei mele. Dacă nu găseam o modalitate mai bună de a face față, riscam să otrăvesc acei câțiva ani pe care urma să îi mai petreacă acasă pana sa isi ia zborul catre unversitate.

Ad-Extra3:

Aveam nevoie de o perspectivă nouă

A doua zi am inceput insa sa caut informatii despre o mai buna comunicare cu copiii adolescenti. Asa am citit si inteles ca atunci când copiii noștri devin adolescenți, se află în procesul de a afla cine sunt. O parte din a-și găsi propria identitate este să se vadă ca fiind diferiți de părinții lor, mai ales dacă sunt similari cu ei.

Răspunsul la întrebarea "De ce mă îndepărtează adolescentul?" este de fapt "Nu este ceea ce crezi. Nu pentru că ne urăsc - ci pentru că ne iubesc atât de intens." - conform dr. Kenneth Ginsburg, medic pediatru specializat in adolescenti si Director of the Center for Parent and Teen Communication din SUA.

Dacă știi și crezi asta, poți trece prin orice. O ușă trântită nu va însemna nimic pentru tine. Un ochi dat peste cap nu va însemna nimic pentru tine.

Apoi am inceput sa ma gandesc mai serios la asta. Mi-am dat seama ca multe din reactiile mele au fost pentru ca sentimentele mele au fost rănite de fiecare data când fiica mea m-a ignorat. Mă simțeam nesigură în relația noastră, îngrijorată că dorința ei de a-și petrece cea mai mare parte a timpului cu prietenii însemna că nu-i pasă de mine. Devenisem convinsă că aceste mici momente erau dovezi că ea nu mă iubea

Cicălind-o să-mi ofere mai multă atenție nu o va apropia niciodată mai mult de mine

"Motivul pentru care copiii ne îndepărtează nu este pentru că nu ne iubesc", spune un renumit psiholog american - "ci pentru că se raportează la noi atât de intens și totuși știu că trebuie să devină independenți. Deci, acesta este un proces de a afla cum să îndepărtezi lucrurile pe care le iubești cel mai mult ".

Fiica mea trebuie să știe că, în timp ce încearcă lucruri noi și se lovește probleme, poate avea încredere că o voi iubi pentru cine este. Nu este nevoie să fiu geloasă pe atenția ei sau să monitorizez timpul petrecut cu prietenii.

La un moment dat copiii nostri adolescenti vor zbura din cuibul lor cald. Asta nu înseamnă să-i lăsăm pe adolescenți să trăiască fără reguli, dar înseamnă să le respectam independența și să le oferim spațiu pentru a-și da seama cine sunt.

Probleme tipice de comunicare cu adolescenții:

1. Lipsa de deschidere: Adolescenții tind să își țină gândurile și sentimentele pentru ei, creând impresia că nu doresc să comunice.

2. Conflicte de independență:
Dorința de a fi independenți poate duce la refuzul de a asculta sfaturi sau de a respecta regulile stabilite de părinți.

3. Diferențe de opinie: Adolescenții dezvoltă propriile opinii și valori, care pot fi diferite sau chiar opuse față de cele ale părinților.

4. Schimbări emoționale: Adolescența este o perioadă de schimbări emoționale intense, care pot face comunicarea dificilă și imprevizibilă.

5. Influența grupului de prieteni: Adolescenții sunt puternic influențați de prietenii lor, iar această influență poate diminua importanța dialogului cu părinții.

Prin înțelegerea acestor provocări și lucrând constant la îmbunătățirea comunicării, sper să reușesc să deschid acele uși care ne vor permite să avem o relație mai strânsă și mai deschisă. Căutarea unui echilibru între a oferi sprijin și a respecta dorința de independență a fiicei mele este esențială în acest proces.

Această nouă perspectivă nu înseamnă că am lăsat totul la voia întâmplării

Încă mă irită când își lasă prosopul umed pe gresia din baie sau fire de par in chiuveta de la baie. Cu toate acestea, concentrându-ne mai ales pe lucrurile conteaza pentru amândouă  am reusit sa devin mai putin cicalitoare si sa dau un altfel de sentiment fiicei mele - acela de coechipieri, nu adversari.

mama fiica cearta

Cum sa castigi o controversa cu copilul tau adolescent: sfaturi strategice si intelepte

Ai o dispută cu copilul tau adolescent? Ei bine, nu incerca să câstigi fiecare controversă, dacă adolescentul tău are un punct de vedere. Dacă vrei ca ei să crească cu bune abilitati de gândire critică, eau nevoie să invete că sunt ascultati si că, uneori, pot avea dreptate.

Spune “uite, este evident ca acest lucru conteaza pentru noi amandoi, hai sa continuam discutia samabata dimineata (sau oricand).” O alta formulare buna este “chiar imi doresc sa discutam despre aceste lucruri, asa ca hai sa vorbim in momentul X,” – unele decizii necesita o buna gandire si este foarte important sa iti “modelezi” adolescentul in acest mod. Iata mai multe sfaturi esentiale si strategice pentru a castiva castigi o controversa cu un adolescent.

8 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 
Cum sa discutatam cu fetele despre sex .
6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Elena B. - mamica de adolescenti si redactor la Desprecopii -
Toate drepturile rezervate ©  Desprecopii.com 2024
referinte
www.psychologytoday.com
Building Resilience in Children and Teens: Giving Kids Roots and Wings Paperback – October 28, 2014
by Kenneth R. Ginsburg 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII