Fetele care nu sunt active sexual trebuie vaccinate impotriva HPV?

Fetele care nu sunt active sexual trebuie vaccinate impotriva HPV?

Fetele care nu sunt active sexual trebuie vaccinate impotriva HPV?

"Am auzit despre vaccinul HPV care se face fetelor adolescente. Dar nu sunt sigură că fiica mea de 14 ani are nevoie de el, pentru că nu este activă sexual. Ce ma sfatuiti sa fac?"

Incepand din 2020, vaccinul HPV (anti cancer uterin) este inclus in schema de vaccinare a copiilor.

- iată o întrebare frecventă a mămicilor din comunitatea Desprecopii - și iata răspunsul la aceasta mai jos:

- vei citi:
Cum și cui se administrează vaccinul HPV?
Fetele și băieții trebuie să facă vaccinul HPV
Ce este HPV si cum se transmite?

Cum și cui se administrează vaccinul HPV?

Incepand din 2020, vaccinul HPV (anti cancer uterin) este inclus in schema de vaccinare a copiilor.

Cancerul de col uterin o boala ce poate afecta femeile de orice varsta. Cancerul de col uterin reprezinta a doua cauza de cancer la femeile sub varsta de 45 ani din intreaga lume. Aceasta boala reprezinta inmultirea anormala si necontrolata a celulelor care acopera colul uterin (cervix). Specialistii au stabilit ca exista mai multe cauze care pot duce la aparitia cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventa cauza este infectia cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus - HPV).

Human Papilloma Virus - HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini - specialistii au descoperit pana acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele avant un potential oncogen deosebit de mare : tipurile 16 si 18.

Vaccinul HPV (Human Papilloma Virus - virusul Papiloma uman) are de fapt cea mai mare șansă de a proteja împotriva infecției dacă este administrat înainte ca o persoană să fie activă sexual.

Vaccinul HPV - bivalent, tetravalent și nonavalent, se face intramuscular. Se administrează în 2 sau 3 doze, între 9 și 26 de ani. Se poate face și mai târziu, la recomandarea medicului. Protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian, anal. Vaccinul tetravalent protejează și împotriva condilomatezei acuminate (vegetații veneriene).

Iată ce recomandă medicii:

 Pentru copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, vaccinul HPV se administrează în două serii pe o perioadă de 6-12 luni.

 Pentru adolescenți și adulți tineri (între 15 și 26 de ani la fete și 15–21 de ani la băieți), se administrează în trei serii pe o perioadă de 6 luni. Adulții tineri care prezintă un risc mai mare de a se infecta îl pot face până la 26 de ani.

Unele tulpini de HPV care se răspândesc prin contact sexual sunt cunoscute cauzatoare de cancer de col uterin, precum și cancere ale penisului, anusului, vaginului, vulvei, gurii și gâtului. Cercetări recente sugerează că HPV ar putea fi chiar legat de bolile cardiovasculare la femei.

Fetele și băieții trebuie să facă vaccinul HPV

HPV este extrem de frecvent, afectând mai mult de jumătate din persoanele active sexual la un moment dat în viața lor, adesea în perioada adolescenței și la 20 de ani.

Vaccinul se poate face la orice varsta, indiferent daca s-a inceput sau nu viata sexuala. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin incepand cu varsta de 12 ani, astfel incat ele sa fie protejate inainte de a-si incepe viata sexuala. Se recomanda ca vaccinul sa fie administrat in intervalul de varsta de 9 - 26 ani fiindca s-a demonstrat ca raspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut in intervalul 9 - 15 ani iar persoanele din intervalul 15 - 26 ani sunt cele mai expuse contactarii HPV prin activitate sexuala.

Ad-Extra3:

***

În timp ce o fată ar putea să nu fie activă sexual acum, probabil că va fi la un moment dat. Fetele se pot îmbolnăvi cu HPV în perioada adolescenței și apoi să dezvolte cancer mai târziu.

Este recomandat ca atât fetele, cât și băieții, să facă vaccinul HPV. Vaccinul ajuta la protejarea băieților cât și a fetelor de negi genitali și de cancerul legat de HPV.

Ce este HPV si cum se transmite?

Virusul Papilloma uman (HPV) este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala (ITS) din lume.
Exista mai mult de 150 de tipuri de HPV si fiecare are un numar. In cele mai multe cazuri, infectia cu HPV este inofensiva si va disparea singura - cu exceptia cazului in care sistemul imunitar al organismului este compromis, caz in care ar putea duce la probleme grave de sanatate.Mai departe...

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
In Exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021

referinte: American Journal of Obstetrics and Gynecology

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII