Vrei un copil inteligent? Lasă-l cat de des e posibil să fie desculț...

Vrei un copil inteligent? Lasa-l cat de des e posibil sa fie descult

Vrei un copil inteligent? Lasă-l cat de des e posibil să fie desculț...

Există dovezi științifice care susțin faptul că a mersul desculț este benefic pentru dezvoltarea intelectuală a unui copil, prin stimularea sistemului senzorial.

• In casă sau când vremea este caldă, de ce să nu le îngăduim celor mici să meargă desculți în locuri precum parcuri, plaje și peluze, unde nu există nicio amenințare iminentă pentru siguranța acelor dulci degețele? 

- vei citi:
Bebelușii nu au întotdeauna nevoie să poarte încălțăminte
Mergi desculț alături de copilul tău
Primii pasi ai bebelusului: mituri si adevaruri

Un copil descult?

Bineinteles, este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că micuții noștri se simt bine, sunt sănătoși și nu le este frig. Și da, este adevărat că locurile cum ar fi magazinele și toaletele publice nu sunt cele mai sanitare locuri pentru un bebeluș (sau pentru oricine).

Poate copiii tăi detestă pantofii; poate te-ai grăbit să ieși pe ușă încât ai uitat să le pui papucii; sau poate - doar poate - copilul tău nu poartă încălțăminte, deoarece abia a făcut primii pași și aceste straturi suplimentare nu par necesare!

Oricare ar fi motivul, un copil desculț sigur va atrage comentarii nedorite!

Dar, când vremea este caldă, de ce să nu le îngăduim celor mici să meargă desculți în locuri precum parcuri, plaje și peluze, unde nu există nicio amenințare iminentă pentru siguranța acelor dulci degetele?

Realitatea este că bebelușii nu au întotdeauna nevoie să poarte încălțăminte

Există dovezi științifice care susțin faptul că a fi desculț este de fapt benefic pentru dezvoltarea unui copil.

O echipa de medici americani au realizat un studiu care indică două sisteme senzoriale care sunt esențiale pentru dezvoltare:

- sistemul proprioceptiv (responsabil de conștientizarea corpului - gândire, mișcare și poziționare articulară)

- și sistemul vestibular (gândire, echilibrare și coordonare).

Când acoperim în mod constant talpile picioarelor copiilor cu încălțăminte, acoperim, de asemenea, mulți receptori senzoriali care contribuie la dezvoltarea acestor sisteme. Dacă permitem copiilor noștri să fie desculți, ei își expun picioarele la mai mult stimul, ceea ce ajută la întărirea tuturor celor de mai sus.

Mergi desculț alături de copilul tău

Așa că lasă copilul să-și arunce pantofii ori de câte ori este posibil. De fapt, avantajele mersului desculț nu se termină în copilărie, așa că scoate-ți și tu pantofi pentru a merge desculț alături de el. 

Creierul tău - și legătura dintre voi - ar putea beneficia, participand activ la dezvoltarea senzoriala.

► Citeste si Dezvoltarea senzoriala a bebelusului - importanta celor 5 simturi

Ad-Extra3:

Primii pasi ai bebelusului: mituri si adevaruri

Atunci cand vine vorba despre mersul bebelusului, toata lumea isi da cu parerea, da sugestii si face tot felul de presupuneri, ignorand adesea faptul ca fiecare bebelus are ritmul propriu de dezvoltare si propria personalitate. Asteptarile celor din jur sunt uneori contrariate de realitate, iar alteori, miturile construite in timp in jurul acestui subiect sunt pur si simplu daramate de evidente care ne uimesc. Mai departe...

Etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelușului

Iata care sunt etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelusului - in repere de dezvoltare si activitati de stimulare a activitatii senzoriale ale bebelusului - cu ghid pe luni.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.


Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII