Care sunt afecțiunile de sezon la copii și cum le tratăm?
-
Iarna a sosit și odată cu ea au aparut răcelile dar și restul afecțiunilor de sezon. Cabinetele medicilor și spitalele se umplu de copii în această perioadă a anului, deoarece facem tot posibilul pentru a ne menține familia sănătoasă.
Iată câteva informații de bază despre unele dintre cele mai frecvente afecțiuni de sezon și câteva sfaturi despre cum să le tratăm.
Răceala
Răceala este o infecție virală marcată de curgerea nasului sau congestie nazală, dureri în gât, tuse sau dureri de cap. De asemenea, copiii pot avea febră la începutul bolii. Răcelile sunt cauzate de numeroase tipuri de virusuri și pot apărea tot timpul anului, deși sunt mai frecvente în lunile de iarnă. Majoritatea răcelilor se înrăutățesc pe parcursul a 3-5 zile și apoi încep să se îmbunătățească cu rezolvarea completă a simptomelor în aproximativ 7-10 zile. De multe ori copiii răcesc de 10 sau mai multe ori pe an!
Cele mai multe răceli pot fi gestionate acasă, cu un pic de paracetamol pentru a face copilul să se simtă mai bine. Acesta ameliorează durerea de gât, reduce febra și este bine tolerat de stomac.
Bronşiolita / VSR
Bronşiolita este o infecție respiratorie virală comună la copiii mici. Se observă cel mai frecvent la copii cu vârsta sub 12 luni. Printre simptome se numără congestie nazală, tuse, febră de grad scăzut și respirație șuierătoare. VSR, un virus particular, este una dintre cauzele frecvente ale bronșiolitei, deși multe virusuri diferite pot provoca bronșiolita. Adesea începe similar cu o răceală obișnuită, după care progresează într-o boală mai gravă cu respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și deshidratare. Similar cu o răceală, simptomele tind să se înrăutățească în primele câteva zile și apoi încep încet să se îmbunătățească. Majoritatea copiilor pot sta acasă, dar unii vor trebui spitalizați din cauza problemelor de respirație sau deshidratare. Tusea în urma acestei boli poate dura două săptămâni sau mai mult. Nu ezita să duci copilul la un control!
Gripa
Gripa apare de obicei rapid, cu febră mare, tuse, dureri în gât, dureri de cap și dureri musculare. Febra durează adesea până la 5 zile. Există câteva medicamente antivirale disponibile pentru a ajuta la combaterea gripei; cu toate acestea, ele scurtează durata bolii cu doar 1-2 zile și trebuie începute prompt pentru a fi utile. În general, aceste medieri sunt recomandate doar copiilor cu risc pentru complicații mai grave sau spitalizare. Cel mai bun mod de a evita această boală este să te asiguri că fiecare membru al familiei face vaccinul antigripal și să mergi regulat cu copilul la pediatru.
Crupa infecțioasă
Crupa apare adesea brusc în miez de noapte. S-ar putea să te trezești cu copilul tușind tare, asemănătoare lătratului câinilor. Este posibil ca al tău copil să scoată un zgomot puternic în timp ce respiră - numit de medici stridor. Copiii cu tuse ușoară și moderată pot fi adesea ținuți acasă. Frecvent, simptomele crupei se vor îmbunătăți odată cu expunerea la aerul uscat răcoros sau la aer cald umed. În cazul copiilor cu tuse moderată până la severă sau cu dificultăți de respirație, crupa duce adesea la multe vizite la pediatru. Din fericire, poate fi tratată cu ușurință de medici.
Pneumonia
Spre deosebire de celelalte boli comune de iarnă, pneumonia este adesea cauzată de o infecție bacteriană. Se poate prezenta în mai multe moduri diferite. Uneori, începe ca o răceală care continuă să se înrăutățească, alteori va părea că starea copilului s-a îmbunătățit, când brusc se va agrava din nou. Dacă copilul tău e răcit timp de câteva zile și, deodată, apare o febră ridicată și o tuse înrăutățită, acesta ar putea fi un semn de pneumonie și ar trebui să-ți duci copilul la medic. De cele mai multe ori pneumonia poate fi tratată în regim ambulatoriu cu antibiotice, dar unii copii vor necesita spitalizare.
Faringita streptococică
Faringita streptococică este cel mai des observată la copiii cu vârsta școlară. Copiii prezintă frecvent dureri de gât, dureri de cap și dureri de stomac. Unii copii vor avea febră mare sau stări de vomă. Aceasta nu provoacă frisoane sau tuse. Pentru durerea de gât și reducerea febrei, tratamentul cu paracetamol administrat corect, conform greutății și vârstei copilului, poate ameliora simptomele.
Menținerea copiilor sănătoși și în afara cabinetului medical poate fi o provocare în lunile de iarnă. Învață-ți copilul regulile de igienă și cum să-și acopere gura (cu interiorul cotul) când tușesc sau strănută. Dacă ai un copil mic acasă, încearcă să eviți zonele aglomerate sau să vizitezi persoane despre care se știe că sunt bolnave. Dacă copilul este bolnav, ține-l acasă astfel încât să nu răspândească boala printre alți copii. În general, copilul se poate întoarce la școală după ce febra a dispărut de 24 de ore, iar simptomele se îmbunătățesc repede.
Ultimile 2 comentarii
buna ziua, multumim pentru articol, informatiile evidentiate in el ne sunt de foarte mare folos! cu totii trecem prin asa-numitele "afectiuni de sezon ", si noi adultii dar si copiii nostri! le tratam cu diverse: ceaiuri, siropuri, spray-uri, aerosoli... chiar am citit si comentariul d-nei ioana popescu si mi-a intarit oarecem increderea ca vad ca foloseste un nebulizator tot de la Omron, ma refer la increderea in aparat! noi folosim nebulizatorul C28 Plus, este cu compresor, isi face treaba eficient si avem in el un mare ajutor in tratarea acestor afectiuni!
buna, cu totii trecem prin problemele evidentiate in acest articol... este important ca afectiunea sa fie tratata corespunzator si corect iar tratamentul sa fie dat de catre un medic avizat! personal, am trecut cu fetita de la rosu in gat, nas infundat la bronsite, bronsiolite etc... dar lucrul acesta se intampla tuturor! de fiecare data tratamentul a fost recomandat de catre medic... de la siropu-uri, spray-uri, tratament cu aerosoli, am folosit de toate, ca si nebulizator am folosit U100 de la Omron care chiar ne-a ajutat pentru ca este super silentios si tratamentul i-l faceam fetitei si in somn...astfel nu statea! Multumim pentru articol!
Scrie un comentariu