Rolul alimentelor fortifiate în dezvoltarea celor mici

Rolul alimentelor fortifiate in dezvoltarea celor mici

Rolul alimentelor fortifiate în dezvoltarea celor mici

Grija pentru puiul tău începe cu alimentația.


Tu știai că de la vârsta de 6 luni și până la 3 ani, bebelușul tău are nevoie de 31 de vitamine și minerale esențiale pentru a se dezvolta armonios? Descoperă în cele ce urmează de la medicul pediatru dr. Irina Costache mai multe despre alimentația copilului la începerea diversificării.

Diversificarea

Micuțul tău crește pe zi ce trece, într-un mod alert, iar corpul lui are nevoie, pentru o dezvoltare normală, de o cantitate mult mai mare de micronutrienti esențiali per kg corp (vitamine și minerale). În cazul fierului, necesarul în primii ani de viață este de până la 5 ori mai mare față de un adult.

Începerea diversificării este o etapă importantă în creșterea bebelușului tău. Este momentul în care descoperă gusturi și texturi noi în contextul unor nevoi nutriționale mari în comparație cu un adult. Iată care sunt principiile de care trebuie să ții cont atunci când începeți să introduceți alimente solide în meniul bebelușului o dată cu începerea diversificării:

• De la vârsta de 6 luni și până la 3 ani, bebelușul tău are nevoie de 31 de vitamine și minerale esențiale pentru a se dezvolta armonios;
• Puiul tău are nevoie de aceleași minerale și vitamine ca adulții, dar într-o cantitate mai mare raportat la kg corp;
• Alimentele fortifiate au rolul de a ajuta la prevenirea carențelor care pot apărea în cazul unui aport insuficient de micronutrienti.

Sunt 31 de vitamine și minerale pe care micuțul tău trebuie să le primească după vârsta de 6 luni și până la vârsta de 3 ani, în principal din alimentele solide, ținând cont de:

• Dimensiunea foarte mică a stomacului;
• Necesarul foarte mare de micronutrienti raportat la kg corp;
• Faptul că dieta celui mic este limitată în această perioadă;
• Faptul că mulți micronutrienti nu se găsesc în toate alimentele, sau atunci când se găsesc sunt în cantitate prea mică, sau au o absorbție deficitară.

Care sunt vitaminele și mineralele de care au nevoie cei mici?

Copiii au nevoie de aceleași vitamine și minerale ca și adulții, dar cantitatea raportată la kg corp este mult mai mare în cazul copiilor:

• Necesarul de fier în alimentația celor mici este de până la 5 ori mai mare decât în cazul adulților;
• Necesarul de iod este de aproximativ 4,8 ori mai mare;
• Necesarul de acizi grași esențiali este de 1,5 ori mai mare;
• Necesarul de vitamina B1(Tiamina) este de 2 ori mai mare;

Așadar, cum putem fi siguri că un copil primește toți micronutrientii necesari?

Una dintre soluții o reprezintă alimentele fortifiate. Acestea asigura celor mici micronutrientii care contribuie la o creștere armonioasă și au rolul de a preveni carențele.

Știm că lipsa de fier poate conduce la anemie feriprivă, lipsa vitaminei D la rahitism, iar lipsa vitaminei B1(Tiaminei) la Beriberi.

Cel mai des întâlnite alimente fortifiate folosite în alimentația copilului sunt cerealele speciale, folosite în peste 80 de țări și care au rolul de a preveni carențele care pot apărea în cazul unui aport insuficient de micronutrienti.

Dragă mămică, nu uita: când ai nelămuriri, #intreabaspecialistul!

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️