4 motive pentru care părinții refuză să iși vaccineze copiii și 4 motive pentru care greșesc
Campaniile si fake-news-urile despre antivaccinare sunt considerate de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cele mai importante 10 amenințări la nivel mondial pentru sănătate. Vaccinarea este considerată una dintre cele mai eficiente si rentabile metode de evitare a răspândirii bolii. În prezent, 2-3 milioane de decese pe an sunt prevenite prin vaccinări și alte 1,5 milioane ar putea fi evitate dacă ar fi îmbunătățită acoperirea globală a vaccinurilor.
Iată care sunt 4 motive pentru care părinții refuză să își vaccineze copiii și 4 motive pentru care greșesc foarte mult.
veti citi
Cand părintii refuză să ofere copiilor un progres medical
Iată patru motive pentru care este important să iti vaccinezi copilul
Vaccinarea: intre stiinta, mituri, ne-adevaruri si conspiratii sharuite pe Facebook
Schema vaccinurilor in 2021: calendarul de imunizare a copiilor in Romania
4 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a numit recent vaccinarea drept una dintre cele mai importante 10 amenințări la nivel mondial pentru sănătate din 2019.
Cand părintii refuză să ofere copiilor un progres medical
Refuzul parintilor de a-si vaccina copiii este definit drept reticența sau refuzul de a vaccina, în ciuda disponibilității și accesului la vaccinuri. Acesta amenință cu a inversa orice progres înregistrat de-a lungul anilor în combaterea bolilor care pot fi prevenite prin vaccin.
Vaccinarea este considerată una dintre cele mai eficiente si rentabile metode de evitare a răspândirii bolii. În prezent, 2-3 milioane de decese pe an sunt prevenite prin vaccinări și alte 1,5 milioane ar putea fi evitate dacă ar fi îmbunătățită acoperirea globală a vaccinurilor. Cu toate acestea, în ciuda dovezilor copleșitoare disponibile la îndemână, parem ca mergem înapoi.
De exemplu, rujeola, o boală extrem de contagioasă și uneori chiar mortală a fost considerată eradicată în SUA în 2000. Cu toate acestea, 2019 a început cu unele dintre cele mai grave focare observate în ultimii ani. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 11 octombrie 2019, este de 18.426, dintre care 64 de decese.
Părinții refuză să își vaccineze copiii, iar acest lucru provoacă o preocupare din ce în ce mai mare pentru reapariția globală a bolilor care pot fi prevenite prin vaccin. Discutii lungi si tensionate pe forumul Desprecopii si unele studii au analizat diferitele motive pentru care părinții ezită să-și vaccineze copilul și, în timp ce acestea tind să varieze foarte mult între familii, pot fi rezumate la 4 categorii centrale.
► Motive religioase
In SUA de pilda doar 4 state din SUA nu oferă scutiri pentru vaccinări pentru credințe religioase, insa acest lucru reprezintă un obstacol cheie pentru cei care doresc să crească ratele de vaccinare din copilărie. Acest raționament este deosebit de dificil de a descuraja văzând că sunt direct legate de credințele religioase de bază și de lumea morală a părintelui, iar acestea sunt o alegere bazată pe ignoranță. De obicei, ezitarea ca urmare a istoriei religioase este legată de un refuz complet al tuturor vaccinurilor, mai degrabă decât de un anumit tip. In Romania, exista diverse comunitati religioase care militeaza impotriva vaccinarii.
►Credințe personale
Un alt motiv comun pentru părinții de a refuza sau întârzia vaccinarea copiilor lor este raționamentul personal. Deși doar câteva mii de state permit de fapt scutiri de vaccin din acest motiv, aceasta este una notabilă, deoarece oferă oportunitatea lucrătorilor din domeniul sănătății și practicienilor de a răspândi conștientizarea cu privire la urgența și importanța protejării copiilor lor prin aceste măsuri preventive. În timp ce poate fi dificil pentru cei mai mulți să înțeleagă, unii oameni cred că există un beneficiu în faptul că copiii lor contractează anumite boli.
Alți părinți pot crede că imunitatea naturală este mai bună / mai eficientă decât imunitatea dobândită prin vaccinare, iar acest lucru poate contribui la întărirea sistemului imunitar al copilului pe măsură ce crește la vârsta adultă. Alți părinți consideră că riscul de a contracta aceste boli este în mod natural neglijabil și, din acest motiv, efectele secundare negative ale administrării de vaccinuri pot depăși beneficiile.
Ad-Extra3:
► Probleme privind siguranța vaccinelor
Problemele de siguranță ar putea fi considerate cel mai mare motiv din spatele părinților care refuză vaccinurile. Aceste preocupări se bazează în mare parte pe informațiile pe care acești părinți le-au găsit în mass-media sau le-au primit prin gură. Indiferent de sursă, părinții sunt constant bombardați cu părerile altor persoane despre vaccinări, iar acest lucru poate fi extrem de copleșitor pentru părinți să descifreze pentru a putea lua propria decizie bine informată. Multe dintre aceste rapoarte că incertitudinea plantelor vizează siguranța vaccinului. Infamant, acum 6 ani, un medic a publicat un raport în The Lancet care pretindea o legătură între autism și vaccinuri (în special, vaccinul MMR pentru rujeolă, oreion și rubeolă). Acest studiu a făcut concluzii vagi care nu se bazau pe date valabile statistic - și astfel a fost retras curând de Lancet. Este vorba despre rapoarte de acest fel care pot determina părinții să refuze complet administrarea vaccinului.
► Nevoia de educație suplimentară:
Un alt motiv este că, în general, părinții doresc mai multe informații despre vaccinări pentru a conduce la luarea deciziilor în cunoștință de cauză, fiind conștienți atât de riscurile asociate, cât și de beneficiile. Într-un studiu publicat în 2005, aproximativ 1/3 dintre părinți și-au exprimat îngrijorarea pentru că nu au acces la informații suficiente, iar cei mai mulți dintre ei au avut dificultăți în a vorbi sau a înțelege informațiile de la medicul copilului lor. Mulți părinți doresc informații detaliate care sunt prezentate într-un mod faptic, fără părtinire.
Un rol important îl joacă și conspirațiile despre marile companii farmaceutice, care-s acuzate că-s interesate doar de profit și nu-i mai interesează sănătatea oamenilor.
Iată patru motive pentru care este important să iti vaccinezi copilul
Cu toate acestea, vaccinurile au o importanță extraodinara și acum, mai mult decât oricând, este crucial ca parintii sa fie corect informati. Imunizările pot salva viața copilului. Progresele medicale în știință înseamnă că în această zi și timp modern, copiii pot fi protejați împotriva bolilor mai grave ca niciodată. De fapt, mai multe boli care au ucis mii înainte au fost acum eradicate complet, iar multe sunt aproape de dispariție din cauza vaccinurilor eficiente.
Vaccinările sunt sigure și eficiente.
Vaccinurile sunt administrate după testari îndelungate și atente de către medici, oameni de știință și cercetători din domeniul sănătății. Chiar dacă vaccinurile vor provoca un anumit disconfort și durere, acesta este adesea minim în comparație cu durerea și disconfortul cauzate de aceste boli. Orice reacții adverse ale acestor vaccinări, cum ar fi reacțiile alergice, sunt extrem de rare, iar beneficiile pentru prevenirea bolilor de a primi vaccinuri sunt de fapt mult mai mari decât efectele secundare posibile pentru aproape toți copiii.
Vaccinurile copilăriei contribuie la imunitatea colectivitatilor
Imunitatea este un act de sănătate publică care este esențial pentru sanatarea comunitatii. Înseamnă că există un punct în care o cantitate suficientă de oameni sunt imuni la o infecție, pentru a preveni alte persoane (care nu sunt imune) să fie infectate.
Odată ce o proporție mare dintr-o comunitate este imună la o boală, aceasta poate reduce transmiterea acestei boli și poate proteja persoanele vulnerabile. Prin urmare, vaccinarea copilului dvs. nu numai că vă ajută propriul copil, dar vă poate ajuta și pe toți să vă asigurați siguranța.
Imunizările pot economisi timp și bani
Copiilor cu boli care pot fi prevenite prin vaccin, li se poate refuza participarea la anumite școli. În plus, debutul unor vaccinuri - boli prevenibile poate duce, de asemenea, la dizabilități pe termen lung și acest lucru poate avea un efect financiar în facturile medicale, îngrijirea și timpul pierdut la locul de muncă. Prin urmare, obtinerea vaccinate este o investiție bună și este de obicei acoperit de asigurare.
Poate cel mai important dintre toate, este că atunci când alegi să nu-ți vaccinezi copilul, nu numai că îi faci rău potențial, ci expuneți și alți copii și familii la boli care nu ar trebui să mai aibă un loc in ziua de azi. Aceasta face ca vaccinarea să nu fie o alegere personală, ci o alegere care afectează întreaga populație.
Dacă ar fi să fie o conspirație, companiile Pharma ar fi interesate să nu se vaccineze, pentru că consumul de medicamente pentru a rezolva un caz de boală este incomparabil mai mare decât costurile unei doze de vaccin
Vaccinarea: intre stiinta, mituri, ne-adevaruri si conspiratii sharuite pe Facebook
Desi exista informatii contradictorii, in principiu, vaccinurile recomandate uzual in copilarie sunt sigure si eficiente. Mai mult, riscurile de probleme serioase in urma imunizarii sunt mult mai mici decat cele pe care le au bolile respective pentru copil. La fel ca toti parintii, si dumneavoastra doriti sa faceti tot ce puteti pentru a mentine sanatatea copilului.
Desi stiti ca imunizarea completa a copilului la momentul potrivit este o metoda importanta de a atinge acest scop, poate aveti indoieli despre siguranta si eficienta vaccinurilor. Iata sfatul autorizat de la Desprecopii.com:
Schema vaccinurilor in 2021: calendarul de imunizare a copiilor in Romania
Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. In Romania, vaccinarea nu este ogligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile.
Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Iata schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania 2021
► Citeste si Ce trebuie să știe părinții despre vaccinurile COVID pentru copii
4 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii
Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente
Reactii adverse dupa vaccin
De ce sa ne vaccinam copiii - 15 argumente
autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2021
WebMd, American Journal of Pediatrics
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII