Iată ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești insărcinată
Din momentul în care afli că ești însărcinată - trebuie să te gândești cum îți poți proteja cât mai bine sarcina. Iar dacă ești angajată, e bine să știi ce drepturi ai la locul de muncă.
Eşti insarcinată? Iată ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești însărcinată.
veti citi
Esti insarcinată? Iată ce drepturi ai la locul de muncă
Ai dreptul la ore libere pentru controale medicale
Cum poți beneficia legal de cele 16 ore când ești însărcinată
Concediul de risc maternal
Concediul medical
Reducerea programului cu o pătrime
Pauze pentru relaxare când ești însărcinată
Despre drepturile legale a tinerei mamici
Esti insarcinată? Iată ce drepturi ai la locul de muncă
DIn momentul in care afli ca esti insarcinata - trebuie sa te gandesti cum iti poti proteja cat mai bine sarcina. Iar daca esti angajata, e bine sa stii ce drepturi ai la locul de munca. Conform site-ului de cariere Ejobs.ro - iata ce drepturii ai la locul de muncă dacă ești însărcinată - citeste si Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata...
E nevoie să faci mici schimbări la job din momentul în care ai anunțat că ești însărcinată. Acestea țin în principal de timpul dedicat lucrului. Noi te ajutăm să-ți cunoști toate drepturile și să știi ce așteptări să ai de la compania pentru care lucrezi.
Ai dreptul la ore libere pentru controale medicale
După ce ai anunțat oficial angajatorul că ești însărcinată ai dreptul la 16 ore libere pe lună pentru a merge la controalele medicale de urmărire a sarcinii, în cazul în care aceste vizite medicale nu se pot face în afara programului de lucru.
Așadar, scutirea de 16 ore pe lună este un drept necesar al tău ca viitoare mamă. Pentru tați nu există un drept prevăzut de lege pentru a merge la controalele medicale, dar participarea lor atât la ecografii, cât și la cursurile prenatale este benefică. Chiar se spune că unii bărbați manifestă simptome de sarcină, prin simpatie cu partenera lor (Sindromul Couvade), iar implicarea lor în perioada pre-natală îi ajută să înțeleagă mai bine care e misiunea lor.
Cum poți beneficia legal de cele 16 ore când ești însărcinată
Completează o cerere către Directorul General înainte de fiecare consult și apoi aduci dovada (copie factură, adeverință medic, etc). Unele companii îți cer să completezi și o cerere generală în momentul în care anunți că vei începe să lipsești pentru a merge la consultațiile medicale.
Ad-Extra3:
Concediul medical
Acest concediu de 126 de zile îl poți în perioada prenatală dacă mediul de lucru reprezintă un factor de risc pentru buna dezvoltare a copilului. Dar dacă sarcina îți permite să lucrezi până în luna a 9-a poți lua concediul medical în post natal și apoi să începi concediul de îngrijire copil (CIC).
Concediul de risc maternal
Iată în ce condiții poți beneficia de concediul de risc maternal și ce trebuie să faci:
► Lucrezi într-un mediu unde ești supusă unor agenți care afectează sănătatea ta sau sănătatea și dezvoltarea fătului (agenți fizici ca: șocuri, vibrații, manipulări mase grele, agenți biologici sau chimici cancerigeni și/sau mutageni, procedee industriale cauzatoare de cancer, lucru de noapte sau în subteran etc), iar felul muncii sau durata expunerii nu poate fi modificată.
► Starea ta fiziologică nu este prea bună, prin urmare e nevoie să notifici în scris angajatorul, anexând și documentul emis de medicul de familie sau medicul specialist.
► În perioada în care beneficiezi de acest concediu de risc maternal ești obligată să depui la angajator în termen de 5 zile documentele emise de medicul de familie/specialist cu privire la situația ta actualizată.
► Concediul de risc maternal recomandat de la medic se plătește cu 75% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Reducerea programului cu o pătrime. Cât vei sta la birou?
Acest drept se acordă la recomandarea medicului, în cazul în care nu poți îndeplini norma întreagă de muncă din motive de sănătate. Este important de știut că veniturile salariale nu vor fi reduse, ci vor rămâne la același nivel, fiind suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Un subiect intens dezbătut pe forumul Desprecopii este: „De la câte săptămâni de sarcină poți cere reducerea programului de lucru și cât timp vei sta la birou: 6 sau 7 ore?” Dacă ai indicație de la medicului de medicina muncii, intri imediat după anunțarea sarcinii la program redus. În ceea ce privește programul, OUG 96/2003 care include normele de protecție a maternității spune că acesta se poate reduce cu o pătrime. Așadar din cele 8 ore sunt reduse 2 ore. Asta înseamnă că în cele 6 ore rămase nu este inclusă pauza de masă de o oră, dar ține de compania în care lucrezi dacă contorizează fiecare minut sau este flexibilă cu timpul.
Pauze pentru relaxare când ești însărcinată
La fiecare oră de lucru este indicat să iei 10 minute de pauză. În sarcină, chiar este imperativ să ții cont de aceste pauze menționate și în Raportul privind protecția maternității la locul de muncă. Astfel îți asiguri o bună circulație sangvină, un tonus muscular și reduci disconfortul abdominal.
Mai multe detalii despre concediul de maternitate şi indemnizaţie citiţi aici.
Ai intrebari despre cum poti obtine aceasta indemnizatie? Pune intrebarile pe forumul nostru de consultatii legale.
8 intrebari frecvente despre CIC si indemnizatie
Esti proaspata mamica si ai o multime de intrebari despre CIC sau indemnizatii? Iata 8 intrebari frecvente la care vei gasi un raspuns. Ai o alta intrebare? Indrazneste si intreaba, ne vom stradui sa iti raspundem - click aici pentru intrebari si raspunsuri despre condediul de ingrijre al copilului si indemnizatie.
Despre drepturile legale a tinerei mamici, mai citeste
Indemnizatia pentru cresterea copilului in 2023 - cine beneficiaza si cum se acorda
Ajutor de la stat pentru femeile care devin mame in 2023. Iata cine poate beneficia de programul Trusoul Nou-nascutului
Ce este concediul de risc maternal si cine poate beneficia de acesta - sfaturi utile pentru femeile insarcinate
Sunt analizele medicale din timpul sarcinii gratuite chiar si pentru femeile care nu au platit cotizatia la CNAS? - iata ce trebuie sa stii
Legislatia gravidelor si a proaspetelor mamici
Documente necesare gravidutelor si proaspetelor mamici aflate in CIC
Tipuri de concedii pentru cresterea copilului
Forumuri de discutii - cu multe sfaturi si multa sustinere
Probleme legislative - forum de intrebari si raspunsuri.
Legi, drepturile gravidelor, indemnizatia de maternitate si crestere a copilului, sau alte probleme de natura juridica.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
autor: Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Am o sarcina cu risc obţinuta prin fiv ce drepturi am daca şefa ma pus la 4 ore
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII