Copilul tău este reflexia ta și e in mainile tale să il inveți aceste 5 lucruri esențiale - sfatul psihologului

Copilul tau este reflexia ta si e in mainile tale sa il inveti aceste 5 lucruri esentiale - sfatul psihologului

Copilul tău este reflexia ta și e in mainile tale să il inveți aceste 5 lucruri esențiale - sfatul psihologului

Copilul tău este reflexia ta și e in mainile tale să il inveti aceste lucruri esentiale  care il vor ajuta sa ajungă un adult fericit de propria sa viată si realizări.

Din perspectiva mea de mamă si de psiholog specializat in parenting, iată care cred eu că e cel mai important lucru care il putem face pentru copilul nostru si ce trebuie să ne invătam copiii cu prioritate - 5 lucruri care il vor invata sa fie un adult fericit.

veti citi
Cel mai important lucru pe care il facem pentru copiii noștri
Dar ce ar trebui să ii învățăm de fapt pe copiii nostri?
Să ii invățăm curiozitatea de a învăța
Să ne invătăm copiii corect despre rolurile de gen
Să ne invătăm copiii să nu isi piardă identitatea
Invată-ți copilul să fie recunoscator pentru lucrurile bune care i se intamplă
Invată-ti copilul despre increderea în sine și respectul de sine
Cum creștem stima de sine si încrederea copilului

Cel mai important lucru pe care il facem pentru copiii noștri

Pe masura ce devenim parinti tot mai intelepti... (pentru ca invatam aproape in fiecare zi cate ceva din meserie de parinte...), ne dam seama ca NU ceea ce facem pentru copiii nostro este cel mai important ci ceea ce ii invatam sa faca pentru ei insisi  - pentru ca asta ii va face pe ei, mai tarziu, oameni realizati si fericiti in viata. 

Copaci necesită semințele să fie plantate în mod corect și hrănite, numai atunci vor crește pentru a da roade. Alături de a-i face disciplinați, este important să modelam personalitatea copiilor și, de asemenea, să îi pregatim pentru viitor, astfel încât aceștia să învețe să se ridice singuri când cad. Si trebuie sa ii invatam nu numai ce să spună, ci și ce NU să spună.

Dar ce ar trebui să ii învățăm de fapt pe copiii nostri?

Copilul tău este reflecția ta. Fiecare părinte știe ce este cel mai bine pentru copilul lor și nu există o listă „De făcut” din „Cartea parintilor si copiilor perfecti”, dar iată câteva elemente esențiale absolute care adesea sunt lăsate pentru copii să afle despre ei înșiși, iar unii nu învață niciodată valoarea acesteia.

1. Să ii invățăm curiozitatea de a învăța

Arată-i copilului tău cât de interesant este sa realizeze ceva cu mana si minte lui. De aceea, arata-i cum se fac lucrurile - du-l la fabrici, muzee si de asemenea, vizitează librării și muzee atunci când călătorești în străinătate.

Ad-Extra3:

2. Să ne invătăm copiii corect despre rolurile de gen

Adesea, fetele sunt învățate că sunt egale cu băieții. Fetele sunt educate, antrenate pentru a juca sport care erau jucate doar de bărbați chiar și cu 30 de ani în urmă și sunt așteptate să își modeleze cariera așa cum fac bărbații, pe lângă faptul că trebuie sa joace perfect rolul de femeie.

Dar băieții li s-a spus vreodată că sunt egali cu fetele? Trebuie să-i învățăm pe fiii noștri că și ei pot face treburile casei. Trebuie sa ii invatam sa gătească și să facă curățenie și să împărtășească responsabilități, pentru că băieții sunt la fel de buni ca fetele, iar independența nu necesită un rol de gen.

3. Să ne invătăm copiii să nu isi piardă identitatea

Este o tendință comună pentru copii, de fapt pentru fiecare vârstă, de a ii copia pe altii insa trebuie sa ii invatam sa isi pastreze personalitatea si modul lor unic de a fi, fara a fi niste copiatori.

In plus, intotdeauna vor exista oameni care vor avea o influență greșită, dacă nu esti un caracter puternic.

Încă din copilărie, antrenează-i pentru a lupta împotriva frustrărilor și pentru a nu renunța, pentru că trebuie să încerci din greu să treci pe partea pozitivă a vieții. Vor fi experiențe proaste și care parte pe care le arăți este ceea ce vor purta în inima lor; să înveți de la ea sau să fii rănit de ea.

Citeste si Invata-ti copilul aceste 7 legi spirituale care il vor ajuta sa atinga succes si implinire

4. Invată-ti copilul despre increderea în sine și respectul de sine

Ne place să vedem copiii noștri in rol de invingatori fie că este vorba de un examen sau de orice competiție și trebuie lăudați atât cât găsim nevoia de a fi apreciați. Însă excesul de laudă și răsfăț poate duce la încredere excesivă și narcisism și este foarte esențial să îi invatam sa fie modesti.

Un scenariu alternativ ar fi îndoiala de sine, atunci când copilul tau nu are deloc încredere să facă o încercare. Trebuie să-i învățăm pe copii să rețină pozitivitatea și să rămână concentrați. Nimeni nu trebuie să fie perfect și pur și simplu nu ar trebui să încetăm să încercăm niciodată.

Pe de alta parte, si esecurile sunt folositoare  - chiar daca dor - desi ceea ce doare mai mult decât încercările eșuate sunt părinții dezamăgiți. Învață-ti copilul sa se iubeasca pe el insusi si sa ii respecte pe cei din jur pentru ce pentru cine sunt și nu pentru ce pot face alții pentru ei. Citeste 10 complimente de care are nevoie copilul tau

5. Invată-ți copilul să fie recunoscator pentru lucrurile bune care i se intamplă

Invata-ti copilul sa aprecieze ce fac altii bun pentru el. Trebuie sa stie sa isi ceara scuze atunci când greșește și să accepte scuzele celorlalți.  Explica copilului tau de este binecuvantat si de ce trebuie sa fie recunoscator pentru asta.

Abia când ești fericit cu lucrurile mărunte din viață, poți învăța să trăiești in armonie cu tot ce ti se intampla. Citeste 6 feluri în care ne putem învăța copilul despre gratitudine - sfatul psihologului 🙏

Citeste in continuare 

Cum creștem stima de sine si încrederea copilului - merita citit si:

Lauda in context: un mod eficient de a da incredere copilului tau
Puterea optimismului pentru un copil: de ce rezultatele sale sunt rezultatul increderii in sine
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Referinte: The Journal of Psychology

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII