Dependența digitală a copiilor din generația Alpha

Dependența digitală a copiilor din generația Alpha

Generația Alpha, numită și iGenerația, este cea mai influentă generație a secolului XXI.

Generația Alpha sunt copiii născuți între anii 2010 și 2025 - prima generație care s-a născut în întregime în secolul XXI. Ei sunt, de asemenea, cunoscuți ca iGeneration (iGenerația), fiind copiii Milenialilor.

Generația Alpha utilizează smartphone-uri și tablete în mod natural. Acești copii s-au născut având mereu la îndemână dispozitive inteligente și aplicații. Ei nu știu și nici nu-și pot închipui viața fără ele. Nu le este teamă de tehnologie sau să atingă butoane pentru a afla ce întrebuințare au. Generația Alpha învață prin practică.

Potrivit unui studiu realizat de IEEE (1), mai mult de jumătate dintre părinții milenari din diferite regiuni geografice, se simt confortabili ca ai lor copii din Generația Alpha să utilizeze și să poarte dispozitive de urmărire a sănătății.

Dependența copiilor de social media

În timp ce noi condamnăm dependențele tradiționale asociate cu fumatul și alcoolismul, nu prea recunoaștem dependența de social media și efectele negative asociate. Copiii și adolescenții vorbesc, se plimbă, mănâncă și dorm în stilul de viață "social media", în măsura în care se lipsesc total de bucuriile vieții.

Nevoia de a se simți plăcuți și iubiți online, depășește acum tot ceea ce este integrat în experiența reală a vieții. Ca atare, devin deprimați dacă au parte de câteva ore fără a fi conectați online. Platforma virtuală a devenit viața socială în sine, iar cei mai afectați sunt tinerii din generația Alpha.

Aparenta dependență față de social media (și efectele sale negative) este atribuită naturii omniprezente a dispozitivelor mobile dar și costului redus al internetului. Conform wearesocial(2), numărul utilizatorilor de internet din întreaga lume a depășit pragul de 4 miliarde la începutul anului 2018. Populația globală(3) la acea dată era de aproape 8 miliarde. Dintre aceștia, peste 3 miliarde (40%) au avut instalată o platformă social media.

Efecte secundare ale dependenței de social media în rândul copiilor

Utilizarea excesivă a telefoanelor inteligente este cunoscută că provoacă diverse probleme de sănătate, atât direct cât și indirect. Tinerii petrec adesea multe ore într-o singură poziție lucru care nu aduce niciun beneficiu organismului.

Adesea, obiceiul are impact și asupra altor aspecte ale vieții, cum ar fi mâncatul nesănătos, devenind astfel, victime ale obezității. De asemenea, tinerii dependenți de social media dorm mai puțin, ceea ce poate duce la rezultate şcolare scăzute - utilizarea dispozitivelor media chiar înainte de culcare afectează calitatea somnului.

Dependența de social media poate provoca dureri de cap în rândul copiilor

Mulți părinți sunt îngrijorați de timpul pe care copiii îl petrec în fața dispozitivelor media. Ecranele luminoase cu siguranță pot declanșa dureri de cap(4) și migrene la copii, de aceea, încurajați-l să facă pauze dese, să se ridice pentru a se întinde și să aibă o perioada delimitată în care poate folosi telefonul/tableta.

Cefaleea în rândul copiilor și adolescenților devine o afecțiune tot mai frecventă. Aproape 80% - 90% dintre copii se confruntă cu dureri de cap până la vârstă de 15 ani, dar acestea pot începe chiar de la vârsta de patru ani, a spus dr. Kishore Kotha, consultant neurolog pediatru, BGS Gleneagles Global Hospital.

Dr. Prashanth, consultant neonatolog și medic pediatru la Spitalul Apollo, Bannerghatta Road, spune că durerile de cap au devenit obișnuite printre copii în aceste zile, de la preșcolari până la adolescenți. În timp ce migrenele sunt în cea mai mare parte ereditare și apar o dată cu înaintarea în vârstă, durerile de cap pot fi cauzate de multele ore petrecute în fața dispozitivelor digitale.

Prea mult timp petrecut în fața micilor ecrane poate duce la o senzație de mâncărime, oboseală, arsursă și presiune la nivelul ochilor. Durerile de cap, oboseala, vederea încețoșată sau dublă, pierderea focalizării și durerea de gât sunt alte amenințări pentru copiii care folosesc ecranele prea des și pentru o perioadă prea lungă de timp.

Referinte:
(1)
https://transmitter.ieee.org/generation-ai-2018-second-annual-study-of-millennial-parents-of-generation-alpha-kids/
(2)
https://wearesocial.com/blog/2018/01/global-digital-report-2018
(3)
http://www.worldometers.info/world-population/
(4)
 https://www.deccanchronicle.com/nation/current-affairs/290419/addiction-to-digital-gadgets-may-be-causing-headaches-among-children.html

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente