Migrenele la adolescenți

Migrenele la adolescenți

Migrena este o tulburare frecventă în anii adolescenței. Aceasta poate reduce semnificativ calitatea vieții copilului afectat, cu impact negativ asupra performanțelor școlare și socializării.

Deoarece durerea cronică produce stres și modificări ale stării de spirit și comportamentului, migrena adolescentului afectează adesea întreaga familie.

Activitățile zilnice legate de muncă, educație și petrecerea timpului liber se schimbă din cauza introducerii dispozitivelor electronice în viața și societatea umană. Acest proces afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adolescenții, care utilizează tot mai des aceste dispozitive (1,2). Televizorul, telefoanele inteligente, jocurile video și laptopurile sunt printre cele mai populare dispozitive folosite pentru socializare (in special ultimele doua (3)), petrecere a timpului liber, învățare, muncă, incluziune socială și acceptare.

Se estimează că până la 10% (4) dintre copiii de vârstă școlară au migrene. În momentul în care împlinesc 17 ani, până la 8% (5) dintre băieți și 23% (6) dintre fete au prezentat o migrenă. Mai mult de 50% (7) dintre persoane raportează migrene după vârsta de 30 de ani.

Este important să conștientizăm că și adolescenții au migrene.

Ce tipuri de migrenă apar la adolescenți?

Există două tipuri principale. Migrena fără aură (numită migrenă comună) și migrena cu aură (numită migrenă clasică). La copiii mici, migrena începe deseori după-amiază. Pe măsură ce copilul crește, migrena începe adesea dimineața devreme.

Ce este o aură?

O aură este un semn de avertizare că urmează să înceapă o migrenă. Aura apare, de obicei, cu aproximativ 30 de minute înainte de a debuta migrena. Cele mai frecvente aure sunt vizuale și includ vedere încețoșată sau distorsionată, puncte oarbe sau culori vii, intermitente sau în mișcare. Alte aure pot include schimbări în capacitatea de a vorbi, mișca, auzi, mirosi, gusta sau atinge. Aura durează aproximativ 20 de minute.

Ce cauzează o migrenă?

Până de curând, s-a crezut că migrena este cauzată de dimensiunea schimbătoare a vaselor de sânge din creier. Aceste modificări fie măresc sau scad fluxul de sânge, declanșând apoi alte modificări. Astăzi, migrena se consideră a fi o disfuncție cerebrală - o tulburare care afectează în principal creierul și nervii, dar și vasele de sânge. "Defecțiunea" este cauzată, în parte, de eliberarea substanțelor chimice din creier. Una dintre aceste substanțe chimice este serotonina. Acest ciclu de schimbări provoacă inflamația și durerea.

Migrena este genetică. Adolescenții care au un istoric de migrenă în familie (mai ales migrenă cu aură) sunt mai predispunși la migrene decât cei care nu au un astfel de istoric.

O migrenă poate provoca disconfort și poate interfera cu activitățile zilnice. Cu toate acestea, de regulă, aceasta nu cauzează daune ale organismului. Migrenele nu sunt legate de tumori cerebrale sau accidente vasculare cerebrale.

Care sunt factorii declanșatori ai migrenei?

Ca și în cazul simptomelor, factorii declanșatori ai migrenei pot varia dramatic și nu există o listă definitivă care să poată fi aplicată oricărui pacient - cu atât mai puțin unui copil sau unui adolescent. Este important să documentați aceste sensibilități într-un jurnal al durerii și să discutați cu medicul.

Lucrurile care declanșează migrena diferă de la o persoană la alta. Cu toate acestea, unii factori declanșatori comuni includ:

Stresul - în special în ceea ce privește școala (activități extra-școlare, prieteni, agresiune) și probleme de familie. Analizarea cu atenție a ceea ce cauzează stresul poate ajuta la determinarea factorilor de stres ce trebuie evitați. În unele cazuri, poate fi necesar un consilier pentru a determina cauza stresului. Gestionarea stresului include exerciții regulate, odihnă și o dietă adecvata.

Lipsa somnului - scade energia necesară pentru a face față stresului zilnic. Recomandarea este de 8 ore de somn pe timp de noapte.

Menstruația - modificările hormonale normale cauzate de ciclul menstrual pot declanșa o migrenă.

Modificări ale meselor - înfometarea şi mai ales săritul peste o masă poate provoca migrene. Consumul a trei mese regulate pe zi poate ajuta.

Cofeina - durerea de cap este un simptom major al ingerării dar și renunțării la cofeină. Dacă încercați să reduceți cofeina, făceți-o treptat.

Schimbările meteorologice - fronturile de furtună sau schimbările în presiunea barometrică pot declanșa o migrenă la unii oameni.

Medicamentele - unele medicamente, cum ar fi contraceptivele orale, tratamentele pentru astm și stimulentele (inclusiv multe dintre medicamentele folosite pentru a trata tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție [ADHD]) pot provoca ocazional o migrenă. Dacă sunteți de părere că medicamentele cauzează dureri de cap adolescentului vostru, adresați-vă medicului.

Alcoolul - poate determina extinderea arterelor cerebrale, rezultând o migrenă.

Călătoriile - răul de mișcare poate declanșa adesea o migrenă.

Dieta - anumite alimente sau aditivi alimentari pot declanșa o migrenă. Aceste alimente includ brânzeturile maturate, pizza, crenvuștii, alimentele și băuturile care conțin cofeină, inclusiv ciocolata, ceaiul, cafeaua, cola, și alimente care conțin glutamat monosodic (MSG). Amintiți-vă ce mâncăruri au fost consumate înainte de apariția migrenei, poate ajută la identificarea posibililor factori declanșatori.

Schimbările în rutina obișnuită - lipsa somnului, călătoriile sau un examen de exemplu, pot declanșa o migrenă.

Utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice - majoritatea plângerilor legate de sănătate, asociate cu utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice în rândul adolescenților includ durerea de cap (8,9), una dintre cele mai importante probleme de sănătate din întreaga lume, din cauza asocierii sale cu rate crescute de depresie și anxietate (10). Există mai multe clasificări pentru durerea de cap, iar printre adolescenți, cea mai răspândită este durerea de cap primară, care include migrena și durerile de cap de tip tensional (11).

Referințe:
(1) Costigan AS, Barnett L, Plotnikoff RC, Lubans DR. The health indicators associated with screen-based sedentary behavior among adolescent girls: a systematic review. J Adoles Health 2013; 52(4):382-392. [ Link ]
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1054139X12003242
(2) Hakala PT, Saarni LA, Punamaki RL, Wallenius MA, Nygard CH, Rimpela AH. Musculoskeletal symptoms and computer use among Finnish adolescents pain intensity and inconvenience to everyday life: a cross-sectional study.BMC Musculoskel Disord 2012; 13:41. [ Link ]
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-13-41
(3) Barbosa Filho VC, De Campos W, Lopes ADS. Epidemiology of physical inactivity, sedentary behaviors, and unhealthy eating habits among Brazilian adolescents: a systematic review. Cien Saude Colet 2014; 19(1):173-193. [ Link ]
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1413-81232014000100173&script=sci_arttext
(4)
http://www.migraineresearchfoundation.org/Migraine%20in%20Children.html
(5)
http://www.migraineresearchfoundation.org/Migraine%20in%20Children.html
(6)
http://www.migraineresearchfoundation.org/Migraine%20in%20Children.html
(7)
http://www.migraineresearchfoundation.org/Migraine%20in%20Children.html
(8) Torsheim T, Eriksson L, Schnohr CW, Hansen F, Bjarnason T, Valimaa R. Screen-based activities and physical complaints among adolescents from the Nordic countries. BMC Public Health 2010; 10:324. [ Link ]
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-10-324
(9) Oksanen A, Metsahonkala L, Anttila P, Aromaa M, Japplia E, Viander S, Salminen J, Helenius H, Sillanpaa M. Leisure activities in adolescents with headache. Acta Paediactr 2005; 98(1):609-615. [ Link ]
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1651-2227.2005.tb01947.x
(10) hEdwards RR. Individual differences in endogenous pain modulation as a risk factor for chronic pain. Neurology 2005; 9(65):437-443. [ Link ]
https://n.neurology.org/content/65/3/437.short
(11) Rho Y, Chung HJ, Lee KH, Eun BL, Eun SH, Man SO, Kim WS, Kim YO, Park HJ, Kim HS. Prevalence and Clinical Characteristics of Primary Headaches Among School Children in South Korea: A Nationwide Survey.Headache 2012; 52(4):592-599. [ Link ]
https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1526-4610.2011.02001.x

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente