Iritațiile de funduleț ale bebelușilor - de ce apar, prevenire și cum le tratăm -sfatul medicului dermatolog

Iritatiile de fundulet ale bebelusilor - de ce apar, prevenire si cum le tratam - sfatul medicului dermatolog

Iritațiile de funduleț ale bebelușilor - de ce apar, prevenire și cum le tratăm -sfatul medicului dermatolog

Bebe are fundulețul iritat? Ei bine, are are un motiv serios pentru a plânge

Iritația de la scutece afectează aproximativ 35% din bebeluși și poate recidiva frecvent. Cand e vorba despre o iritatie a funduletului, bebelusul are fesele rosii iar pielea este crapata pe alocuri. Avem deci de a face cu o iritatie a feselor. Iar ca sa nu se mai intample astfel de irtiatii, parintii unui belelus trebuie sa inteleaga ce anume provoaca o astfel de iritatie dureroasa.

veti citi:
Funduleț iritat? Bebe are un motiv serios pentru a plânge
Ce anume irită fundulețul bebelușului?
Cum tratătam iritația de funduleț a bebelușului
Iritațiiile produse de scutece: dermatite, eczema, infecții - ghid

Funduleț iritat? Bebe are un motiv serios pentru a plânge

Cand bebelusul plange, scanceste si este nefericit, una din motivele care stau la baza acestei indispozitii este o iritatie a funduletului.

Cand e vorba despre o iritatie a funduletului, bebelusul are fesele rosii iar pielea este crapata pe alocuri. Avem deci de a face cu o iritatie a feselor. Iar ca sa nu se mai intample astfel de irtiatii, parintii unui belelus trebuie sa inteleaga ce anume provoaca o astfel de iritatie dureroasa.

Ce anume irită fundulețul bebelușului?

Iritatia de scutec este de obicei cauzata de o combinatie intre

- umeazeala (prea multa),
- aer (prea putin),
- frecare
- agenti iritanti (care pot fi de la urina pana pana la produsele de baie, detergentii cu care speli haintele bebelusului)

Sunt multe tipuri de iritatie de scutec de la dermatita iritanta (care este cel mai frecvent intalnita), la dermatita cauzata de candida (iritatie de un rosu intens in spatiul dintre abdomen si coapse), la impetigo (pustule mari sau cruste care acumuleaza lichid din care se scurge un lichid  galbui inaite de a se forma o crusta) si intertrigo (o zona tosie de piele din care se poate scurge un lichid alb-galbui).

In multe discutii de pe forumul mămicilor de bebelusi de la Desprecopii - putem sa vedem că mamicile cred ca scutecele de unica folosinta provoaca aceste iritatii.
Ei bine, da si nu. Celuloza din care sunt facute aceste scutece nu e iritantă si in general este atent testata de producatori. Dar, in unele scutece, sunt impregnate lotiuni care inmoaie pielea bebelusului. Alte scutece contin alcool sau parfum. De fapt exact aceste substante pot agresa epiderma bebelusului si trebuiesc evitate. Cand cumparati scutece, cumparati scutece de calitate - cele ieftine sunt de obicei mai greu de suportat de pielea fina a bebelusului.

O alta situatie care poate sta la baza unei iritatii a funduletului sunt dintisorii.

Aparitia dintisorilor poate provoca uneori diaree bebelusului iar germenii se produc foarte repede - iritand pielea super fina a bebelusului) In general, iritatia dispare cand dintisorul a iesit. Citeste Dintii de lapte ai bebelusului: cand apar, simptome si ce e de facut

Cum tratătam iritația de funduleț a bebelușului:

Cel mai bun tratament pentru iritatiile de scutec ale bebelusului este preventia, dar daca este deja prea tarziu - iata cateva sfaturi care te pot ajuta.

1. Mai puțină umezeală in zona iritată

Mentine bebelusul curatel si uscat prin schimbarea frecventa a scutecelor. Schimba scutecul bebelusului imediat ce face pipi sau dupa ce are scaun.

2. Mai mult aer in zona iritată

Daca bebe are pielea iritata, e bine sa il lasi cat mai mult in funduletul gol si sa nu te grabesti sa il infesi. Daca nu ai timp sa il lasi cu funduletul la aer, sufla peste fundulet pentru a face aer si usca pielea. Nu strange scutecul prea tare.

3. Alege cu grija produsele cu care pielea bebelusului intră in contact

Asigura-te ca toate produsele cu care iti ingrijesti bebelusul nu au miros. Acelasi lucru este valabil si pentru servetele umede. Parfumul din aceste produse poate irita si mai mult pielea bebelusului. Cand bebe are pielea rosie, il poti spala cu apa calda si niste comprese sterile sau chiar cu o carpa moale, curata.

Citeste informatii interesante aici Cremele si produsele pentru bebelusi pot favoriza eczema - iata sfatul medicului dermatolog

4. Schimbă scutecele și servețelele

Daca bebe are o iritatie de scutec, da o pauza scutecelor pe care le foloseai si incearca o alta gama. La fel si pentru servetele umede.

5. Protejați pielea cu o cremă

Un caz moderat de iritatie produsa de scutece ar trebui sa dispara la 3 sau 4 zile daca sunteti atenti sa pastrati fundul copilului dvs. pe cat de uscat posibil. Dar daca iritatia persista sau se inrautateste, incercati sa ungeti pentru cateva zile pe zonele afectate cu o crema antifermentatie. Nu va trebuie reteta de la medic pentru creme - le puteti gasi in orice magazin - dar ar trebuie sa consultati medicul inainte de a aplica orice fel de pomada pe zona inflamata.

Daca iritatia nu se vindeca sau nu se amelioreaza dupa 2 zile sau daca apar pustule - cere sfatul medicului pediatru. Medicul iti poate prescrie o crema sau un unguent antifungic topic, o crema cu steriozi sau, daca e nevoie, un antibiotic oral.

Ad-Extra3:

Iritațiiile produse de scutece: dermatite, eczema, infecții - ghid

iritatie bebelus dermatitaDaca bebelusul e nefericit si plangacios, s-ar putea ca problema sa fie in scutec. Adica, sub scutecel, sa se afle o iritatie rosie ce ii produce usturime si discomfort. Ar putea fi o iritatie produsa de scutece - adica poate fi o candidoza, fie o dermatita seboreica, o dermatita atopica, o eczema sau chiar o infectie bacteriana.

Conform Ghidului Sanatatii Familiei al Universitatii Harvard, iritatia de la scutece afecteaza aproximativ 35% din copii si poate recidiva frecvent. Iata aici o privire asupra iritatiei de scutec si a felul in care se prezinta dar si sfaturile utile ale medicului dermatolog. 

Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Diana
    Dianatrimis la 31/5/2024

    Buna ziua am fetiţa de un 1 an şi 5 luni nu ştiu ce sai mai fac o spal în fiecare zi în zona intima sa iritat rau de tot are o roşeaţa şi plânge când o şterg şi iasa şi cu scaunul moale rau am dat-o cu creme pentru bebeluş şi nu-i trece o mai las şi fara scutec dar degeaba daţi şi mie un sfat va rog

    Raspunde la acest comentariu
  2. Manolache Clementina
    Manolache Clementina trimis la 14/5/2023

    BunÃ"žÃ†"™ sunt disperata am o fetita de aproape 2 ani este iritata la fund nu Èâ"žÂ¢tiu de la ce medicul nu este acum nu Èâ"žÂ¢tiu ce crema sa ii dau va rog frumos un sfat nu poate nici în fund sa stea

    Raspunde la acest comentariu
  3. Muller
    Mullertrimis la 1/5/2023

    Buna. Copilasul meu are scaune dese si moi,fiind operat de malformatie anorectala(a avut colostoma) si acum face normal. Ce creme ,geluri se pot folosi ca e foarte iritat din cauza scaunelor moi si dese.??

    Raspunde la acest comentariu
    • Mihaela
      Mihaelatrimis la 14/5/2023

      Ar trebui sa discutati cu medicul pediatru sau cu medicul care a efectuat operatia copilului dumneavoastra pentru a primi recomandari specifice in aceasta situatie. Exista diverse produse si tratamente care pot fi utile in reducerea iritatiei de la nivelul zonei anale si perianale, precum: - Cremele si unguente cu proprietati emoliente si calmante, care contin ingrediente precum ulei de jojoba, aloe vera, vitamina E, glicerina sau pantenol. - Gelurile de protectie cutanata, care formeaza un strat de bariera intre piele si scaune. - Servetele umede sau solutii pentru curatarea pielii, care sa nu contina parfum sau alte substante iritante si sa fie blande cu tegumentul, acordand o atentie deosebita zonei perianale si vaginale. Ca branduri as spune Bepanthen, Atoderm, Sudocrem sunt cateva din variante Inainte de a utiliza orice produs, este recomandat sa faceti un test de alergie prin aplicarea unei mici cantitati pe zona afectata si urmarirea reactiei pielii. Este important sa se acorde o ingrijire adecvata igienei intime, prin schimbarea frecventa a scutecelor sau, in cazul copiilor mai mari, prin mersul la toaleta regulat si curatarea atenta a zonei perianale cu apa si sapun neutru. Alte recomandari generale pentru a preveni iritatiile de la nivelul zonei anale si perianale includ: evitarea utilizarii sapunului parfumat sau a altor produse de igiena intima care pot fi iritante, purtarea unor haine confortabile din materiale naturale, precum bumbacul, si mentinerea unei diete echilibrate si bogate in fibre.

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII