Cum sa iti pregatesti corpul pentru a avea un copil sanatos
Vrei un copil? Incepe cu dreptul si pregateste-ti corpul pentru aceasta misiune.
Pentru a oferi copilului tău cel mai bun început în viață, este mai bine să îţi aduci corpul în cea mai bună condiţie înainte de a încerca să concepeți. Nu numai că aceasta iți va spori șansele de a rămâne însărcinată, ci îţi va asigura o sarcină sănătoasă.
- veţi citi:
Ar trebui să ajung la o greutate sănătoasă înainte de a încerca să am un copil?
Ar trebui să renunț la fumat, băut și la consumul de droguri înainte de a încerca să am un copil?
Ar trebui să merg la ginecolog înainte de a încerca să concep un copil?
La ce ar trebui să mă aștept la un examen de îngrijire preconceptuală?
Ar trebui să fac analize înainte de a încerca să concep un copil?
Ar trebui să fac vreun vaccin înainte de a încerca un copil?
Ar trebui să iau suplimente în timp ce încerc să concep un copil?
Ar trebui să ajung la o greutate sănătoasă înainte de a încerca să am un copil?
Da, e bine de stiut ca o greutate sănătoasă îţi va îmbunătăți șansele de a concepe un bebelus. Un indice de masă corporală sănătos (IMC) este între 19 şi 25. Dacă eşți supraponderală, scăderea în greutate va reduce riscul unor probleme de sănătate pentru tine și copilul tău, în special dacă IMC-ul este de 30 sau mai mare. Este posibil să ţi se îmbunătățească și fertilitatea. Citeste detalii aici Care este BMI-ul ideal pentru femei?
Adoptarea unei alimentații echilibrate și menținerea în formă îţi vor oferi, de asemenea, un început excelent al sarcinii.
Dacă eşti subponderală, discută cu medicul despre modalități sănătoase de creștere a IMC-ului. Este mai probabil să ai un ciclu menstrual neregulat dacă ai o greutate corporală scăzută. Acest lucru poate face mai dificilă conceperea, mai ales dacă îţi lipsesc perioadele mentruale.
Din fericire, în multe cazuri, obținerea unei greutăți sănătoase va duce la revenirea ciclului.
Ar trebui să renunț la fumat, băut și la consumul de droguri înainte de a încerca să am un copil?
Da. Fumatul și consumul de alcool pot provoca probleme serioase de sănătate pentru bebelușul tău, dacă îl concepi. De asemenea, acestea cresc riscul de avort spontan. Și nu există nici un drog ilegal care să fie sigur pentru femeile însărcinate și pentru copiii lor.
Când rămâi gravidă, este puțin probabil să mai gândeşti corect. Așadar, merită să renunți acum la aceste substanțe nocive și să îţi protejezi copilul în primele zile și săptămâni importante.
Renunțarea la fumat poate fi dificilă, dar ai de până la patru ori mai multe şanse de a reuși cu ajutorul potrivit. Medicul tău va fi bucuros să îţi recomande la serviciile locale de renunţat la fumat, care vor lucra împreună cu tine pentru a dezvolta un plan adaptat pentru a te ajuta să renunți.
Nu există suficientă cercetare pentru ca noi să fim siguri dacă substanţele folosite în țigaretele electronice pot face conceperea mai dificilă pentru tine. Știm că consumul de nicotină în monoterapie, cum ar fi în patch-uri și pastile, este mai sigur decât fumatul țigărilor. Dar nu știm ce efecte pot avea celelalte substanțe chimice din ţigările electronice. Deci, pentru ca totul să fie sigur, este mai bine să încerci să renunți complet la fumat.
Când vine vorba de alcool, cel mai sigur lucru este să-l eviți complet. Nu există nici o modalitate de a ști cât alcool menţine în siguranță sarcina. Cu toate acestea, știm că, cu cât bei mai mult, cu atât crește riscul copilului de a avea probleme de sănătate pe termen lung. Din nou, dacă simți că ai nevoie de ajutor să renunți, discută cu medicul de familie, care va fi bucuros să te sfătuiască.
Dacă iei droguri ilegale, spune-i medicului tău. Nu te va judeca. În schimb, te va îndruma către un sprijin suplimentar, pentru a te ajuta să îi dai copilului un început sănătos în viață.
Ar trebui să merg la ginecolog înainte de a încerca să concep un copil?
Dacă eşti în formă și sănătoasă, nu ai niciun motiv să te vezi cu medicul înainte de a încerca. Dar dacă ai vreun fel de îngrijorare, atunci o vizită la medic înainte de a opri utilizarea contracepției, ar putea fi o idee bună. Cele mai multe cabinete medicale oferă un control special pentru cuplurile care încearcă să aibă un copil, cunoscut sub numele de îngrijire preconceptuală.
Verificarea ta nu va fi neapărat cu medicul de familie. Este posibil să vezi în schimb o moașă sau o asistentă medicală. Unele companii private de asigurări de sănătate oferă și acest tip de controale.
Cu toate acestea, este important să te consulţi cu medicul dacă ai o afecțiune medicală de lungă durată, cum ar fi epilepsie, astm sau diabet.
Dacă iei orice medicament, este posibil să trebuiască să faci unele modificări în tratamentul tău. Acest lucru se datorează faptului că anumite tipuri de medicamente nu pot fi luate în siguranță atunci când eşți însărcinată. Cu toate acestea, nu trebuie să întrerupi niciodată administrarea oricărui tratament fără a discuta mai întâi cu medicul.
Dacă îţi schimbi tratamentul, corpul tău poate avea nevoie de timp pentru a se ajusta. În mod ideal, încearcă să faci te întâlneşți cu medicul tău cu cel puțin trei luni înainte de a concepe.
Unele medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, nu sunt sigure nici la începutul sarcinii. Adresează-te unui farmacist dacă nu eşti sigură ce să cumperi.
Ad-Extra3:
La ce ar trebui să mă aștept la un examen de îngrijire preconceptuală?
Dacă decizi să faci o verificare înainte de sarcină, medicul de familie sau asistenta medicală te va întreba:
- dacă munca ta implică lucrul cu substanțe periculoase
- dacă ai probleme cu perioadele menstruale
- despre sănătatea și stilul tău de viață în general
- cât de multă mişcare fizică faci
- despre bunăstarea emoțională
- despre obiceiurile tale alimentare
Medicul tău va dori, de asemenea, să știe despre orice condiții de sănătate existente pe care le ai, cum ar fi:
- diabet
- astm
- tensiune arterială crescută
- epilepsie
- probleme tiroidiene
- probleme cu inima
- probleme de sănătate mintală
Alte lucruri pe care ar trebui să le discuţi la întâlnirea înainte de sarcină includ:
Orice condiții genetice din familia ta. Spune-i medicului de familie dacă ai un istoric familial al unor afecțiuni ereditare, cum ar fi boala celuloză, talasemia sau fibroză chistică, astfel încât să poată asigura asistența și consilierea necesară.
Contracepția folosită. În cele mai multe cazuri, contracepția pe care o utilizezi nu trebuie să afecteze durata de concepere. Dacă totuși ai utilizat injecția contraceptivă, poate dura până la un an de la ultima injecție pentru ca fertilitatea ta obişnuită să revină.
Medicul te poate întreba, de asemenea, despre eventualele întreruperi, avorturi spontane sau sarcini extrauterine pe care le-ai experimentat. Vorbind despre experiențe dureroase, cum ar fi acestea, poate fi tulburător. Dar medicul tău trebuie să știe ce s-a întâmplat în trecut, astfel încât să se asigure că ai parte de cea mai bună îngrijire și de cele mai bune sfaturi acum.
Ar trebui să fac analize înainte de a încerca să concep un copil?
Este posibil să ai nevoie, dar depinde de circumstanțele tale și de sănătatea generală. Adresează-te medicului de familie sau asistentei medicale dacă trebuie să faci un test înainte de a rămâne gravidă. Testele frecvente și screening-ul înainte de sarcină includ:
- Teste de screening pentru ITS
Dacă ai avut vreodată sex neprotejat (inclusiv sex oral) merită să faci testul pentru infecții cu transmitere sexuală (ITS), chiar dacă nu ai simptome. Ar trebui să fii testată pentru:
- hepatită B
- chlamydia
- sifilis
- HIV
Ginecologul tău poate să facă aceste teste la consultul obișnuit, în caz contrar te va îndruma către o clinică la medicul genito-urinar (GUM).
Tratamentele pentru ITS înainte de a oncepe pot crește foarte mult șansele unei sarcini reușite.
Screeningul de col uterin
Dacă ţi se solicită un screening de col uterin (uneori cunoscut sub numele de test de frotiu) în anul următor, este posibil să îl faci înainte de a concepe. Acest lucru se datorează faptului că screeningul de col uterin nu se face de obicei în timpul sarcinii, deoarece modificările naturale ale colului uterin fac dificilă interpretarea rezultatelor.
Analize de sânge
Femeile care sunt anemice uneori trebuie să ia suplimente de fier în timpul sarcinii.
În funcție de situația ta etnică și de antecedentele medicale, este posibil să ai nevoie de un test pentru tulburări genetice, cum ar fi talasemia. Acest test îţi va spune cât este de probabil că această condiție să fie transmisă asupra copilului.
Dacă nu eşți sigură dacă eşti sau nu imună la rubeolă, ţi se poate face un test de sânge pentru a verifia sigur.
Ar trebui să fac vreun vaccin înainte de a încerca un copil?
Multe infecții pot provoca un avort spontan sau malformații congenitale, deci asigură-te că vaccinările sunt actualizate. Dacă nu eşti sigura ce vaccinări ai avut deja, se pot verifica dosarele medicale. O asistentă medicală poate efectua, de asemenea, un test de sânge pentru a afla dacă ai fost vaccinată împotriva anumitor boli, cum ar fi rubeolă.
Dacă trebuie să faci un vaccin viral viu, ca și în cazul rubeolei, ar trebui să aștepţi o lună după vaccinare înainte de a încerca să concepi. Aceasta este o precauție, deoarece se crede că organimsul are nevoie de timp pentru a scăpa de virusul injectat.
Dacă eşti într-un grup cu risc crescut pentru hepatita B, poţi alege să fii vaccinată împotriva acestei boli. Dacă această este singura vaccinare pe care o ai, vei putea începe să încerci imediat.
Ar trebui să iau suplimente în timp ce încerc să concep un copil?
De îndată ce decizi să concepi un copil, începe să iei un supliment zilnic care conține acid folic de 400 micrograme (mcg). S-a constatat că administrarea acidului folic reduce semnificativ riscul apariției defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida.
Este deosebit de important să existe suficientă cantitate de acid folic în primele săptămâni de sarcină. Acesta este momentul în care, mai întâi, se dezvoltă creierul și sistemul nervos al copilului nenăscut. Este posibil să nu știi că eşți însărcinată în acest moment, motiv pentru care ar trebui să începi să iei acid folic de îndată ce începi să încerci să ai un copil.
Poţi cumpăra suplimente de acid folic din farmacii. Dacă alegi să iei acid folic ca parte a unei multivitamine, asigură-te că este potrivit pentru femeile însărcinate și nu conține vitamina A. Prea multă vitamină A ar putea să dăuneze copilului dacă îl concepeți în timp ce iei aceste multivitamine.
Unii oameni au nevoie de un pic mai mult acid folic decât alţii. Vorbeşte cu medicul generalist despre obținerea unei rețete pentru un supliment de 5 mg (5000 mcg) dacă:
- tu sau partenerul tău aveţi un istoric familial cu defecte ale tubului neural
- ai conceput anterior un copil cu un defect de tub neural
- ai diabet
- ai boala celiacă
- iei medicamente pentru epilepsie
- ai un IMC peste 30
La fel ca toți adulții, vei avea nevoie și de un supliment zilnic care conține 10 ml de vitamina D. Citeste un ghid despre suplimentele de vitamine prenatale aici.
Marele secret al fertilitatii: OVULATIA
Intelegerea ovulatiei este cheia conceptiei, marele secret pentru a ramane insarcinata!
Toate cuplurile vor sa stie cand este cel mai bun moment pentru a face sex, in scopul de a concepe. Secretul este ca exista doar o perioada de 12 pana la 24 de ore, cand o femeie poate concepe. Daca nu nimeriti aceasta perioada, trebuie sa incercati luna viitoare.
Deci, cum stiti cand este fereastra de conceptie? Raspunsul este: Ciclul ovulatiei. Prin intelegerea ciclului ovulatiei, puteti viza intervalul de timp optim pentru conceptie.
Alimentatia si conceperea unui copil: legaturi si factori de succes
Cuplurile care incearca sa conceapa un copil si intampina probleme cauta adesea solutii pentru a-si mari sansele. Una dintre intrebari este, "Oare exista alimente ce ma pot ajuta in procesul de a concepe un copil?" Raspunsul este DA, dar pana nu demult au existat putine cercetari privind influenta dietelor asupra fertilitatii. Dieta si anumite alimente pot afecta fertilitatea - in special atunci cand este vorba de ce NU trebuie consumat. Fiti atenti, exista insa si o multime de mituri, idei preconcepute si sfaturi gresite. Vom incerca si ne vom limita DOAR la fapte.
Care sunt sursele de informatii credibile?
Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Astepand o Comoara (Asteptand un ingeras in viata noastra !
autor: Desprecopii.com ,
Redactor: Milena Sadova, Referinte British Medical Journal si WebMD -
Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII