Pentru a crește copii inteligenți, dezvoltarea timpurie a gândirii critice este esențială - 5 sfaturi pentru părinți

Pentru a creste copii inteligenti, dezvoltarea timpurie a gandirii critice este esentiala - 5 sfaturi pentru parinti

Pentru a crește copii inteligenți, dezvoltarea timpurie a gândirii critice este esențială - 5 sfaturi pentru părinți

Pot părinții să isi ajute copilul să se ridice la nivelul celor mai buni din clasă? Una din metodele cele mai eficiente este incurajarea gândirii critice.

La baza, gândirea critică este abilitatea de a experimenta, observa si analiza informația, pentru a-i stabili integritatea. In lumea noastra tehnologica rapidă, când atat de multe stiri sunt disponibile doar la un click distanță - abilitățile critice sunt foarte necesare.

→ Iată cum noi părintii, putem stimula gândirea critică a copilului nostru.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Gândirea critică este descurajată in școlile din România.
1. Cititi stirile impreuna
2. Pune intrebari in timp ce cititi
3. Practica metacognitia
4. Conectati punctele
5. Rezolvati ghicitori si faceti puzzle-uri

Gândirea critică este descurajată in școlile din România

In prea multe scoli din Romania, copiii sunt descurajati sa puna la indoiala informatiile pe care le primesc si sa adopte o gandire critica. Accentul in lumea scolii romanesti este acela de a avea profesori instruiti dupa un anumit tipar, iar memorarea este cheia succesului. Acest lucru este cuplat cu realitatea ca exista foarte multi elevi in clasa si doar un singur profesor cu o lista extinsa de misiuni pe care trebuie sa le faca.

Media Sociala a devenit o problema din ce in ce mai importanta, deoarece copiii trebuie sa-si dea seama ce este real si ce reprezinta stiri false. Cum ne incurajam copiii sa devina ganditori critici, astfel incat sa se poata informa singuri?

Iata cateva tehnici pe care parintii le pot folosi pentru a-si ajuta copiii sa-si dezvolte si sa-si imbunatateasca abilitatile de gandire critica:

1. Cititi stirile impreuna

Alegeti articolele online, in ziarul local sau intr-o revista preferata si petreceti timp citindu-le impreuna. Ar trebui sa-ti inveti copilul sa caute indicii pentru a vedea daca articolul incearca sa vanda un produs sau daca ofera informatii utile.

2. Pune intrebari copilului in timp ce cititi

Fii curios. Permitand copilului sa intrebe si sa raspunda la intrebari relevante pentru ceea ce a citit este o modalitate importanta de a-l ajuta sa invete sa gandeasca in mod activ in timp ce citeste. De asemenea, aceasta modalitate il ajuta pe copil sa-si focuseze concentrarea asupra a ceea ce invata despre o poveste specifica. Adresarea de intrebari arata ca micutii au fost invatati capacitatea de a intelege ceea ce citesc si interpreteaza. De asemenea, le ofera parintilor capacitatea de a identifica anumite domenii ale intelegerii lor prin citire unde ei au dificultati in intelegerea textului.

Ad-Extra3:

3. Practică metacogniția

Prin metacogniţie se denumeşte ştiinţa şi posibilităţile de exercitare a controlului asupra propriilor procese cognitive (gândire şi învăţare). Metacognitia este despre "gandirea la gandire" sau despre cunoasterea si constientizarea proceselor gandirii ale cuiva - o modalitate de a anticipa, monitoriza, controla si evalua cognitia.

Permitand copilului tau sa se gandeasca la tacticile pe care le poate folosi pentru a ajuta la intelegerea unei parti de text sau sa practice multiplele modalitati prin care isi da seama de semnificatia a ceea ce citeste, va imbunatati in cele din urma procesul sau de gandire. Prezicerea sfarsitului in timp ce cititi, angajarea in discurs si rugarea copilului sa reflecteze la ceea ce a invatat odata ce ati terminat de citit vor ajuta la exemplificarea a ceea ce inseamna sa gandesti critic. Oferindu-le strategii cum ar fi gasirea ideii principale, invatarea lor de a citi printre randuri si sa puna intrebarile potrivite dupa aceea sunt exemple de metacognitie.

4. Conectati punctele

Odata ce incepi o practica regulata de citire si analiza cu copilul tau, puteti incepe sa conectati punctele - cum se conecteaza un articol la altul? Asocierea bazata pe context si pe cunostintele anterioare reprezinta o componenta uriasa a gandirii critice. Este posibil ca acest lucru sa nu vina imediat, astfel incat il poti ajuta cu intrebari care sa ii permita sa-si dea seama cum poate fi legat un element de altul.

5. Rezolvati ghicitori si faceti puzzle-uri

In loc sa jucati inca un joc pe smartphone, puteti sa va implicati impreuna intr-un puzzle provocator si distractiv. Incearca sa spui niste ghicitori copiilor tai si observa daca le pot rezolva. Acest lucru ii invata pe copii sa gandeasca creativ in timp ce analizeaza informatii.

Cultivarea unei mentalitati critice devine una dintre competentele esentiale pentru succesul in lumea noastra condusa de informatie si tehnologie. Prin insuflarea abilitatilor de gandire critica la inceputul dezvoltarii copilariei, iti inveti copiii cum sa invete, sa gandeasca si sa creasca pentru viata.

Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca fiecare copil are un talent special  - sau dar (har) -  care este sau nu descoperit. Din pacate, uneori ramane nedescoperit. Tocmai de asta, un parinte care isi iubeste copilul trebuie sa se asigure ca ii ofera copilului sansa de a-si descoperi si afirma adevaratul talent - adevaratul dar cu care este inzestrat. Uneori, cel care isi da seama ca are de aface cu un copilt alentat - este invatatoarea sau un profesor. Si totusi de ce nu observa parintii talentul copilului? Poate pentru ca nu stiu cat de important este sa ii descopere copilului adevaratul har. Si sa il sustina! citeste in continuare care sunt primele semne care anunta ca ai un copil talentat sau cu un dar special.

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Copilul minune: strategii de educare si succes
6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau
Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?
Moduri de a creste si stimula inteligenta copilului 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Desprecopii.com - 2023
referinte: //howardgardner.com/

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII