Un milion de cuvinte mai putin au copiii carora nu li se citeste acasa

Un milion de cuvinte mai putin au copiii carora nu li se citeste acasa

Un milion de cuvinte mai putin au copiii carora nu li se citeste acasa

Copiii care incep gradinita, ai caror parinti le-au citit 5 carti pe zi au auzit cu 1,4 milioane de cuvinte mai mult decat copiii carora parintii nu le-au citit niciodata.

Un decalaj de un milion de cuvinte au copiii cărora nu li se citește acasă - cu acest minus pornesc copiii la grădiniță dacă parinții nu le citesc povești și cărți.

- veti citi despre:
Ce este decalajul de un milion de cuvinte?
Importanta lecturii in viata copiilor nostri
Cititul - o pasiune pe care si tu i-o poti insufla copilului tau
Ce competente ar trebui să aiba copilul preșcolar ?

Ce este decalajul de un milion de cuvinte?

Copiii care incep gradinita, ai caror parinti le-au citit 5 carti pe zi au auzit cu 1,4 milioane de cuvinte mai mult decat copiii carora parintii nu le-au citit niciodata, a constatat un nou studiu.  Acest "decalaj de un milion de cuvinte" ar putea fi secretul in explicarea diferentelor dintre vocabular si rezultatele de mai tarziu de la scoala  - este de parere Jessica Logan, autorul principal al studiului si profesor asistent de studii educationale la Universitatea Denver, din SUA.

copil citit inteligenta

Chiar si copiii carora li se citeste doar 1 carte pe zi vor auzi mai mult de 290.000 de cuvinte pana la varsta de 5 ani decat copilasii carora nu li se citesc in mod regulat carti.

"Copiii care aud mai multe cuvinte vor fi mai bine pregatiti sa vada acele cuvinte cand vor intra la scoala si este posibil ca acestia sa dezvolte competentele de citire mai repede si mai usor, pornind astfel cu un avantaj competitional.

Citeste Apropie-te de copilul tau prin povesti

Studiul a scos la iveala faptul ca aproximativ un sfert dintre copiii dintr-un esantion national nu au avut sansa ca parintii sa le citeasca acasa carti de copii, iar unui alt sfert de esantion, doar o data sau de doua ori pe saptamana.

"Faptul ca am avut atat de multi parinti care au spus ca nu le-au citit niciodata copiilor, sau le-au citit rar, a fost destul de socant pentru noi. Am vrut sa ne dam seama ce ar putea insemna asta pentru copiii lor", a spus Logan.

Cercetatorii au identificat topul celor mai vandute 100 de carti, atat pentru sugari si copii mici, cat si pentru vizand prescolari. Ei au constatat ca cartile pentru sugari si copii mici contineau 140 de cuvinte, in timp ce cartile ilustrate pentru prescolari contin o medie de 228 de cuvinte.

Cu ajutorul acestor informatii, cercetatorii au calculat cate cuvinte ar auzi un copil de la nastere pana la varsta de 5 ani la diferite nivele de lectura. De asemenea, ei au presupus ca parintii care au raportat ca nu le-au citit niciodata copiilor lor, le-au citit totusi cate o carte o data la doua luni.

Pe baza acestor calcule, iata cate cuvinte aud copiii in momentul in care implinesc 5 ani:

copii carora parintii nu le-au citit niciodata: 4662 de cuvinte
citit de 1-2 ori pe saptamana: 63.570 de cuvinte
citit de 3-5 ori pe saptamana: 169.520 de cuvinte
citit zilnic: 296.660 de cuvinte
citit cate 5 carti pe zi: 1 483 300 de cuvinte

Importanta lecturii in viata copiilor nostri

"Diferenta de peste 1 milion de cuvinte intre copiii crescuti intr-un mediu bogat in alfabetizare si cei carora parintii nu le-au citit niciodata este izbitoare", a spus Logan.

Diferenta intre numarul de cuvinte cunoscute de copii examinata in aceasta cercetare nu este singura problema...

Un studiu controversat din 1992 a sugerat ca, copiii care cresc in saracie aud cu aproximativ 30 de milioane de cuvinte mai putin pana la varsta de 3 ani, in comparatie cu cei din medii mai privilegiate. Alte studii de atunci sugereaza ca aceasta diferenta de 30 de milioane de cuvinte poate fi mult mai mica sau chiar inexistenta, a spus Logan.

Diferenta cuvintelor din vocabular in acest studiu este diferita de cea a cuvintelor dintr-o conversatie si poate avea implicatii aparte pentru fiecare copil, a spus ea.

"Nu este vorba de comunicarea de zi cu zi. Cuvintele pe care copiii le aud in carti vor fi cuvinte mult mai complexe si mai dificile decat cele pe care le aud vorbind cu parintii si cu alte persoane", a spus ea.

De exemplu, o carte pentru copii poate fi despre pinguinii in Antarctica - cuvinte si concepte care este putin probabil sa vina in conversatia de zi cu zi.

"Cuvintele pe care le aud copiii din carti pot avea o importanta deosebita in a invata sa citeasca", a spus ea.

Logan a spus ca diferenta de milioane de cuvinte gasita in acest studiu este susceptibila sa fie conservatoare. Parintii vor vorbi adesea despre cartea pe care o citesc cu copiii lor sau vor adauga elemente daca au citit povestea de mai multe ori.

Aceasta discutie "extra textuala" va intari noile cuvinte pe care copiii le aud si pot introduce si mai multe cuvinte.

Citeste si Invata-ti copilul sa iubeasca cititul cu ajutorul catelului

Ad-Extra3:

Cititul - o pasiune pe care si tu i-o poti insufla copilului tau

Cititul a devenit de multi ani incoace un hobby din ce in ce mai rar intalnit, mai ales la varsta adolescentei. E drept, exista inca multi copii care citesc din placere inca de mici, cand abia silabisesc cuvintele, insa, din nefericire, odata cu inaintarea in varsta cei mai multi dintre ei renunta la citit in favoarea altor moduri de a-si petrece timpul liber. Cititul devine din ce in ce mai greu si, in cele mai multe cazuri, se transforma din ceva frumos intr-o obligatie impusa de scoala sau de staruinta parintilor care par sa nu inteleaga de ce copiilor lor nu le mai place sa citeasca. Prin natura meseriei pe care o am, aceea de profesor de literatura, ma confrunt adesea atat cu distantarea din ce in ce mai dramatica a copiilor de carti, cat si cu disperarea parintilor care isi doresc ca ai lor copii sa citeasca... mai departe  

Ce competente ar trebui să aiba copilul preșcolar ?

Ne-am obisnuit sa asociem termenul "competenta" mai ales cu programele scolare care se doresc a fi repere utile in dezvoltarea personalitatii copiilor, pe planuri multiple. Iata care sunt cele mai comune lucruri pe care ar trebui sa le stapaneasca orice copil la 2, 3, 4, respectiv 5 ani.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Studiul apare on-line in Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII