Laptele matern este imposibil de replicat și se adaptează perfect nevoilor bebelușului - infografic

Laptele matern este imposibil de replicat si se adapteaza perfect nevoilor bebelusului - infografic

Laptele matern este imposibil de replicat și se adaptează perfect nevoilor bebelușului - infografic

Laptele matern este o substanță complexă si dinamică, care se adaptează permanent la nevoile bebelusului iar tocmai această flexibiltiate si adaptabilitate il face unic si imposibil de reprodus.

→ Iată ce conține laptele matern si de ce este imposibil de replicat alături de un infografic care analizează compoziția laptelui matern versus laptele formula.

- veti citi:
Laptele matern este un aliment unic si complex, un dar al naturii pentru oameni si de aceea este imposibil de replicat
O compozitie dinamică care se adaptează conform nevoilor bebelușului
Laptele matern si sănătatea bebelușului
Compozitia laptelui matern comparativ cu laptele formula - infografic
Forumul de ALăPTARE
Informatii complete despre alimentația bebelușului
 

Laptele matern este un aliment unic si complex, un dar al naturii pentru oameni si de aceea este imposibil de replicat

Laptele matern este un aliment unic si complex, un dar al naturii pentru oameni si de aceea este imposibil de replicat. Continând o gamă largă de nutrienti si avand elemente unice ce ofera imunitate bebelusului, este ideal pentru alimentatia bebelusului in primele 6 luni de viata - vezi infograficul de mai jos.

O compozitie dinamică care se adaptează conform nevoilor bebelușului

Insa ceea ce il face cu adevarat unic este compozitia sa dinamica, care se schimba si se adapteaza nevoilor imediate ale bebelusului. Studii recente au evidentiat cum compozitia laptelui matern se modifica pe parcursul unei sesiuni de alaptare si odata ce bebe creste, in functie de genul bebelusului, de alimentatia mamicii si de stilul sau de viata, si cel mai important, in functie de nevoile imunitare ale bebeluuslui pe parcursul cresterii in primele luni.

Pe parcursul unei sesiuni de alaptare, modificarea cea mai semnificativă este cantitate de grasimi din lapte. Laptele de la inceputul alăptarii este mai subtire, apos, cu un continut scăzut de grăsimi, proteine si vitamine. Laptele "din spate" pe de alta parte, este mai gros, mai cremos, si are o cantitate mare de grăsimi esentiale pentru bebelus. Despre compozitia laptelui matern, citeste in detaliu aici Chimia laptelui matern: de ce este considerat un aliment viu

Laptele matern si sănătatea bebelușului

Exista studii recente care sugereaza ca laptele matern isi shimba compozitia cand bebelusul este bolnavior. Cu alte cuvinte, continutul de componente imunitare din laptele matern se modifică pentru a ajuta bebelusul, cand acesta este are o infectie. Citeste Imunitatea bebelusului: cum incepe dezvoltarea sistemului imunitar

Ad-Extra3:

Genul bebelușului

Studii recente au descoperit ca laptele matern al mamicilor de băieti au 25% mai mult continut caloric decât mămicile de fetite.

Anotimp și climă

Compozitia laptelui matern variaza in medii si clima diferită. De exemplu, continutul de apă din laptele matern se poate adapta in asa fel incat sa se potrivească cu cerintele de hidratare ale bebelusului, intr-un mediu uscat, cu termperatură ridicată. La fel, diverse componente ale laptelui uman - de pilda vitamina D - sau micronutrienti ai imunitatii, variază in functie de anotimp si climă.

Genele mamei

O parte substantiala din calitatea si calitatea laptelui matern - ca prebioticele sau lipidele, sunt direct influentate de genele mamei.

Alimentatia mămicii

Studiile arată ca alimentatia mamicii, incă din perioada alaptarii - poate influenta compozitia laptelui in timpul alaptarii. De exemplu, dacă mama ia o serie de vitamine, minerale sau grasimi- acestea se regasesc in compozitia laptelui matern. Asadar, o alimentatie sanatoasa si echilibrată, inca din perioda sarcinii este importantă la fel ca o alimentatia sanatoasa in timpul perioadei de alăptare.

Stil de viață și cultură

Studiile recente au evidentiat incă un fapt interesant. O mare parte din compozitia laptelui este influentată de modul in care mama interactioneaza in grupurile sale sociale. De pilda, familia, prietenii si cultura sa locala pot determina felul in care ea, mamica, alaptează si considera alaptarea in general. Mai mult, o serie de receptori genetici legati de lactatie - influentează sunt influentate direct sau indirect de mediu si activitatile sociale ale mămicii. Citeste alte informatii despre laptele matern aici.

Compozitia laptelui matern compatativ cu laptele formula - infografic

lapte matern infografic
foto: Laptele matern - comparatie de compozitie cu laptele formula pentru bebelusi - infografic
O comparatie grafica a compozitiei laptelui matern versus laptele formula

► CIteste mai multe detalii aici Laptele matern: 8 curiozitati remarcabile

Forumul de ALăPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Informatii complete despre alimentația bebelușului

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet 

Referinte:

Academia Americana de Pediatrie
Telegraph UK
Codul international de marketing al substitutelor de lapte, UNICEF

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII