Etapele dezvoltarii fizice la bebelusi

Etapele dezvoltarii fizice la bebelusi

Etapele dezvoltarii fizice la bebelusi

Bebelusii cresc intr-un ritm uimitor de rapid in primul an de viata. In plus fata de cresterea fizica a copiilor in inaltime si greutate, bebelusii trec, de asemenea, prin etape importante de realizare, numite etape de dezvoltare. Etapele de dezvoltare sunt abilitati usor de identificat pe care copilul le poate face, cum ar fi rostogolirea, statul in fundulet si mersul.


Care sunt clasificarile etapelor dezvoltarii fizice la bebelusi?

De obicei, reperele de dezvoltare sunt clasificate in trei categorii:

1) dezvoltarea motorie
2) dezvoltarea limbajului
3) dezvoltarea sociala / emotionala

Care sunt etapele dezvoltarii fizice in prima luna a bebelusului?

In prima luna de viata, cea mai mare parte a comportamentului copilului este reflexiva, ceea ce inseamna ca reactiile sale sunt automate. Mai tarziu, pe masura ce sistemul nervos se maturizeaza, un copil va deveni capabil sa se gandeasca mai mult la actiunile sale.

Pana la sfarsitul primei luni de viata, majoritatea bebelusilor vor putea sa:

 isi ridice capul cand sunt asezati pe burtica
 focuseze la o distanta de 20-30 cm
 afiseze un raspuns comportamental atunci cand aud un zgomot (cum ar fi clipirea, uimirea, schimbarea miscarilor sau rata de respiratie)

Care sunt etapele dezvoltarii fizice intre 1 si 3 luni?

Intre 1-3 luni, bebelusii trec de la etapa de nou-nascut complet dependent, la un bebelus activ si receptiv. Multe dintre reflexele nou-nascutilor sunt pierdute la aceasta varsta, cand viziunea lor se schimba dramatic si devin mai constienti si interesati de tot ce este in jur. Bebelusii ar putea sa urmareasca un obiect in miscare, sa recunoasca lucruri familiare, oameni de la distanta, si sa inceapa sa-si coordoneze miscarea ochi-mana. La aceasta varsta, se intorc de obicei spre voci familiare si zambesc cunoscutilor. De asemenea, incep sa scoata sunete vocale muzicale, cum ar fi "ooo" sau "aaa".

Muschii gatului devin mai puternici in aceste luni. La inceput, bebelusii isi pot tine capul doar cateva secunde in timp ce se afla asezati pe burtica. Muschii sunt intariti de fiecare data cand capul este sustinut.

Miscarea bratelor si mainilor se dezvolta rapid in aceasta etapa. Ceea ce a fost candva un pumn strans, intepenit, este acum o manuta deschisa care prinde si loveste obiecte.

Pana la sfarsitul acestei perioade, majoritatea bebelusilor vor putea sa:

 isi sustina capul si partea superioara a corpului cand este asezat pe burtica
 isi intinda piciorusele si sa loveasca cu ele
 isi deschida pumnisorii
 isi duca mainile la gura
 prinda jucarii si sa le scuture
 isi intinda piciorusele cand este pe o suprafata plana
 urmareasca obiectele in miscare
 isi intoarca capul in fata stimulilor
 scoata sunete, sa zambeasca fetelor cunoscute

Care sunt etapele dezvoltarii fizice intre 4 si 7 luni?

Incepand cu varsta de 4-7 luni, bebelusii invata sa-si coordoneze noile abilitati perceptive si motorii. Bebelusii au acum mai mult control asupra a ceea ce vor sau nu vor sa faca, spre deosebire de lunile anterioare cand au reactionat in principal prin reflex. Bebelusii vor explora jucariile atingandu-le si bagandu-le in gura. Ei pot, de asemenea, sa comunice mai bine.

Odata ce bebelusii isi pot ridica capul, ei se vor impinge cu bratele si isi vor arcui spatele pentru a se ridica pe piept. Aceste miscari ajuta la intarirea corpului superior si il pregatesc pentru a sta in fundulet. Pana la sfarsitul acestei perioade, bebelusii ar trebui sa poata sa se rostogoleasca de pe burtica pe spate si inapoi.

Pana la varsta de 4 luni, bebelusii pot aduce cu usurinta jucarii la gura. Ei isi folosesc degetele pentru a ridica obiecte. Deoarece la aceasta varsta vor explora instinctiv obiecte prin bagarea lor in gura, este important sa pastrati obiectele mici departe de ei.

La varsta de 6-8 luni, pot transfera obiecte dintr-o mana in cealalta si sa le rasuceasca cu susul in jos. Bebelusii isi descopera, de asemenea, picioarele si degetele de la picioare in timpul acestei etape.

De asemenea, le place sa se uite la ei insisi intr-o oglinda, sa isi ridice si coboare tonul vocii, ca si cum ar pune o intrebare.

cel mai bun scutec

Care sunt etapele dezvoltarii fizice intre 8 si 12 luni?

Pana la varsta de 8 luni, majoritatea bebelusilor pot sta in fundulet fara sprijin. De asemenea, isi dau seama cum sa se rostogoleasca pana sa ajunga in pozitia de sezut.

Bebelusii devin din ce in ce mai mobili in aceasta etapa si vor dori sa exploreze tot ce este in jur - deci atentie la scari si diverse obiecte periculoase la care pot ajunge.

Dupa ce stapanesc mersul de-a busilea, bebelusii incep sa se traga in pozitie verticala. Apoi, incep sa faca mici pasi in timp ce se tin de ceva pentru sprijin. Pe masura ce echilibrul lor se imbunatateste, bebelusii pot face treptat cativa pasi fara sa se tina, in jurul varstei de 12 luni, de aceea este important sa optati pentru un scutec de calitate ce absoarbe bine umezeala si ii ofera libertate de miscare.

Bebelusii arata, de asemenea, o crestere semnificativa a dezvoltarii limbajului in aceasta perioada. Ei incep sa pronunte silabe precum "ma" sau "da", care in cele din urma se vor transforma in "mama" sau "dada".

In aceasta etapa, bebelusii invata si conceptul ca un obiect inca exista, chiar daca este luat din fata lor. De exemplu, daca o jucarie este ascunsa sub o patura, bebelusii vor ridica patura si o vor cauta.

Stiai ca scutecele proaste pot afecta dezvoltarea fizica a copilului?

Conform unui studiu realizat in 2012 de Institutul National de Sanatate din SUA, scutecele care atarna greu pot impiedica abilitatea copilului de a merge corespunzator si ii pot afecta dezvoltarea fizica. 

Este important sa alegeti un scutec care ofera o libertate mare de miscare si sa il schimbati la timp, ca sa nu atarne greu. Conform testarilor independente Desprecopii.com, scutecul cel mai confortabil si care ofera cea mai mare libertate de miscare este scutecul chilotel de la Pampers

Esti un tatic implicat? Hai la TATITLON!

cel mai bun scutec

Esti un tatic activ si implicat in cresterea bebelusului? Participa la TATITLON si poti castiga o masina!

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️