Prea mult timp petrecut in fața ecranului poate cauza dureri de cap copiilor
Aproape fiecare al zecelea copil își petrece cel puțin șase ore în fața ecranelor, iar în weekend-uri, timpul alocat crește. Aceste date vin în urma unui sondaj la nivel național printre școlari, realizat de Institutul Național pentru Sănătate și Bunăstare din Finlanda (THL), în 2013. Studiul a arătat, de asemenea, că o dată cu creșterea timpului petrecut în fața dispozitivelor electronice crește și frecvența durerilor de cap.
Cum putem împiedica apariția acestor dureri, și mai ales ce putem face pentru a le preveni? Citiți în continuare și aflați cum puteți acționa:
Ecranele digitale provocă copiilor dureri de cap?
Timpul petrecut în fața ecranelor digitale este strâns legat de durerile de cap și de gât ale copiilor, deoarece ecranele luminoase pun presiune asupra ochilor, iar o postură incorectă poate complica problema. Ca părinți, este important să limităm timpul petrecut în fața ecranului, dar să încurajăm și mișcarea pe durata pauzelor.
Durerile de cap și durerile la nivelul gâtului sunt acuze tot mai comune în rândul copiilor
La unii copii, aceste dureri apar în urma utilizării ecranului digital, deoarece au tendința de a-și apropia capul de ecran pe măsură ce se uită. Limitarea timpului petrecut pe tabletă sau telefon la mai puțin de două ore pe zi este ideal. În același timp, fiți atenți la poziția copilului - nu ar trebui să privească prea sus dar nici mult prea jos, iar coloana vertebrală ar trebui să rămână neutră. Acest lucru ar putea însemna crearea unui spațiu special, care să se potrivească vârstei sale, mai ales dacă luăm în considerare faptul că poziția neschimbată pentru perioade lungi de timp are un efect negativ asupra sănătății și bunăstării noastre.
Dacă copilul vă spune că îl doare capul, luați-l în serios
Adresați-i întrebări despre tipul de durere, alte simptome și evenimente recente, apoi faceți o programare la medicul pediatru pentru un diagnostic corect.
Ce pot face părinții?
Cu cât copiii petrec mai puțin timp în fața ecranelor, cu atât mai bine. Și totuși, ce puteți face ca timpul petrecut pe tabletă să nu aibă urmări asupra lor, cum ar fi durerile de cap? Iată care sunt sfaturile noastre:
• Dispozitivele electronice trebuie să fie închise cu cel puțin o jumătate de ora înainte de a merge la culcare. În acest fel, copiii vor avea un somn odihnitor.
• Reduceți luminozitatea ecranului, deoarece aceasta poate fi un declanșator al durerii de cap.
• Copiii devin frecvent absorbiți de ceea ce fac. Amintiți-le să facă pauze. Asociația Optometrica Americană recomandă regula 20/20/20: asta înseamnă că la fiecare 20 de minute să clipească de 20 de ori, apoi să își ia ochii de la monitor și să privească timp de 20 de secunde un obiect aflat la 20 de picioare (6 metri) distanță.
• Amintiți-i să facă o pauză de cel puțin 10 minute la fiecare oră. Un cronometru îl poate ajuta să nu uite aceste reguli simple.
• Amintiți-i să clipească mai des. În fața micilor ecrane, copiii (ca și adulții de altfel) uită să clipească.
• Asigurați-vă că ecranul dispozitivului utilizat este ușor sub nivelul ochilor și încercați să îl așezați astfel încât lumina naturală sau corpurile de iluminare să nu se reflecte direct pe ecran.
• Stabiliți o perioadă de timp în care copilul se poate uita la tv / tabletă și respectați-o!
Durerile de cap sunt legate de problemele oculare
Controalele regulate la oftalmolog sunt extrem de importante, deoarece durerile de cap pot fi legate de problemele oculare. Dacă copilul își petrece timpul în fața micului ecran, are o vedere neclară sau probleme oculare similare, iar ochii lui nu pot focaliza, sunt șanse să nu vă spună asta – fie din cauză că nu realizează problema, fie îi este teamă că va trebui să poarte ochelari. Un examen oftalmologic poate fi foarte util în identificarea cauzei durerilor de cap. Toate aceste măsuri pot duce la un tratament adecvat și la o ușurare a acestei probleme foarte comune.
Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente