Deshidratarea și durerile de cap la copii
Deshidratarea apare când aportul de lichide este insuficient sau când pierderile sunt prea mari. Aceasta poate apărea și în urma unor evenimente neplăcute cum sunt: vărsăturile, diareea sau consumul insuficient de lichide, sau orice combinație a acestor factori.
Copiii sunt foarte susceptibili la deshidratare
Deshidratarea poate afecta copiii fără să vă dați seama. Corpul lor necesită un volum mare de apă pentru a rămâne hidratat și, prin urmare, prezintă un risc mai mare pentru deshidratare. Din păcate, studiile(1) publicate de National Center for Biotechnology Information din Statele Unite au arătat, de asemenea, că copiii sunt mai puțin susceptibili să bea voluntar suficientă apă pe parcursul zilei - fie se iau cu joaca ori alte activități interesante, fie beau apă, dar mult prea târziu, când deja le este foarte sete.
Durerile de cap din cauza deshidratării sunt foarte comune
Deși originea lor nu este cunoscută în totalitate, s-a presupus că durerile de cap sunt cauzate și de o deshidratare intra-craniană și de scăderea volumului de sânge, care este rezultatul deshidratării.
Durerile de cap cauzate de lipsa unei cantități suficiente de lichid în organism este o durere de cap secundară.
Când corpul unui copil este deshidratat, creierul se poate contracta temporar sau se poate micșora din cauza pierderii fluidului, iar acest proces declanseaza durerile de cap. După rehidratare, acesta se reîntoarce la starea sa normală, ușurând cefaleea.
Care sunt cauzele deshidratării la copii?
• Deshidratarea este cel mai adesea cauzată de febră, diaree, vărsături și o capacitate scăzută de a bea sau mânca, asociată cu o infecție virală.
• Infecțiile bacteriene mai grave duc la lipsa poftei de mancare, provocând în același timp vărsături și diaree.
• Temperatura ridicată și transpirația, pot provoca deshidratarea.
• Sportul este un declanșator al durerii de cap pentru copii, din cauza deshidratării și efectului asupra zahărului din sânge. Educați copilul să bea multă apă înainte și în timpul exercițiilor fizice.
Care sunt simptomele deshidratării la copii?
Simptomele deshidratării la copii pot include: sete, oboseală, iritabilitate, gură uscată, greață, amețeală, urină închisă la culoare, senzație de căldură și evident dureri de cap.
SEMNELE DE DESHIDRATARE ale copilului diferă în funcție de cantitatea de lichide pierdute. Dacă vorbim de o deshidratare ușoară apărută în urma unui efort fizic intens, căldură excesivă, atunci semnele caracteristice sunt: setea, durerea de cap, gura uscată, moleșeală sau amețeală.
Când vorbim de pierderi mari de lichide, apărute în cazul unor vărsături repetate sau scaune diareice, stări febrile prelungite, atunci semnelor de mai sus se pot adăuga: urină în cantitate mică, hipercromă (închisă la culoare) până la lipsa totală a urinei, tulburări cardiace de tip tahicardie (inima bate mult mai repede), ochii înfundați în orbite, plâns lipsit de lacrimi.
Sursa: (1) Conform National Center for Biotechnology Information, Statele Unite [sursa]
Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente