Iată de ce nu trebuie să facem zilnic baie bebelușului
Dacă esti o tânără mămică și ai aflat că trebuie sa ii faci baie bebelușului in fiecare zi, află ca acest lucru nu se mai recomandă si există motive foarte bune. In primul rand, bebelușii nu se murdaresc atât de grav incât să aibă nevoie de o baie zilnică ... si in plus, băița poate usca și irita pielea sensibilă a bebelușului. Literatura de specialitate aduce în ultimii ani dovezi evidente asupra legăturii dintre afecțiunile pielii și masuri de igiena exagerate.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cât de des ar trebui să-i facem baie bebelușului?
Nu mai mult de 3 băițe pe săptămană
Recomandări generale
Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute
Despre baita bebelului merita citit si...
Cât de des ar trebui să-i facem baie bebelușului?
Dacă esti o tanara mamica si ai aflat ca trebuie sa ii faci baita bebelusului in fiecare zi, afla ca acesta lucru nu se mai recomanda in tarile dezvoltate si exista alte abordari. Un alt factor care aduce diferențe în abordarea igienei bebelușilor este cel cultural. În diferite culturi se procedează diferit.
In tarile nordice se recomandă băi rare bebelusului, la 3-4 zile, din cauza incidenței mari în aceste țări a dermatitei atopice. Se pare că și expunerea redusă la soare, alături de industrializarea extinsă, ar fi un factor care a generat această situație. În aceste țări se recomandă utilizarea cvasi-permanentă a șervețelelor hipoalergenince pentru curățarea pielii bebelușilor, cu baie la 3 zile.
În țările din zona temperată, cum este și cazul României, țară tradițională prin definiție, baia zilnică a rămas un obicei împământenit. Educația mamelor tinere în vederea cunoașterii și aplicării unor pași corecți în igiena copilului lor reprezintă standardul de puericultură al oricărui medic de familie. Dezbaterile cu referire la cum și când să utilizăm apa sau cum să alegem și să utilizăm produsele de igienă de calitate foarte bună, cum să învățăm particularitățile pielii copilului nostru, cum să procedăm în mod ideal pentru el, duc la conceptul de medicină personalizată, implementat în practica pediatrică din România.
Nu mai mult de 3 băițe pe săptămană
Academia Americana de Pediatrie si WebMd - sunt de parere ca bebelusul nu trebuie imbaiat in fiecare zi.
Bebelusii nu transpira, si nu se murdaresc la modul ca au chiar nevoie de o baie.
Recomandare lor este ca bebelusul nu trebuie sa aiba o baie mai mult de 3 ori pe saptamana. In plus, baia nu trebuie sa dureze prea mult. Desi baita este un moment de relaxare - poate in acelasi timp irita si usca piela fina a bebelusului.
Pe de altă parte, cercetările ultimilor ani arată clar legături între utilizarea în exces a detergenților, mediul tot mai poluat, perioadele de alăptare reduse sub 6 luni, alimentația dezechilibrată și afecțiunile dermatologice, care sunt în ascensiune. E foarte posibil insa ca informatiile pe care le vei primi de la producatorii de produse cosmetice pentru bebelusi ... sa ii faci baie zilnic ...
Recomandări de igiena pentru bebelusi
► Bebelușul va fi schimbat la interval de 3 ore, exceptând perioadele de somn.
► Toaletarea bebelușului se recomandă să se facă înainte de masă.
► În cazul în care bebelușul a avut scaun în timpul mesei, toaleta se va face după terminarea mesei, pentru a evita regurgitații sau vărsături.
► Spălarea zonei ano-genitale se va face cu apă curgătoare (chiuvetă, duș) dacă este posibil, utilizând un produs destinat igienei copilului (ex. Johnson’s Top-To-Toe Baby Bath).
► Dacă nu avem acces la apă sau condițiile nu ne permit să efectuăm toaletarea cu apă, atunci recurgem la șervețele umede. Utilizarea lor se va face cu discernământ, astfel încât să fie produse speciale, destinate pielii și vârstei copilului.
Ad-Extra3:
Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute
Absolut necesara pentru igiena si pentru mentinerea sanatatii, baita bebelusului inseamna totusi mai mult decat atat.
Experinta mea de mamica a doi copii extrem de diferiti, nu doar prin sex si prin cei 10 ani care ii despart, ci si printr-o sumedenie de trasaturi de personalitate, ma face sa cred ca baita este, dincolo de un obicei cotidian ce tine de igiena, o modalitate de a intensifica atasamentul copilului fata de parinti si o ocazie extraordinara pentru acestia de a se bucura de minunea de a fi parinte citeste mai departe aici.
Despre baita bebelului merita citit si:
Cat de des facem baie bebelusului?
Ce produse cosmetice sa alegem pentru baita bebelusilor?
Sfaturi pentru a transforma baita la copii, intr-o distractie
Cand bebelusului ii este frica de baie – ce facem
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).
Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
referinte: Academia Americana de Pediatrie 2019
https://www.webmd.com/parenting/baby/features/baby-bathing
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII