Prima baie a bebelușului: cum o pregătim, de ce avem nevoie și ce este esential pentru ca totul sa decurgă PERFECT

Prima baie a bebelusului -  cum o pregatim, de ce avem nevoie si ce este esential pentru ca totul sa decurga perfect

Prima baie a bebelușului: cum o pregătim, de ce avem nevoie și ce este esential pentru ca totul sa decurgă PERFECT

Prima baie a bebelușului constituie de obicei un moment special care induce părintilor teamă, anxietate copleșitoare, mai ales dacă este primul copil. Complexitatea băii, relația de o delicatețe absolută care se dezvoltă între mamă (dar si tată) și copil pe parcursul băii și masajului, va face din baie momentul numărul 1 al zilei.

⇒ Iată câteva sfaturi pentru ca prima baie să fie un moment memorabil: cum o pregătim, de ce avem nevoie și ce este esential pentru ca totul sa decurgă perfect. Plus detaliul...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Sfaturi pentru ca prima baie să fie un moment memorabil
Pași de urmat pentru baia copilului
Produsele cosmetice dedicate băii bebelușului
Baia propriu-zisă
Ce facem dupa baie?

Sfaturi pentru ca prima baie să fie un moment memorabil

1. Dacă te simți depășită emoțional de responsabilitatea „primei băi”, apelează la ajutorul unui cadru medical (varianta ideală) sau al unui membru al familiei cu experiență în acest domeniu (bunici, prieteni care au deja copii).

2. În cazul în care nu ai la cine să apelezi și va trebui să depășești momentul împreună cu soțul tău sau singură, gândește practic: omenirea a supraviețuit primei băi tocmai pentru că a existat „o primă baie” care ne-a ferit de infecții și boli grave.

3. Pregătește din timp materialele de care ai nevoie la baie.

4. Pregătește un fundal muzical adecvat copilului tău. Chiar și în prima baie, acesta are nevoie de răsfăț pentru simțuri. Starea ta de tensiune și agitație se răsfrânge și asupra bebelușului, așa că și tu și bebelușul tău vă veți relaxa mai ușor dacă ascultați muzică în surdină în timpul băii. Recomandări: Mozart, Schumann, Liszt, Vanghelis sau piese muzicale care te relaxează.

5. Îmbracă-te lejer.

6. Oprește telefoanele mobile. Întotdeauna va suna cineva pe care nu îl poți refuza și care nu va înțelege prin ce treci.

7. Deconectează orice sursă de informații care v-ar putea deranja, cum ar fi televizorul.

8. Nu lăsa bebelușul nesupravegheat nici măcar o secundă!

9. Asigură o temperatură în aer plăcută pentru bebeluș, de circa 25- 26 grade (indicele de confort termic este la 23-24 grade, dar la prima baie bebelușul are nevoie de mai mult). 10. Fii sigur c să depășești acest moment cu optimism și mult curaj!

Pași de urmat pentru baia copilului:

1. Camera de baie

Alege locul unde vei face baie. Dacă ai o cameră de baie generoasă sau mașina de spălat suficient de mare astfel încât să permită instalarea cădiței și utilizarea acesteia ca pe un suport solid, este foarte bine. Dacă nu ai un astfel de spațiu, bucătăria rămâne o opțiune foarte bună, întrucât este spațioasă, îți permite libertate de mișcare și este mai ușor de încălzit, în special iarna. Nu în ultimul rând, contează să poți îndepărta ușor reziduurile de după baie (ex. apa murdară), aerisi și curăța repede locul respectiv. Locul ales pentru baie trebuie să nu prezinte riscuri de accidente: prize defecte, acces la apa, gaze, lumină etc.

Ad-Extra3:

2. Cădița de baie

Umple cădița de baie cu apă la temperatura de 37-40 grade. Până vei căpăta experiență, recomandarea este să măsori temperatura apei cu un termometru de baie sau dacă ai cădiță prevăzută cu senzor de temperatură, verifică atent indicația senzorului. Apa excesiv de fierbinte poate cauza accidente nedorite.

3. Materiale necesare băii bebelușului

• Recipient pentru îndepărtarea reziduurilor (coș cu pedală prevăzut cu pungă)
• Prosoape
• Produse cosmetice dedicate bebelușului (adaptate pentru vârsta și tipul de piele)
• Forfecuță
• Șervețele uscate și umede
• Tampoane sau discuri de vată
• Scutece
• Schimburi curate: body, salopetă, opțional bonetă (iarna)

Produsele cosmetice dedicate băii bebelușului

Recomandări la alegerea unui produs cosmetic destinat copilului:

- utilizează produse destinate vârstei copilului tău
- evită produsele care conțin coloranți artificiali
- evită produsele care conțin conservanți industriali agresivi la adresa pielii
- cosmeticul ideal este cel pe care îl tolerează pielea bebelușului tău
- Esențiale sunt siguranța, delicatețea și confortul pe care un produs le poate oferi

Cum ar trebui să fie produsul ideal: produse testate clinic și dermatologic pentru a nu produce alergii și iritații, special concepute pentru a satisface nevoile deosebite ale pielii delicate ale bebelușului. Fiecare ingredient trebuie să fie atent selectat pentru a oferi siguranță și protecție.

Baia propriu-zisă:

1. Umple cadița de baie cu apă la 37 grade.

2. Ia bebelușul în brațe cu blândețe, astfel încât sa-i transmiți că se poate baza pe tine. (Chiar dacă îți este teamă, încearcă, de dragul copilului, să te comporți în așa fel încât să nu simtă teama!). Susține-i capul, gâtul și spatele și așează-l încet în apa caldă, începând cu piciorușele. Vorbește cu copilul în tot acest timp, cântă-i, astfel încât să perceapă că este susținut, protejat și iubit, în acest prim experiment din viața lui.

3. Curăță cu blândețe cu un tampon sau disc ochii, fața, pliurile gâtului și după urechi.

4. Spală cu blândețe, dar ferm capul copilului, insistând pe curățarea zonei centrale a capului (zona fontanelei este o zonă mai moale, ușor deprimată, față de planul craniului, situată în treimea anterioară a craniului). Nu există riscuri la spălarea zonei fontanelare.

5. Atenție la zona ombilicală: în cazul în care bontul ombilical nu este mumifiat (uscat) și nu a căzut, se curăță cu delicatețe zona, iar după baie se va aplica o compresă cu alcool alb. Peste ea se va aplica și o compresă uscată, astfel încât să permită protecția zonei ombilicale de contactul cu fecalele și urina. Bontul ombilical constituie poarta de intrare pentru germeni. Vindecarea zonei se produce după 7-14 (21) zile de la naștere, perioadă considerată de risc maxim pentru copil. Compresele se schimbă la fiecare schimbare de scutec (ideal schimbarea scutecului se va face la 3 ore), înainte de fiecare masă.

6. Spală zona anală și genitală a copilului, cu multă blândețe: la fetițe se spală zona labială cu tampon sau disc din față în spate, la băieți se spală zona scrotală și anală la fel, fără a tracționa sau a leza zona prepuțului.

7. Masează bebelușul în apă, cu blândețe. Răsfață-l câteva minute în apa caldă și bucurați-vă amândoi de acest moment. Ce a fost mai greu, a trecut!

8. Scoate bebelușul cu grijă din apă, dar ferm, prinzându-l de sub braț (axilă) cu ambele mâini și sprijinind gâtul bebelușului cu degetele arătătoare și învelește-l rapid într-un prosop încălzit (mai ales iarna este de dorit să fie cald).

9. Tamponează pielea copilului cu atenție, inclusiv la pliuri, astfel încât să nu rămână urme de apă. Nu freca pielea bebelușului, fiind sensibilă, poți produce leziuni și senzație de disconfort.

10. După finalizarea tamponării, se înlocuiește prosopul cu care ai șters copilul, cu un prosop uscat, pentru a evita senzația de disconfort dată de prosopul umed și rece.

Ce facem dupa baie?

Masajul bebelușului dupa baie - cu podul palmelor, efectuați mișcări circulare blânde, pe toate zonele corpului copilului. Acordă atenție maximă tălpilor și toracelui (față și spate). Utilizează pentru masaj: uleiul de masaj, loțiunea sau crema de corp destinată vârstei și tipului de piele.

Îmbrăcarea bebelușului după masaj - se va face în hăinuțe din materiale naturale, comode, spălate cu detergent adecvat și călcate, mai călduroase iarna și mai răcoroase vara.

Puneți bebelușul la sân! Merită din plin sa fie răsfățat și tu la fel!

După ce masa la sân s-a încheiat și bebelușul tău a scos aerul (a eructat) și s-a relaxat, poți trece la a doua etapă de răsfăț:

Ține bebelușul la pieptul tău până adoarme - se va simți în siguranță, protejat, iubit, va adormi mai ușor, va avea un somn mai liniștit. Ai reputat o PRIMĂ MARE VICTORIE dintr-un lung șir de BĂTĂLII, pe care le vei duce continuu, zi de zi, pentru a îți menține copilul puternic și sănătos!

Detaliu de decor pentru cele mai frumoase fotografii la baie?

O ratușcă - desigur.  Inauguram trendul - nici o baita, fara o rătușcă.

Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute

Absolut necesara pentru igiena si pentru mentinerea sanatatii, baita bebelusului inseamna totusi mai mult decat atat.

Experinta mea de mamica a doi copii extrem de diferiti, nu doar prin sex si prin cei 10 ani care ii despart, ci si printr-o sumedenie de trasaturi de personalitate, ma face sa cred ca baita este, dincolo de un obicei cotidian ce tine de igiena, o modalitate de a intensifica atasamentul copilului fata de parinti si o ocazie extraordinara pentru acestia de a se bucura de minunea de a fi parinte citeste mai departe aici.

Despre baita bebelului merita citit si:

Cat de des facem baie bebelusului?
Ce produse cosmetice sa alegem pentru baita bebelusilor?
Sfaturi pentru a transforma baita la copii, intr-o distractie
Cand bebelusului ii este frica de baie – ce facem
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII