Calendarul de vaccinare a copiilor in 2024 - SCHEMA NAȚIONALĂ DE VACCINARE A COPIILOR in 2024

Calendarul de vaccinare a copiilor in 2024 - schema nationala de vaccinare a copiilor in 2024

Calendarul de vaccinare a copiilor in 2024 - SCHEMA NAȚIONALĂ DE VACCINARE A COPIILOR in 2024

Mai jos vei gasi CALENDARUL DE VACCINARE A COPIILOR IN 2024 - schema nationala de vaccinare a copiilor in 2024 si ghid de vaccinare, inclusiv vaccinurile optionale. Toate vaccinurile care figurează în Calendarul Național de Vaccinare sunt, oferite gratuit în maternitate și, ulterior, la medicul de familie, costul fiind suportat de statul român.

Pentru copiii care au pierdut unele doze din calendarul de vaccinare sau nu le-au efectuat la timp, medicul de familie va asigura o schema de recuperare a vaccinărilor.
Vaccinarile din schemele de recuperare se asigură tot gratuit, prin Direcțiile de Sănătate Publică.

• Iată care este ordinea de vaccinare la copii si ce boli grave previn. Aceste vaccinuri sunt prevazute in calendarul national de vaccinare din Romania - schema cronologica este pregatita cu sfaturile dnei Dr. Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie din București - Ilfov.

Toate vaccinurile care figurează în Calendarul Național de Vaccinare sunt, oferite gratuit în maternitate și, ulterior, la medicul de familie, costul fiind suportat de statul român.

- despre schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania in 20243, veti citi:
Schema de vaccinare a copiilor din Romania in 2024
Vaccinarea bebelusului este de importanta majora pentru sanatatea si viata lui
Schema vaccinurilor gratuite in ROMANIA (Valabil in 20243 - calendar de vaccinare
Despre bolile severe ce pot sa apara daca nu respecti calendarul imunizarilor
Despre vaccinarea copiilor, trebuie citit cu atentie:
Vaccinuri optionale
De ce iti pasa daca imi vaccinez sau nu copilul?
Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
Discutii aprinse pro-contra vaccinare, puteti urmari aici
Bolile copilului, o trecere in revista utila
Comunitatea parintilor informati: forum medical

Schema de vaccinare a copiilor din Romania în 2024

In România, vaccinarea copiilor nu este obligatorie. Există o listă de vaccinuri recomandate pentru copii, dar părinții au dreptul să aleagă dacă să le administreze sau nu. Este important să se discute cu medicul de familie despre beneficiile și riscurile vaccinării pentru a lua o decizie informată.

Toate vaccinurile care figurează în Calendarul Național de Vaccinare sunt, oferite gratuit în maternitate și, ulterior, la medicul de familie, costul fiind suportat de statul român.

Vaccinarea bebelușului este de importanță majora pentru sănătatea și viața lui

Vaccinarea bebelusului si a copilului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame.

Vaccinarea, invenția secolului, rămâne una dintre cele mai sigure metode de a avea grijă de sănătatea familiei noastre. Tocmai pentru că vaccinarea este în continuare un subiect care ridică multe semne de întrebare, neclarități, temeri, confuzii în ceea ce privește sursele de informare corecte, mai ales pentru părinți, am lansat această secțiune dedicată, realizată în colaborare cu o echipă de medici și profesioniști de top din domeniul medical din România.

Vă invităm, așadar, ori de câte ori aveți o întrebare sau nevoie de o recomandare de specialitate, să consultați acest GHID DEDICAT VACCINĂRII, în care veți regăsi rspunsurile medicilor renumiti din Romania - la cele mai delicate intrebari.

Părinți, este foarte important să vă informați din surse serioase și sigure, profesioniste - înainte de a lua o decizie despre vaccinarea copilului

In Romania, vaccinarea copiilor nu este obligatorie insa, din pacate,  pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Aceasta decizie trebuie luata cu mare responsabilitate. Te invitam sa participi la platforma noastra de dezbateri despre vaccinare - absolut independenta - unde poti citi sau participa la discutie PRO si CONTRA vaccinare, dezbatere 

Ad-Extra3:

Schema vaccinurilor gratuite in ROMANIA (Valabil in 2024)

In conformitate cu ORD MS 386/2015 privind Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2016- 2018, se aplica urmatorul calendar national de vaccinare pentru copii:

Calendar de vaccinare in 2024

calendar vaccinare 2023

Schema de vaccinare 2024 - infografic pregatit in consultare cu dna Dr. Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie din București - Ilfov.

VACCINUL HEPATIC B / se face in maternitate
Cand se face: primele 24 de ore de viata

Vaccinul impotriva hepatitei B se administrează la naștere sau în primele 24 de ore de viață al copilului. Acest lucru se face pentru a oferi imunitate imediată împotriva hepatitei B, o infecție virală gravă care poate cauza ciroză hepatică și cancer de ficat. Vaccinul se administrează prin injectare intramusculară.

Copilul va mai primi alte 3 doze de vaccin la 2 luni, 4 luni și la 11 luni (incluse în vaccinul hexavalent), pentru a-și dezvolta o protecție completă împotriva bolii.
Este important să se ia in considerare ca vaccinarea impotriva hepatitei B este importanta deoarece aceasta se transmite prin contactul cu sângele sau alte fluide corporale infectate, iar la nastere exista un risc crescut de infectare dacă mama are virusul hepatitic B. Pentru aceste cazuri speciale este necesară o injecție suplimnetara chiar la naștere, cu o imunoglobulină specifică. Vaccinarea ofera protectie pe toata durata vietii impotriva acestei boli.

Intervale minime de vaccinare:
- între prima și a doua doză: minimum o lună,
- între a doua și a treia doză: minimum o lună,
- între a treia și a patra doză: minimum șase luni. (atenție, dozele 2, 3 și 4 sunt incluse în vaccinul hexavalent!)

VACCINUL BCG de tip Calmette-Guerin / se face in maternitate
Cand se face: 2-7 zile de viata

Vaccinul BCG (Bacillus Calmette-Guérin) este un vaccin utilizat pentru prevenirea tuberculozei, o boală infecțioasă cauzată de Mycobacterium tuberculosis. Este administrat prin injectare subcutanată în brațul copilului la naștere sau în primele 24 de ore de viață.

Vaccinul BCG este eficient împotriva formelor severe ale tuberculozei la sugar, cum ar fi meningita tuberculoasă și tuberculoza miliara Eficacitatea vaccinului poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de rata de incidență a tuberculozei în zona în care trăiește copilul.

Este important să se ia in considerare ca vaccinul BCG poate cauza o reacție locală la locul injectării, cum ar fi umflarea sau roșeața, dar aceste reacții sunt de obicei minore și trec de la sine în câteva zile. La unii copii poate apărea o umflare a ganglionilor de sub braț sau locul vaccinării poate supura , dar aceste situații sunt rare și nu reprezintă o gravitate, ci un fenomen normal în cazul acestui vaccin.

În situația în care acest vaccin nu se efectuează în maternitate, se poate recupera fie în maternitate, fie la dispensarul TBC teritorial, până la vârsta de 4 ani.

VACCINUL HEXAVALENT (DTPa-VPI-Hib-Hep B) / se face la medicul de familie
Cand se face: la 2 luni, 4 luni, 11 luni

Vaccinul Hexavalent (sau Hexacom) este un vaccin combinat care conține protecție împotriva a șase boli diferite: difterie, tetanos, pertussis sau tuse convulsivă (aceasta vaccinare se administreaza totdeauna combinată, ca DTP), poliomielită inactivată (VPI), hemophilus influenzae tip B (Hib) și hepatita B.

Acest vaccin este recomandat pentru copiii din Romania la 2 luni, 4 luni si 11 luni de vârstă. Este administrat prin injectare intramusculară.
Vaccinul Hexavalent oferă protecție împotriva bolilor care pot fi severe, letale sau pot provoca complicații, cum ar fi meningita, tusea convulsivă, difteria, tetanosul sau paralizia permanentă. Este important să se ia în considerare că vaccinul poate cauza reacții adverse minore, cum ar fi durerea, roșeața sau umflarea la locul injectării, dar acestea sunt de obicei temporare și trec de la sine în câteva zile.

Intervale minime de vaccinare:
- intre prima și a doua doză: minimum o lună,
- între a doua și a treia doză: minimum șase luni.

VACCIN PNEUMOCOCIC (se fac trei doze la intervale diferite) / se face la medicul de familie

Când se face: 2 luni, 4 luni si 11 luni

Vaccinul pneumococic este un vaccin utilizat pentru prevenirea infecțiilor pneumococice, care sunt cauzate de Streptococcus pneumoniae (pneumococ), un tip de bacterie care poate cauza diverse boli, cum ar fi otitele, pneumonia, meningita si septicemia.

In Romania, vaccinul este recomandat pentru copii la vârsta de 2, 4 și 11luni. .

Vaccinul pneumococic previne infecțiile severe și complicațiile asociate cu pneumococul, cum ar fi meningita sau sepsis.

Schema de vaccinare cu vaccin pneumococic diferă în funcție de vârsta de vaccinare. De exemplu, dacă vaccinarea începe după vârsta de doi ani, este suficientă o singură doză. El se administrează intramuscular.

VACCIN RUJEOLIC-RUBEOLIC-URLIAN, viu atenuat (ROR) / se face la medicul de familie

Cand se face: la 12 luni, 5-7 ani

Vaccinul rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) este un vaccin combinat utilizat pentru prevenirea rujeolei, oreionului și rubeolei, care sunt boli infecțioase cauzate de virusurile rujeolic, urlian și respectiv rubeolic

In Romania, vaccinul este recomandat pentru copiii la vârsta de 12 luni, și apoi a doua doză, de rapel, se administreazăla vârsta de 5 ani. Este administrat prin injectare subcutanată sau intramusculară.

Vaccinul ROR poate ajuta la prevenirea acestor boli care pot fi severe sau pot provoca complicații, cum ar fi surzenia sau encefalita. Este important să se ia în considerare că vaccinul poate cauza reacții adverse minore, cum ar fi durerea, roșeața sau umflarea la locul injectării, dar acestea sunt de obicei temporare și trec de la sine în câteva zile. La interval de 2 – 3 săptămâni dipă vaccinare poate apărea o erupție fină, pasageră, însoțită de un mic croșet febril.

VACCINUL TETRAVALENT DIFTERO-TETANO-PERTUSSIS ACELULAR-POLIOMELITIC (DTPa-VPI) / VPI / se face la medicul de familie

Cand se face: 5-6 ani

Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic este un vaccin combinat utilizat pentru prevenirea difteriei, tetanosului, pertussisului si poliomielitei.

In Romania, vaccinul este recomandat pentru copii la vârsta de 6 ani. Este administrat prin injectare intramusculară. Vaccinul tetravalent combină protecție împotriva a patru boli diferite, care pot fi severe sau pot provoca complicații, cum ar fi paralizia permanentă sau meningita.

Acest vaccin reprezinta un rapel pentru vaccinarea începută în primul an de viață. Rapelul este deosebit de important, deoarece are rolul de a consolida imunitatea obtinuta prin vaccinarea cu schema primară, din prima copilărie. Prin efectuarea rapelului se asigură imunitatea pe termen lung. De altfel, următorul rapel se efectueaza de abia la vârsta de 14 ani !

 VACCINUL HPV -  impotriva bolilor determinate de virusul HPV (Human Papiloma Virus), inclsuiv cancerului de col uterin / fete
 / se face la medicul de familie. El este asigurat deocamdată în programul național de imunizare doar pentru fetele între 11 si 18 ani.

Cand se face: dupa 11 ani. În perspectivă, acest vaccin va fi administrat și băieților, pentru a preveni și celelalte forme de cancer pe care acest virus le poate determina.

Bolile împotriva cărora oferă protecție: cancer de col uterin, , anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian și anal.
Vârsta recomandată: Se recomandă ca vaccinul sa fie administrat în intervalul de vârstă de 9 – 44 de ani.

S-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse infectării HPV prin activitate sexuală. Vaccinul poate fi făcut până la 44 de ani. În România, Programul național prevede vaccinarea după vârsta de 11 ani.

Citeste si Fetele care nu sunt active sexual trebuie vaccinate impotriva HPV?

 VACCINUL (DTPa) -  DIFTERO-TETANIC-PENTRU ADULTI / vaccin diftero-tetano-pertussis acelular / se face la medicul de familie

Cand se face: la 14 ani

Vaccinul diftero-tetanic pentru adulți (DTPa) sau vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (aceasta vaccinare se administreaza ca Tdap) este un vaccin combinat utilizat pentru prevenirea difteriei, tetanosului și pertussisului la adulți.

El reprezinta ultimul rapel din Calendarul national de vaccinare al copilului. Totodată se administrează și la gravide, pentru a permite formarea de anticorpi proaspeți care să fie transmisi si bebelusului, pentru ca acesta să poată fi protejat încă de la naștere până când va ajunge să primească propriile vaccinuri.

România nu are în acest moment un calendar de vaccinare a adultului, dar se menționează în legislatie unele grupe de risc (de exemplu vaccinarea gravidei, vaccinarea antigripală pentru anumite grupe de risc, vaccinarea antiCovid19, sau vaccinarea în situații speciale (de exemplu contacții de rujeolă sau în inundații etc)


Extra informatii

– Pentru copiii care au pierdut unele doze din calendarul de vaccinare sau nu le-au efectuat la timp, medicul de familie va asigura o schema de recuperare a vaccinărilor.

Vaccinarile din schemele de recuperare se asigură tot gratuit, prin Direcțiile de Sănătate Publică.

Pentru administrarea tuturor vaccinurilor se vor utiliza numai seringi de unică utilizare.

Costul vaccinurilor este suportat de stat. Fiecare țară își alcătuiește un calendar al vaccinărilor. Calendarul este un program oficial, recomandat pentru vaccinarea tuturor persoanelor eligibile, în funcție de vârstă.

Despre bolile severe ce pot sa apara daca nu respecti calendarul imunizarilor

Difteria: Difteria este o boala infectioasa severa, in care se poate forma o membrana in portiunea posterioara a nasului si gatului, impiedicand astfel respiratia. Se poate preveni prin vaccinarea DTP.

Rujeola: Rujeola este o boala potential severa. Ea poate determina febra mare si complicatii de tipul infectiei la nivelul ochiului si al urechii medii, surditate, crup, pneumonie si mult mai rar, complicatii la nivelul creierului. Se poate preveni prin vaccinare ROR.

Tusea convulsiva: Este o infectie bacteriana periculoasa, mai ales la sugari. Tusea are un aspect particular - copilul are crize de tuse latratoare care se termina printr-un horcait. Acest  horcait inspirator poate fi inlocuit printr-un stop al respiratiei.

Complicatiile include convulsii, pneumonie, infectie otica, hernii si uneori complicatii cerebrale. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Tetanosul: Tetanosul este o infectie care poate duce la deces. Ea apare atunci cand o rana (chiar superficiala) este contaminata cu pamant continand spori de tetanos. Afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii). Este foarte important sa preveniti boala prin vaccinare si revaccinare periodica. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Poliomielita: Este o boala virala care afecteaza sistemul nervos central. Poate determina paralizii ale membrelor, si uneori paralizii extensive, cuprinzand muschii respiratori, meningita si chiar moartea.Protectia impotriva acestei boli este esentiala. Se poate preveni prin vaccinare anti-polio VPI. Citeste  Poliomielita si vaccinarea antipolio in Romania

Vaccinuri optionale

Vaccinurile opționale sunt provurate de părinți contra cost, ele nu se regăsesc în calendarul național de vaccinare. Se eliberează din farmacii numai cu o rețetă prescrisă de medic și se recomandă păstrarea și transportul lor cu atenție, pentru respectarea lanțului de frig.

• Vaccinul Rotaviral - este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.

Este de precizat că prima doză de vaccin rotaviral se poate face doar până la 12 respectiv 16 săptămâni, in funcție de vaccinul ales (in România există două tipuri de vaccin rotaviral)
De asemenea ultima doză nu se face mai târziu de vârsta de 6 luni. Aceste precauții se datorează riscului mai mare de invaginație (o formă de ocluzie intestinală la sugar) care poate apărea mai frecvent la copiii care intârzie administrarea dozelor de RV.

Prevenirea infecțiilor cu Virusul sincițial respirator - RSV - (Respiratory Syncytial Virus) se face printr-o metodă particulară de imunizare, cu un anticorp monoclonal Virusul sincitial respirator (RSV), este o cauză frecventă a infecțiilor respiratorii grave la copii (Bronșiolite cu insuficiență respiratorie) și la persoanele în vârstă, precum și la pacienții cu probleme de sănătate pulmonară sau cardiacă.

In Romania, prevenția infecțiilor cu RSV nu este recomandată în mod curent pentru copii sau adulți sănătoși. În schimb, este recomandată pentru copiii prematuri sau cu probleme de sănătate pulmonară sau cardiacă. Acest anticorp monoclonal se numeste pavilizumab.  El are eficiență demonstrată în reducerea severității infecției cu virus sincițial respirator și a zilelor și necesității de spitalizare.

Vaccinul antirubeolic asigura protectie impotriva rubeolei. Rubeola este o boala eruptive cunoscuta si sub numele de pojarul german de trei zile.

•  Vaccinul impotriva gastroenteritei acute cu Rotavirus.

- Rotarix este un vaccin administrat oral, in doua doze, care ofera din timp protectie copiilor impotriva unei tulpini de rotavirus, un virus care crează probleme mai ales ca infecție nosocomială (de spital) . OMS recomanda administrarea acestuia la copii cu varsta cuprinsa intre 6-24 de saptamani pentru prevenirea gastroenterocolitei produsa de rotavirus. Vaccinul este acum prezent si se realizeaza in peste 100 de tari din lume.

- Rotateq este de asemenea un vaccin impotriva enteritei cu Rotavirus, oferă protectie impotriva a 5 tulpini de virus, se administrează în 3 doze, prima nu mai târziu de săptămâna 12, iar ultima până în săptămâna 24.

Ambele vaccinuri sunt disponibile in România.

Vaccinul Varicelic - asigura protectie impotriva infectiei cu virusul varicelo-zosterian, care produce ca boala primara varicela, o boala eruptiva extrem de contagioasa. Vaccinul contine virus viu, atenuat si face parte din vaccinurile obligatorii in multe tari.

 - este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de "bubatul mare" sau "vărsat de vânt". Se fac două doze de vaccin, la distanță de minimum 6 săptămâni. Se administrează subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de 9 luni.

Vaccinul impotriva Hepatitei A - Hepatita A este o boala transmisa in special in colectivitate sau apa contaminata. In 19% din cazuri, Hepatita A cazuri evolueaza letal. Se administrează intramuscular două doze la interval de 6 – 18 luni.

Vaccinul antiurlian - Vaccinul antiurlian asigura protectie impotriva oreionului/parotidei epidemice. Oreionul este o boala virala produsa de virusul urlian, caracterizata prin largirea dureroasa a parotidelor si a altor glande salivare.  El este inclus în formula vaccinului combinat pentru rujeola, rubeola, oreion, si face parte din lista vaccinurilor din Calendarul national de vaccinare.

Vaccinurile meningogocice

In România sunt prezente și vaccinurile meningococice. Meningita meningococică este cea mai gravă formă de meningită. Este o boală severă care evoluează fulminant și poate duce la deces în 48 de ore. Este extrem de contagioasă și periculoasă.

În cazul în care bolnavii supraviețuiesc, ei pot rămâne cu sechele grave atat la nivelul creierului, dar si la nivelul extremităților (amputații).  Cele mai expuse grupe de vârstă sunt copiii până la 2 ani și adolescenții, precum și lucrătorii din domeniul sănătății.
Tulpinile cele mai frecvente în România sunt meningococul B și meningococul C, dar se intâlnesc și alte forme.

Există următoarele tipuri de vaccin meningococic :

- Nimenrix, contra meningitei ACWY, se administrează OPȚIONAL, începând cu vârsta de 2 luni. În funcție de vârsta la care se începe vaccinarea, diferă numărul de doze. Peste vârsta de un an este necesară o doză unică de Nimenrix.

- Bexsero este vaccin meningococic contra meningitei B. El se administrează la sugar începând cu vârsta de 2 luni, iar schema diferă în funcție de vârsta și categoria de risc.

- Trumenba este vaccin meningococic contra meningitei B și se administrează la copii peste vârsta de 10 ani, în două doze cu cca 6 luni interval între ele.

Vaccinul Gripal protejează copiii de gripă. Se administrează în fiecare an.

La copiii sub vârsta de 9 ani care se vaccineaza prima dată în viață, se recomandă efectuarea a două doze de vaccin gripal, la interval de o lună între ele. Se foloseste acelasi vaccin ca si la adulti. Vaccinul inactivat se administrează intramuscular sau subcutanat.

Pentru copiii este disponibil in România și vaccinul gripal viu atenuat cu adminstrare sub formă de aerosol nazal, fără ac.
Pentru copiii care locuiesc sau călătoresc frecvent în zonele endemice pentru mușcătura de căpușă, se recomandă vaccinarea cu vaccinul care previne encefalita transmisă de căpușă (FSME IMMUN) . Schema de vaccinare se administrează la copiii peste 1 an și include trei doze de vaccinare urmate de rapeluri. Exista vaccin cu doză diferită la copil față de adult.

• Vaccinul antiCovid19

Vaccinarea antiCovid19 se recomandă la copiii peste vârsta de 5 ani cu scheme și doze adaptate.

Pentru toate vaccinurile opționale se recomandă acomodarea lor cu schema din Calendarul național de vaccinare, astfel încât copiii să poată beneficia de aceste vaccinuri tinând cont de numărul de vaccinari admise la o consultație, de respectarea  perioadei recomandate între vaccinuri, de contraindicațiile temporare sau de recuperarea schemei vaccinale la fiecare copil.

De reținut că pentru fiecare copil, medicul de familie va alcătui o schema particularizată de vaccinare ținând cont de toate recomandările.

GHID DEDICAT VACCINĂRII

Vaccinarea copiilor, o campanie realizată cu cei mai renumiți medici din România - PODCAST

♦ Cele mai comune mituri despre vaccinarea copiilor (demontate de medici)

♦ Importanța protejării antigripale a întregii familii - sfatul medicului

♦ Bolile infecțioase ale copilăriei și cum pot fi prevenite riscurile grave ale nevaccinării - sfatul medicului de familie

♦ Virusul respirator sincițial (VRS) la bebeluși: transmitere și simptome - sfatul medicului pediatru

♦ Vaccinați, călătorim în siguranță. Iată lista de vaccinuri de care avem nevoie - sfatul medicului

♦ De unde să te informezi despre vaccinare și cum să eviți să fii afectat/ă de fake news

De ce iti pasa daca imi vaccinez sau nu copilul ?

Si ce iti pasa tie daca imi vaccinez sau nu copilul ? - intreaba unele mamici cand iau parte la dezbaterile pro-contra despre vaccinare de pe forumul Desprecopii - (foarte aprinse de altfel).

Ca parinte responsabil vrei sa iei cea mai buna decizie pentru sanatatea copilului tau. Si de asta trebuie sa pui intrebari medicilor, sa te documentezi serios, sa nu dai crezare surselor dubioase de informatii, fanelor Oliviei Ster sau alte grupuri conspirationiste de coafor care au succes ingrijorator pe Facebook. Si de asemeni, sa intelegi ca decizia ta de a-ti vaccina sau nu copilul afecteaza toti copiii din comunitatea in care traiesti citeste mai departe detaliile care conteaza aici.

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: Material Desprecopii.com, pregatit in consultare cu dna Dr. Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie din București - Ilfov.
Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte: Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016, din 31.03.2015
Institutul National de Sanatate Publica din Romania - calendar de vaccinare
Calendarului Național de Vaccinare, elaborat de Ministerul Sănătății

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ghaben Simona
    Ghaben Simonatrimis la 4/8/2023

    Buna ziua!Un copil aflat pe lista unui medic nevaccinator unde se poate vaccina? Exista posibilitatea de a cumpara de ex ROR la 5 ani si cine îl poate administra ,ca sa fie şi înregistrat în sistem la DSP? Multumesc!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII