Depresia postnatala se manifesta si la proaspetii tatici

Depresia postnatala se manifesta si la proaspetii tatici

Depresia postnatala se manifesta si la proaspetii tatici

Bărbații nu trec prin sarcină sau naștere și, ca atare, nivelurile lor hormonale nu cresc. Deci, nu au parte de sfârcuri dureroase sau de furia laptelui... însă ce anume pățesc pentru a fi deprimați? Destul de multe, potrivit cercetărilor din Suedia, care arată că, în ultimii 10 ani, un număr semnificativ de bărbați s-au luptat cu tranziția către paternitate și au trecut și ei printr-o anumită stare de depresie...

Mai mult de un sfert din proaspeții tătici dintr-un studiu au prezentat niveluri semnificative de depresie. Care sunt cauzele și ce se poate face cu privire la aceasta?

in acest articol veti citi mai multe despre:
28% dintre barbati trec prin depresia postnatala
Solutia
Un tata deprimat se va juca si va zambi mai putin cu copilul sau
Depresiile proaspatului tatic: de la fericire la oboseala si depresie
Sunt tata de bebelus si asta imi umple inima de un vulcan de sentimente

Depresia postnatala loveste si in tinerii tatici ...

Cand auzim termenul depresie postnatala, ne gandim desigur la depresia prin care trec proaspetele mamici. Aflam insa ca si prospetii tatici trec printr-un soi de depresie la sosirea unui bebelus in viata lor. Din moment ce taticii nu trec prin tranformarile hormonale prin care trec mamicile, care o fi cauza acestei depresii? (in afara de faptul ca realizeaza brusc ca nu mai sunt in centrul atentiei?)

28% dintre barbati trec prin depresia postnatala

Aceasta ultima cercetare incearca sa cuantifice cat de multi barbati au depresie postnatala. Studiile anterioare au descoperit ca intre 4% si 10% dintre barbati, in timp ce in acest esantion mic de 447 de tati suedezi care s-au oferit voluntar (si prin urmare nu pot reprezenta tatal mediu), o cifra surprinzatoare de 28% dintre barbati au avut simptome care s-au inregistrat peste nivelurile scazute de depresie. in general, 4% au avut depresie moderata. Mai putin de unul din cinci tati care erau deprimati a cautat ajutor, desi o treime dintre acestia se gandisera sa se raneasca singuri. in timp ce femeilor din Regatul Unit li se adreseaza adesea o serie de intrebari care examineaza depresia postnatala (care afecteaza pana la 13% dintre femei), sanatatea mentala a tatilor este rar evaluata.

Solutia

Autorul principal al aparitiei suedeze, Elisa Psouni, de la Departamentul de Psihologie al Universitatii Lund, spune ca Scala Edinburgh a Depresiei Postnatale (EPDS), folosita atat pentru femei, cat si pentru barbati, nu este atat de precisa in ceea ce priveste depresia la tati. Cercetarea ei a aratat niveluri mai ridicate de depresie la barbati pentru ca a inclus in sfera de simptome "masculine" de depresie stari precum ar fi agitatia, furia, iritabilitatea, mai multe ore lucrate si consumul de prea mult alcool.

Depresia la tatici poate creste nu doar pentru ca cercetatorii o cauta, ci pentru ca mai multi proaspeti tatici se lupta cu ea. Psouni crede ca tatii se confrunta din ce in ce mai mult cu aceleasi dileme cu care se confrunta si mamele - inclusiv incercarea de a combina statutul de parinte cu munca. Tatii care au fost deprimati au avut deseori presiuni externe, cum ar fi probleme legate de locul de munca, iar in cazul in care partenerul lor era deprimat, riscul lor de depresie s-a dublat. Lipsa de somn, nasterea gemenilor si conflictele in relatie pot contribui toate.

Ad-Extra3:

Un tata deprimat se va juca si va zambi mai putin cu copilul sau

Copiii sunt profund afectati de depresia postnatala paterna, cu studii care indica o bunastare mai saraca si mai multe probleme comportamentale la varsta de sapte ani.

Tatii care se simt intr-o lupta continua si partenerii, rudele sau prietenii care observa o crestere a iritabilitatii si anxietatii la un barbat in primul an de paternitate (depresia paterna este mai dispersata in primele 12 luni) ar trebui sa ia in considerare posibilitatea depresiei paterne postnatale.

Terapia cognitiva comportamentala poate ajuta, la fel ca si antidepresivele. In cazul in care depresia nu este recunoscuta, spune Psouni, "unul dintre cele mai teribile lucruri care ti se poate intampla este sa te trezesti un an mai tarziu si sa iti dai seama ca ai fost intr-adevar la pamant - si ca primul an din viata copilului tau s-a dus."

Asteptam gandurile taticilor despre depresia legata de Meseria de Tatic la acest topic >>.

Sunt tata de bebelus si asta imi umple inima de un vulcan de sentimente

Sunt tata de bebelus si asta imi umple inima de un vulcan de sentimente...iar vulcanul de emotii a inceput ca o furtuna inca din momentele in care asteptam in sala de nasteri. De atunci, emotiile nu se mai termina pentru ca acum sunt un alt om acum: sunt tata citeste in continuare despre ce simte un tanar tatic despre meseria de tata de bebelus aici ...

Depresiile proaspatului tatic: de la fericire la oboseala si depresie

Chiar daca Desprecopii.com da o mare atentie, si pe buna dreptate - depresiei post natale a tinerei mamici, studiile de peste hotare, dovedesc ca depresia post-natala este o tulburare care nu afecteaza numai proaspetele mamici, dar şi bărbaţii care au devenit tatici. Desigur, si ei sunt bulversati de noul rol coplesitor si trec prin perioade alternative de fericire, mirare, oboseala, depresie, gelozie, iubire....   Cititi mai departe AICI

 Lecturi esentiale pentru taticii incepatori:

Cinci mituri ale meseriei de tata
Când tatal este gelos pe noul nascut
10 surprize pentru noul tata
Taticii de azi ...
Manualul tatalui incepator (sau cum am invatat sa nu ma mai ingrijorez si sa iubesc sa fiu TATA)

 Lecturi obligatorii pentru taticii de azi:

A fi tata inseamna sa fii o calauza 
Viata sexuala inainte si dupa nastere
Pregatiti-va pentru a deveni parinti (cu umor)
Lectiile barbatilor: Ce sa NU faceti in sala de nasteri
Când tatal este gelos pe noul nascut  

FORUMUL TATICILOR moderni

  Forumul taticilor
Doar pentru tatici, acei tatici care vor sa conteze in viata copiilor lor

autor: redactor  Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII