Depresia postpartum - de ce e important să o recunoști la timp si ce trebuie să știi

Depresia postpartum - de ce e important sa o recunosti la timp si ce trebuie sa stii

Depresia postpartum - de ce e important să o recunoști la timp si ce trebuie să știi

Depresia postpartum te poate face să te simți o mamă tristă, dezamăgită și fără speranță. 😔 Vei ajunge să te întrebi dacă ești capabilă să fii o mamă bună pentru bebelușul tău. 👶 Poti avea probleme de atașament cu bebelușul, să te simți incapabilă în acest rol, să nu mai dorești să comunici, să te înstrăinezi de partenerul de viață și chiar să te întrebi care este finalul... 😢

Deși e normal să treci prin tristețea "baby blues", depresia postpartum este ceva mult mai grav și de aceea trebuie să știi să o recunoști.

 veti citi;
Depresia postpartum - este important să o recunoaștem la timp
Diferența dintre depresia postpartum și "tristetea baby blues"
Un bebeluș testează relația și echilibrul emoțional al parinților
Factori de risc care măresc riscul depresiei postpartum
Somnul, o mare problemă care poate agrava situația
Despre depresia postpartum, mai poti citi
Suport: clubul mamicilor
 

Depresia postpartum - este important să o recunoaștem la timp

Un bebelus este un motiv de imensa fericire pentru ambii parinti, si desigur si pentru bunici. Insa pentru multe proaspete mamici, entuziasmul și fericirea se pot transforma adesea la ceva exact opus: depresie.

La câteva zile după naștere, până la 80% dintre noile mamici experimentează asa numita "tristete baby blues". Mamica se poate simti ingrijrata, coplesita si nepregatita pentru noua responsabilitate. Aceasta stare se suprapune peste primele probleme de somn... cine are timp de somn in primele saptamani cand bebe vine acasa? Veste buna este insa ca după aproximativ două săptămâni, aceste sentimente dispar, de obicei, și vă tanara mama se adapteaza la noul ritm de viata ...

Spre deosebire de tristetea baby blues, depresia postpartum (DP) este ceva complet diferit și mult mai serios. Nu dispare atât de repede, și este mai severă decât copilul tristetea baby blues. De fapt, aceasta depresie poate interfera d cu capacitatea mamei de a avea grija de bebelus. Care este insa diferenta dintre depresia postpartum și "tristetea copilul blues" - iata cum o recunoastem, draga mamica:

Diferența dintre depresia postpartum și "tristetea baby blues"

Depresia postpartum te poate face sa te simti iritabila și fără speranță. Vei ajunge sa te intrebi daca esti capabila sa fii o mama buna pentru bebelusul tau. Poti avea probleme de atasament cu bebelusul, sa te simti incapabila in acest rol, sa nu mai doresti sa comunici, sa te instrainezi de partenerul de viata si chiar sa te intrebi care este finalul...

Multe proapete mamici se simt vinovate de sentimentele atât de coplesitoare si de tristetea imensa si nu inteleg ce li se intampla dar depresia postpartum este un lucru serios - o condiție medicală reală - ca și depresia. Este un subgrup specific al depresiei care este adesea legat de scaderea brusca a estrogenului din corpul mamei.

Un bebeluș testează relația și echilibrul emoțional al parinților

Un nou copil testează și schimbă echilibrul unei relații în multe feluri. Un bebeluș solicită o atenție deosebită, iar partenerul tau ar putea simți invidia sau gelozia acum, când se acordă mai multă atenție altcuiva. Există o listă tot mai mare de treburi care trebuie împărțite.

În plus, activitatea sexuală a cuplului este in stare de pauza până când corpul mamei se recuperează, iar cererile pe care copilul le pune asupra timpului, energiei și corpului tau nu dau nici o sansa relatiilor sexuale...  Citiți mai multe despre Sex în timpul și după sarcină aici Viata sexuala a parintilor inainte si dupa nasterea bebelusului

Si totusi exista si situatii de genul: Sexul dupa nastere: cand EL nu este pregatit

Depresia postpartum poate pune o mare presiune pe relatia celor doi parinti intr-un moment in care este foarte mare de intelegere si calm din partea celor doi.  Adevarul este ca acum, vă simțiți confuzi, împovărați și epuizați. Lipsa constantă de somn și presiunile de a fi o mamă adaugă doar combustibil la foc...citeste De ce se cearta parintii unui bebelus si de ce dusul gunoiului poate deveni motiv de divort

Ad-Extra3:

Factori de risc care măresc riscul depresiei postpartum

Unele femei au mai multe șanse de a experimenta depresia postpartum datorită unuia sau mai multora dintre acești factori de risc:

Complicații medicale în timpul nașterii (nastere prematură sau având un bebelus cu probleme medicale)

Simptome anterioare de depresie sau tulburare bipolară

Antecedente familiale de depresie sau alte boli mintale

O sarcina care nedorita

Alcool sau alt abuz de droguri

Probleme cu alaptarea bebelusului

Stresul în timpul sarcinii sau la scurt timp după naștere (pierderea locului de muncă, moartea unui iubit, abuzul domestic sau boala personală)

Un alt factor important de risc pentru PPD (dar pe care, în cele din urmă, îl aveți în control) este lipsa unui sprijin emoțional puternic de la soțul / soția, familia, partenerul sau prietenii. De aceea este atât de important să comunici ceea ce s-ar putea să simți. Deși membrii familiei și prietenii sunt cei care sunt cei mai apropiați de dvs., este posibil ca acestea să nu recunoască întotdeauna simptomele depresia postpartum.

Deși iti poate fi teamă să recunosti  ca simti emoții atât de puternice si de atat de multa dezamagire, este vital să iti împărtasesti sentimentele cu cei mai apropiați.

Somnul, o mare problemă care poate agrava situația

Una dintre cele mai mari probleme este somnul. Chiar și cantități mici de deprivare a somnului iti pot afecta starea de spirit și perspectiva, ca să nu mai vorbim de abilitățile de rabdare, conducând rapid la depresie. Somnul este grav compromis de un bebelus și o nouă mamă care se află în concediu de maternitate ar putea să se simtă obligată să fie cea care se ocupă de trezirea, hrănirea și schimbarea bebelușului în mijlocul nopții - mai ales dacă alăptează. Dar partenerul, chiar dacă el sau ea este cel care lucrează, ar putea avea nevoie să renunțe și el la un pic de somn. Citeste aici, la subiect Depresia postnatala se manifesta si la proaspetii tatici

Membrii familiei și prietenii pot să se implice oferind sprijin emoțional și ajutând la sarcini zilnice de îngrijire a copilului și a casei. Întrebați-vă ce aveți nevoie și sfătuiți-vă pentru voi, pentru copilul dumneavoastră și pentru relația voastră.

Există multe tratamente eficiente pentru depresia postpartum, inclusiv consiliere și medicamente antidepresive, care pot fi utilizate singure sau în combinație. Deși majoritatea antidepresivelor se pot folosi în siguranță în timpul alăptării, consultați-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră. Citeste Visand la somnul cel odihnitor de altadata

Despre depresia postpartum, mai poti citi

Depresia postnatala: cum iti poti da seama ca esti afectata si ce trebuie sa stii

Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft

Starea depresiva postpartum - de ce trebuie tratata cu seriozitate de ambii parinti

Depresia postnatala, semne ingrijoratoare

Suport: clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai.

Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

 autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII