8 modalitati de a ajuta un copil sa se adapteze noului bebelus fratior din casa - experienta unei mamici

8 modalitati de a ajuta un copil sa se adapteze noului bebelus fratior din casa - experienta unei mamici

8 modalitati de a ajuta un copil sa se adapteze noului bebelus fratior din casa - experienta unei mamici

Când barza aduce un nou bebeluș în familie, poate aduce și unele schimbări pentru frații și surorile mai mari. Iată 8 sfaturi pentru a face tranzitia cât mai lină după sosirea noului membru al familiei. 💕

Fiecare dintre aceste recomandări a fost de mare ajutor pentru familia noastră în primele luni de adaptare la viața ca familie de patru membri. Nu spun că a fost ușor să facem trecerea de la un copil la doi, dar aceste 8 strategii au contribuit la o tranzitie mai facilă - spunând asta din experiența de mamă. 🌟

in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Asteptari - copilul poate reveni la vechile obiceiuri
2. Fii consecvent
3. Timp dedicat fiecarui copil in parte
4. Implica prescolarul in tot ceea ce faci
5. Incearca sa nu te superi atunci cand „ajutorul” prescolarului inseamna chiar mai multa treaba pentru tine
6. Lasa prescolarul sa fie inca un bebelus
7. Fii pregatit pentru crize simultane
8. Investeste intr-un marsupiu pentru copil

1. Asteptari - copilul poate reveni la vechile obiceiuri

Dupa venirea bebelusului, este normal ca uniii copii prescolari sa revina la unele obiceiuri vechi despre care credeai ca au disparut de mult.

Pentru noi, au fost crizele de furie (tantrumuri). Cu cateva luni inainte de nasterea bebelusului tocmai trecusem printr-o etapa foarte intensa a crizelor. La o saptamana sau doua dupa ce copilul a venit acasa de la maternitate, Micul Om s-a intors la vechile obiceiuri, aruncand lucruri de parca nu ar fi fost treaba nimanui ce face! Am auzit de la multe alte mamici ca acest lucru este de asteptat, asa ca eram pregatita mental pentru asta, ceea ce a facut acest fapt mult mai putin stresant atunci cand s-a intamplat - povesteste o mamica pe forumul Desprecopii.

2. Fii consecvent

Cand primul copil izbucneste in larimi, incearca sa-ti amintesti ca intreaga lume a copilului tau tocmai s-a schimbat. Acest lucru poate fi infricosator pentru el/ea si copilul se va asigura ca testeaza toate limitele stabilite de mult timp. Ei fac aceasta atat pentru atentie, cat si pentru a vedea daca limitele au ramas aceleasi in timp ce totul s-a schimbat.

Este esential ca mama sa ramana calma si consecventa. Am facut tot ce am putut pentru a gestiona fiecare izbucnire in acelasi mod in care as fi gestionat-o in trecut. Acest lucru mi-a ajutat baiatul sa-si dea seama ca unele lucruri (precum regulile) raman aceleasi. Este greu sa fii consecvent in timp ce ai grija si de nevoile unui nou-nascut, insa atentia acordata lui, in special in prima saptamana, a ajutat atat de mult pe termen lung!

3. Timp dedicat fiecarui copil in parte

Acest lucru pare a fi negandit, insa este destul de greu sa iti amintesti sa il faci in mod constant. In fiecare zi incerc sa petrec ceva timp concentrandu-ma complet asupra copilului meu mai mare in timp ce bebelusul este in leagan. Chiar si numai 10 sau 15 minute de timp unu la unu face minuni pentru comportamentul fiului meu. De cele mai multe ori, atunci cand izbucneste imi dau seama ca este din cauza ca nu i-am acordat exclusiv lui timp suficient in timpul zilei. Fac tot ce pot pentru a rezolva asta cat mai repede posibil.

frate mai mare

Petrece timp de calitate cu fiecare copil in parte!

 

Ad-Extra3:

4. Implica prescolarul in tot ceea ce faci

Fiul meu iubeste sa ma "ajute” cu tot ceea ce tine de sora lui. El face lucruri simple, cum ar fi sa o linisteasca atunci cand plange sau sa ii cante. De multe ori, atunci cand am grija de fetita, citim carti impreuna pe canapea, astfel incat Micul Om nu este exclus.

5. Incearca sa nu te superi atunci cand „ajutorul” toddlerului inseamna chiar mai multa treaba pentru tine

Nu iti pot spune de cate ori Micul Om a decis „sa ajute” incercand sa impinga o suzeta in gura bebelusului care dormea linistit sau a decis „sa imparta” cu ea ceva greu prin plasarea acelui obiect pe capul ei, etc., etc. Este atat de greu sa nu ii raspunzi cu furie, insa nu vreau ca el sa se teama sa interactioneze cu sora lui. in loc sa-l mustru cu asprime atunci cand intentiile sale bune se transforma in ceva negativ, incerc doar sa-l indrum intr-o alta directie.

Exemplu: ii place sa perie parul surorii sale, insa aceasta este (evident) nu cea mai buna activitate pentru el. In loc sa il indepartez, il incurajez sa-i gadile picioarele sau ceva similar. Ne asiguram ca interactiunea cu bebelusul este sigura si amuzanta pentru amandoi, si nu un lucru pentru care intra in necazuri fiindca il face (cu exceptia acelor momente in care incearca intentionat sa ii faca rau).

6. Lasa prescolarul sa fie inca un bebelus

Micul Om inca mai iubeste sa fie bebelus. Cand iese din cada cere sa fie infasat si tinut ca un bebelus. De Fiecare Data. Am ales sa nu ii iau acest lucru, deoarece el va fi intotdeauna copilasul meu. Nu mi-am dorit niciodata sa simta ca Printesa l-a inlocuit in vreun fel. Chiar daca poate nu poate exprima in cuvinte, atunci cand isi pune mainile in jurul meu si cere sa fie „bebelusul”, simt ca ceea ce intreaba cu adevarat este daca inca il mai iubesc asa cum o faceam inainte. El se asigura ca dragostea mea nu s-a schimbat. El este baiatul meu mare, dar este si copilasul meu si este liber sa alterneze intre titluri cat de mult doreste.

7. Fii pregatit pentru crize simultane

Ma uimeste cat de des si-au sincronizat programul de urlat! De fapt, daca vii pe la mine la 5 dupa amiaza in orice zi din timpul saptamanii, vei putea fi martorul acestui fapt la prima mana! Singurul meu sfat pentru acest lucru ar fi sa te asiguri ca esti pregatita emotional, deoarec iti poate seca puternic energia. Aminteste-ti ca momentele agitate ale copiilor nu te fac o mama rea! Toate am trecut pe acolo (sau vom trece la un moment dat), asa ca ramai calma si vezi care copil are nevoie mai urgent de tine sau care este mai usor de calmat.

Exemplu: bebelusa tipa pentru ca ii este foame si Micul Om se agita pentru un mar feliat – de obicei iau marul prima data pentru ca astfel el va fi calm in timp ce ii hranesc sora (actiune care necesita mai mult timp). Uneori nu exista solutii usoare asa ca doar numar minutele pana ajunge Tati acasa pentru a ma ajuta, insa nu in fiecare zi. (nota: in serile nebune, incerc intotdeauna sa-i dau mesaj sotului meu aflat in drum spre casa si il avertizez de situatie, astfel incat el vine pregatit pentru a ajuta!)

8. Investeste intr-un marsupiu pentru copil

Am avut marsupii atunci cand fiul meu a fost bebelus, insa abia le-am folosit cu el. Acum, port marsupiul de mai multe ori pe saptamana, cu greu putem supravietui fara el! Este greu sa faci fata ambilor copii in acelasi timp la cumparaturi, astfel ca marsupiul salveaza ziua de fiecare data cand facem asta. Este, de asemenea, util si in parc, astfel incat nu trebuie sa ma chinui cu un carucior de fiecare data.

Ingrijirea unei familii de patru membri a fost, in general, mai usoara decat ma asteptam. Principala diferenta este ca sunt mai increzatoare ca mama. Nu sunt paranoica si stresata tot timpul, asa cum am fost cand primul meu copil era bebelus, iar acest lucru a facut cu adevarat o diferenta URIASA. Cel de-al doilea lucru care a ajutat foarte mult este ca eu si sotul meu am trecut deja o data prin aceasta experienta. stim stresul pe care il aduce un nou copil in mariaj si am invatat cum sa ne comunicam nevoile unul celuilalt pe masura ce trecem prin faza de acomodare din nou. Am invatat sa fim rabdatori si, de asemenea, cum sa ne luam timp intentionat pentru sot/sotie, chiar si atunci cand nu putem iesi la intalniri. Aceste schimbari au facut toata diferenta din lume!

10 solutii simple pentru a gestiona rivalitatea frate – sora

Indiferent de diferenta de varsta, de personalitatea fiecaruia, de preferinte, de capricii si indiferent de cat de mult se iubesc, un frate si o sora au momentele lor de rivalitate. Si, din proprie experienta de mamica, incep sa cred ca acestea nu sunt putine. Dar tot din proprie experienta stiu ca exista si numeroase solutii pentru a transforma rivalitatea aceasta copilareasca in ceva constructiv sau pentru a o anihila cel putin temporar.
Conflictele frate – sora, o chestiune de perspectiva

Pentru parinti ele sunt realmente obositoare, pentru ca in idealul de educatie al fiecaruia, o educatie reusita inseamna ca fratii sa nu se certe si sa se ajute mereu. In general parintii proiecteaza in relatia copiilor lor propria relatie cu un frate sau cu o sora. Insa e bine de stiut ca o relatie frate – sora ideala nu este una in care acestia nu se cearta niciodata. Rivalitatea face parte din acest tip de relatie si e fireasca citeste mai depate 10 solutii simple pentru a gestiona rivalitatea frate-sora...

5 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
9 tipuri de mamici printre care te-ai putea gasi si tu, mamico!

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri

sursa - o mamica de pe forumul Desprecopii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII